een yogaleven in Deventer

Een yogaleven is een verbonden leven

Een yogaleven in eenvoud

Een yogaleven, het is niet voor niets dat veel spirituele bekende mensen, zoals Jezus, Boeddha, Krishnamurti, enz. in eenvoud leefden. Dit heeft ook te maken met de yoga onthechting. Hoe hoger je zit in de materiële boom, des te moeilijker is het loslaten. Veel psychologen geven als antwoord “maakt geld gelukkig?”, ja wanneer je het uitgeeft aan een beleving en niet aan de materie. Zoals een huis, auto, boot enz. Zou het ook zo zijn wanneer jij in eenvoud leeft dat je meer kunt genieten van de kleine dingen? Zelf leef ik al 30 jaar in een flat van 400 euro, de afgelopen 35 jaar niet meer gewerkt dan 20 uur. Dit heeft mij toch veel gegeven. Daarom meer tijd voor de mensen om mij heen, de natuur en de beleving.

Een yogaleven en spiritualiteit

Hoe is de balans in jouw leven tussen de materie (geld verdienen) en de spiritualiteit ( bidden, mediteren, heilige boeken lezen, enz). Ik denk dat er heel veel stress in onze wereld is omdat de balans tussen materie en spiritualiteit in onbalans is. Een spiritueel yogaleven geeft je veel verdieping, rust, inzicht en de kleine dingen raken je. De laatste tijd kan ik tranen in de ogen krijgen van een groep herten in de natuur, een mooie tempel of de bergen. Er is veel meer dan yoga spiritualiteit. Wanneer ik de avonden niet meer hoef te werken dan gaat de interesse wel uit naar de bijeenkomsten ’s avonds van de vrijmetselaars. Nu is er ook buiten de yoga om veel mooie spiritualiteit in mijn leven, volgende week zit ik een weekje in een klooster, er zijn zoveel mooie spirituele boeken zoals over Maria Magdalena, wichelroedelopen, enz. Door een spiritueel leven zijn er kleine en grote wonderen gebeurd in mijn leven. Wanneer je te veel in de materie leeft zullen die “wonderen” er minder zijn of je ziet ze zelfs niet.

Een yogaleven en de spirituele oplossing

Wanneer wij een probleem hebben dan kijken we vaak naar de materiële kant van het probleem, hoe lossen we het probleem op. Maar er is ook een andere kant. Hoe krijg ik weer rust in mijn hoofd of hoe wordt de wereld er beter van. Vorige maand ging ik kijken naar een elektrische auto en de verkoper kwam meteen al met de materiële voordelen zoals geen wegenbelasting, bijtelling, enz. Ik vroeg de verkoper om te stoppen met dit soort argumenten en mij te vertellen over de milieu impact en de hoe ik kan rijden op groene stroom enz. Dit had hij nog nooit mee gemaakt. Heb jij wel eens bij een scheiding de “winst laten liggen, zoals de alimentatie en een deel van het pensioen en daardoor ging je nog goed om met je ex?

Een yogaleven en de wereld

Een yogaleven en de wereld blijft een probleem. Aan de ene kant wil je spiritueel leven en ook nog in eenvoud maar aan de andere kant wil je ook weer eens een nieuwe iPhone. De wereld verplicht je soms om dingen te doen die tegen je principes ingaan. Kortom je kunt niet voor de volle honderd procent alle yogaprincipes doorvoeren. Kijk wat je kunt doen en geniet af en toe van de luxe. Ik moet hierbij denken aan mijn goeroe Osho/Baghwan. Veel mensen zullen je inconsequent vinden en tegenstrijdig, maar trek je daar niets van aan. Zelf heb ik al 20 jaar een zonnepaneel en al drie jaar een warmtepomp maar ik krijg nog steeds commentaar over mijn applewatch, de reizen naar India en mijn iPhone. De omgeving weet niet hoe jij er mee omgaat, dat je soms materiële dingen nodig hebt voor je werk en dat je de vliegreizen/CO2  compenseert in bomen.

Een yogaleven en yogareizen

een yogaleven

Het tempeltje van de dood bij de levenstuinen in Teuge, je laatste reis.

Spirituele reizen geven je een extra spirituele energie. Voor de yoga ga ik heel vaak naar India en de spirituele ervaringen daar had ik niet willen missen. Het hele leven daar is doordrenkt  van spiritualiteit. Het is ook bijzonder om je christelijke achtergrond, zoals bij mij, uit te breiden met ervaringen uit andere religies. Zelf heb ik een wereldreis gemaakt en dat heeft mijn hele leven veranderd. Reizen geeft je veel inzichten bij je yogaleven, over jezelf, de natuur, hoe andere mensen spiritueel leven en de betrekkelijkheid in het leven.

Yoga en de natuur

een yogaleven

Door yoga word je gevoeliger. Dan merk je de eenwording met de natuur. Ik heb veel gereisd en zie het somber in met de natuur in de wereld. Een miljard Chinezen en ook een miljard Indiërs hebben nu een goede economie. Vroeger gingen ze lopen of met de bus of kwamen zelfs niet het dorp uit. Nu hebben veel mensen daar een bromfiets, een auto  en beginnen ook te reizen. Vroeger zag ik op Bali geen plastic, alles werd verpakt in een krant of bananenblad. Nu zie je overal buiten het dorp afvalplaatsen met veel plastic. Door je yoga gevoeligheid zal je merken dat je wel wat gaat doen in de natuur. Er valt zoveel te doen om het in jouw omgeving schoon en eco te maken in je yogaleven.

Conclusie

Je hoeft niet veel te doen. Door je spirituele gevoeligheid gebeurt het allemaal vanzelf. Ik dacht vroeger ook dat ik geen geld had voor een zonnepaneel, warmtepomp en elektrische auto. Maar het universum gaat voor je zorgen. Doe lekker je yogaoefeningen, je mantra’s, meditaties en mudra’s en het gaat allemaal vanzelf gebeuren at yogaleven.

Kijk ook eens op mijn site www.yogaberrydeventer.nl.