Yogi in crisis tijd

Yogi in crisis tijd, persoonlijk yoga verslag

Yogi in crisis tijd, de afgelopen maanden was een bijzondere tijd voor een yogadocent. Van de ene dag op de andere mag je kerken en andere spirituele ruimtes niet meer in om yoga te geven, zit je 6 maanden zonder inkomsten, voel je je verantwoordelijkheid naar je cursisten toe, kom je mensen tegen die last hebben van angst. De avonden zijn geen avonden meer van yogales geven. Kortom de cursus deconditioneren door een virus.

Yogi in crisis tijd en de spiritualiteit

Vanaf dag 1 bij deze viriscrisis zocht ik de spiritualiteit op. In de yogalessen werd de Taramantra gereciteerd en werd Ganesha mee genomen naar de yogales. Ook legt de yogi in crisis tijd regelmatig een bloemetje, tulp, bij het huisaltaar. Afgelopen week hebben we een spirituele wandeling gelopen en door geluk belandden we in een dienst in de Lebuinuskerk. We bezochten het stiltecentrum en gaan nog steeds vaak naar de IJssel in de avond om te mediteren. Een Yogi in coronavirus tijd zoekt spirituele plekken op in zijn omgeving.

yogi en een cvirus

Yogi in crisis tijd en yoga

De yoga veranderde ook toen de crisis begon. De yogalessen werden opgenomen in huis en digitaal verstuurd naar de cursisten. De thema’s werden aangepast door de yogi in crisis tijd. De thema’s, longoefeningen, loslaten, aarden, schouder-en nekoefeningen, vertrouwen en liefde werden toegepast in de yogalessen. Ook is er nu nog meer ruimte voor stilte, meditatie en mantra’s in de yogales. Ook doe ik meer yoga voor mijzelf nu.

Yogi in crisis tijd en wat kunnen we leren van deze crisis

Als Yogi in crisis tijd geloof je in de wetten van KARMA. Wanneer we zien hoe we met dieren omgaan momenteel dan is het niet verwonderlijk dat een vleermuis deze ziekte naar ons heeft gebracht. Altijd wanneer ik zelf iets onder de leden heb dan pak ik het boek “de sleutel tot zelfbevrijding” erbij. In dit boek staat dat een virus of infectie staat voor onderdrukking van gevoelens. Veel mensen leven in een keurslijf, kunnen zich niet meer uiten op het werk want zijn dan bang ontslagen te worden.

Je leert van de blokkades in het leven

Op facebook zie je ook niet veel “golven”. Iedereen is gelukkig en goed. Intussen nog maar van 1 persoon gehoord dat hij had gehamsterd maar toch lees je dat er 30% meer aankopen worden gedaan in de supermarkt. Dus de angsten die blijkbaar spelen komen niet naar boven in onze maatschappij. Elke avond, met wel een glas wijn, bespreken wij onze gevoelens, want je wordt natuurlijk wel onzeker wanneer er bijna geen geld meer binnen komt en ziet dat mensen, van wie je steun had verwacht je niet meer zien staan. Zo’n gesprek elke avond is goed om gevoelens in perspectief te zien. Als boek heb ik gekocht “de pest” een boek waarin beschreven wordt hoe een samenleving veranderde door de pest.

Yogi in crisis tijd en acceptatie

Wij leven in een controle maatschappij, wij proberen alles in de hand te houden. In deze tijd kunnen we de aandelenbeurzen niet onder controle houden, laat staan onze gezondheid. Als Yogi in coronavirus tijd ben je bijna nergens voor verzekerd en mag je accepteren dat je ook deze ziekte kunt krijgen, dat je geen inkomen hebt voor maanden en dat je mensen om je heen ziek en dood ziet gaan. Yogi in coronavirus tijd is iemand die kijkt naar wat moeilijk te accepteren is en wat wel. In India heb ik deze cursus acceptatie goed mogen doorlopen. Daar kreeg ik de engste ziektes, ging alles altijd anders dan wat je had gehoopt en zat je soms dagen te wachten op een trein of vliegtuig.

yogi in crisis tijd

 

Yogi en dankbaarheid

De gevoelens van dankbaarheid zijn nog steeds groot en zijn groter geworden tijdens deze crisis. Dat je mensen om je heen hebt die je voor de volle 100% steunen. Dat ik zo gesteund word in de spirituele beleving en dat je dit kunt delen. Dat je in een maatschappij woont waar een bijstandsuitkering is voor dit soort situaties. Wanneer ik, als yogi in crisis tijd,  weer voor mijn altaar sta en kijk, met tranen in de ogen,  naar al die Indiase goden die mij nabij staan in deze tijd, dan is de dankbaarheid groot. In december gaat de bijscholing naar de Indiase erotische tempels van Khajuraho en dat is ook wel speciaal. Mijn optreden in Man Bijt Hond heeft veel losgemaakt in mijn omgeving en daardoor heb ik die omgeving nog beter leren kennen. De mensen die in de materie zitten hadden een oordeel en mijn spirituele vrienden hadden vragen. De dankbaarheid dat we bij deze erotische tempels in India, deze periode ook een plek kunnen geven.

Yogi in crisistijd en de conclusie

Eigenlijk is er in mijn leven niet veel veranderd. Geen yogales meer waarvoor ik de deur uit moest maar yogalessen binnen en deze digitaal opsturen. De avonden vrij, wat een rare gewaarwording is. Nieuwe uitdagingen aangaan met online yoga, yogalessen digitaal versturen, kijken hoe je de immuniteit omhoog kunt brengen met oude indiase wijsheden.  Het is momenteel een rare tijd, je had al een bijscholing geboekt naar Samos India en je zit zonder geld. Ik kan er tot nu toe aardig de “toeschouwer” van zijn als yogi in crisis tijd. Maar het blijft dag in dag uit met yoga!