yogamuziek

Yogamuziek, voel de ontspannende trillingen

Yogamuziek, van synthesizer muziek naar mantra’s in het Sanskriet.

yogamuziek
gebruik mantra muziek bij yoga

Yogamuziek, alleen maar afleiding?

Bij mijn eerste yogadocenten was muziek dus in de yogales een taboe. Het leidde af en dus geen geluid voordat de les begon of tijdens de yogaontspanning. Later ben ik daar anders naar gaan kijken. Nog steeds wijs ik mijn cursisten erop dat wij te veel worden afgeleid en daarom niet bij onszelf komen. Maar moet je daar zo streng in zijn? Wat afwisselen tussen geen muziek en dan wel weer eens bevalt mij momenteel nog het beste.

Yogamuziek, welke kies je?

Wat is yogamuziek? De trillingen van de muziek  kunnen je helpen om dichter bij jezelf te komen. Je kunt denken aan muziek die in het ritme is van de adem. Deze ademritmemuziek werkt ontspannend door in lichaam en geest. Er wordt gebruikt gemaakt van eentonige muziek om het denken rustig te maken. Het denken zoekt telkens een uitdaging en wordt rustig bij de herhaling van ritmes in de muziek. Wanneer je je bewust wordt van de energie van mantra’s dan is dit een mooie toevoeging in een yogales.

Yogamuziek, wat is een mantra?

Bij de yoga gaan we ervan uit dat alles, materie,  is ontstaan door trillingen. In mijn christelijke opvoeding leerde ik al in de kerk Joh. 1 vers 1. In den beginne was het Woord, en het Woord was bij God, en het Woord was God. Dit was in den beginne bij God. Alle dingen zijn door Hetzelve gemaakt, en zonder Hetzelve is geen ding gemaakt, dat gemaakt is.

Alle mantra’s worden gereciteerd in het Sanskriet, een dode taal die alleen nog wordt gesproken door Brahmanen, priesters, yogadocenten, enz. Bij het Sanskriet liggen de trillingen van de taal  dicht bij het lichaam. Mantra’s beïnvloeden de energie in lichaam en geest. Yogamuziek gaat verder dan gewone muziek.

Yoga mantra en het thema van de yogales

Gebruik dus eens de mantra die bij het thema van je yogales past. Bij loslaten, ontspannen gebruik je de Ganesha mantra. Bij het tweede chakra de Shakti mantra of de Shakti Shiva mantra. Zo kun je ook onderzoeken welke trillingen/mantra’s bij jou passen bij de yogamuziek.

Mijn voorkeur, top 5 yogamuziek

In mijn yogalessen gebruik ik veel de mantra’s die gezongen worden door:

Gaiea

Tbitha

Girish

Prema Akasha

Deva Premal