yogaontspanning

Yogaontspanning, mis het niet

Yogaontspanning, yoga kent veel vormen van ontspanning

yoga ontspanning
Yogaontspanning in Deventer

Bij stress, rugpijn, hyperventilatie, slecht slapen, burn-out enz. ben je vaak aan het zoeken hoe je hiermee om kunt gaan. Veel mensen denken vaak aan medicijnen en therapieën. Maar vaak is een eenvoudige ontspanning al genoeg. Ook in combinatie met die medicijnen en therapieën werkt de yogaontspanning. Het grote voordeel van de yogaontspanning is dat het geen bijwerkingen heeft.

Yogaontspanning, hoe werkt het?

Bij yoga hebben we een aantal krachtige gereedschappen in handen. De eerste is aandacht, bij aandacht concentreren we ons op de adem en het lichaam en dat maakt de geest al rustig. Onze geest is vaak onrustig door meerdere dingen die bijna tegelijk door het hoofd gaan. Bij die aandacht hebben we bij de yoga nog de adem.  De aandacht en de adem zijn een goede combinatie samen. Je kunt namelijk heel veel voelen bij de adem, zoals de buikademhaling, de flankademhaling en de borstademhaling. Dan hebben we bij de yogaontspanning het voelen.

15  minuten yogaontspannig staat gelijk aan 2 uur slaap

We voelen in de yogahoudingen de spanning en de ontspanning, maar ook het verschil in het lichaam tussen de linkerkant van het lichaam en de rechterkant. We vergelijken die twee kanten vaak na een yogahouding. Het voelen geeft  ontspanning, want is het mogelijk om te voelen en denken tegelijk? Bij de yogaontspanning maken we spieren die korten zijn geworden door stress weer langer.

yogaontspanning

Yoga ontspanning, het aanspannen en ontspannen

Bij de yoga asana’s spannen we spieren aan en we ontspannen ze weer. Hier kom ik later op terug. Maar in de yogaontspanning doen we dit ook heel subtiel. Dat aanspannen en ontspannen passen we ook toe bij  het voorhoofd, de tenen, de mond, kaken en meer van die onderdelen in het lichaam waar stress gemakkelijk vast kan zitten. Door het voelen van dat aanspannen en ontspannen herken je het in het dagelijks leven. Je zit op de fiets en je wordt je bewust dat die schouders omhoog gaan. Door de herkenning, omdat je het bij de yoga al hebt gevoeld, laat je die schouders dan toch zakken?

Yoga ontspanning, visualisaties

We visualiseren de hele dag. Wanneer we naar de tandarts gaan dan visualiseren we de pijn, de tandartsenstoel en zelfs misschien wel de nota. Bij de yogaontspanning gebruiken dat “plaatjes maken” voor de ontspanning. Wanneer jij je zelf ziet aan het strand op Bali en je stelt de zon voor daar en het ontspannen de geluid van de zee, wat voor verandering geeft dit in je stress niveau?

Yogaontspanning, de yogahoudingen/asana’s

Bij een yogahouding of ook wel yoga asana genoemd, maken we gebruik van spanning en ontspanning. De spieren kun je zien als elastiekjes. Die elastiekjes/spieren zijn verkrampt door stress. Bij de yogahoudingen rekken we die spieren weer uit en de stress kan vrijkomen. We voegen bij de yoga nog wat toe aan dat spannen en ontspannen van spieren en dat is dat we bij de yoga de spieren ook sterker maken. Dus de combinatie van het aanspannen, ontspannen en het sterker maken van de spieren zorgen er voor dat jij je goed voelt.
yoga ontspanning buikademhaling en tenenlezen
Yogaontspanning, mantra’s

Het klinkt misschien wat zweverig die mantra’s. Toen ik de eerste keer in India was hoorde ik overal om mij heen mensen mantra’s reciteren. Toen vond ik het raar en kon er niets mee. Later ging ik er mij in verdiepen en had in de gaten dat ze ontspannend werkten. Een mantra kun je reciteren dus constant herhalen, maar dat hoeft niet. Er zijn momenteel veel mantra’s die gezongen worden en die in combinatie met mooie muziek heel ontspannend zijn. Hoe werkt een mantra? Kort door de bocht werkt het door trilling. Alles trilt/vibreert in het lezen. Zelfs spanning is een trilling. De trilling van de mantra trilt in de vibratie van de spanning. Dus de ene trilling (mantra) trilt in de andere trilling (spanning) en deze wordt dan beïnvloed en je krijgt ontspanning.

Yogaontspanning, de eindontspanning bij een yogales

Aan het einde van een yogales is er altijd een eindontspanning. Bij deze eindontspanning ontvang je elke keer weer een andere yogaontspanning, de ene keer is de ontspanning door het lichaam bewust door reizen. dan weer een mooi muziekje in combinatie met het aanspannen een ontspannen van het lichaam en dan weer eens een visualisatie. Jij kunt de krenten uit de yogapap halen en kijken wat bij jou past in het dagelijks leven.

yogaontspanning Deventer
yoga ontspanning

Yoga ontspanning op maat

Je kunt ook een yogaontspanning op maat ontvangen. Steeds meer mensen kiezen voor een yoga priveles. Bij zo’n les kun je samen met de yogadocent bekijken welke ontspanningstechnieken bij jou passen. Ook kun je zelf de tijd uitkiezen voor je yogaontspanning, het is toch mooi om nog even voor het slapen gaan een eindontspanning te ontvangen en daarna lekker te genieten van een goede nachtrust.

Ontvang een gratis yoga en ontspanningsles. Kijk onder Deventer yoga, yoga Twello, yoga Voorst, yoga Bathmen, yoga Diepenveen, yoga Olst en voeg het woord Berry toe onder google.