Yogaberry meditatie

Yogaberry meditatie Deventer voor meer balans

Mijn jeugd meditatie

Yogaberry meditatie, mijn eerste ontmoeting met meditatie was in de gereformeerde kerk. De dominee gaf dan aan dat de meditatie kwam uit een bepaald hoofdstuk uit de bijbel. Hierbij wordt al mooi duidelijk dat je met het woord meditatie alle kanten op kunt. Is een meditatie een overdenking? Iets wat je uit een heilig boek haalt? Kortom het was voor mij nog niet helemaal de Yogaberry meditatie. Wel werd de onrust in het hoofd minder. Kwam dat door de spirituele tekst? Of door de concentratie op de tekst uit de bijbel?

Meditatie in India

In 1991 reisde ik voor de eerste keer door India en Nepal. Daar zag ik ook veel mediterende collega’s. Zij gebruiken vaak een mala. Patanjali, die wat over yoga heeft geschreven, noemt het achtvoudige pad. Hierin zit ook concentratie. Deze concentratie zag ik ook al bij de gereformeerde meditatie. De mala met 108 kraaltjes wordt gebruikt met een mantra. Vaak de Om Namaha Shivaya mantra. Bij elk kraaltje zeg je deze mantra.  De yogaberry meditatie kreeg weer een ander inzicht.

Krishnamurti en meditatie

Heel lang heb ik de lezingen gevolgd van Krishnamurti. Hij maakte korte metten met de Gereformeerde meditatie en de meditatie uit India. Dit verwarde mij. Het ging om aandacht. Krishnamurti gaf mooi aan wat het niet is en daardoor kom je misschien wel tot de kern.

Vietnam en meditatie

In Vietnam ontwikkelde zich de yogaberry meditatie. Ik liep met de monniken mee om de tempels. Het meditatief lopen. Thich Nhat Hanh heeft deze meditatie naar het westen gebracht. Hier kwam ik ook het mindfulness tegen. Dit wordt nu ook meer in de yogales geïntegreerd.

Yogaberry Meditatie
Meditatie in Deventer en Twello

Yogaberry meditatie bij de yoga

Met alle meditatie ervaringen ben ik begonnen met de yogaberry meditatie in een 1.5 uurs yogales. Wat Patanjali al verkondigde “yoga legt de wervelingen van de geest stil” wordt nog steeds toegepast in een yogaberry meditatie yogales. Met de yoga maken we het lichaam rustig, ontspannen en stil. Met de ademhalingsoefeningen maken we de adem tot rust. Ook komt de adem meer in de buik. Wanneer het lichaam en de adem tot rust zijn gekomen dan is dit een goede voorbereiding op de rust in het denken.

Yogaberry meditatie in de praktijk

Elke donderdagavond is er een yogales waarbij we ook zo’n 15 minuten bewust aanwezig zijn in stilte.

Priveles met de yogaberry meditatie

De laatste tijd zijn er steeds meer mensen die meditatie op maat willen ontvangen. Ieder mens heeft andere wervelingen van de geest of in het lichaam. De meditatie wordt door op aangepast. Ik kan ook bij je thuis komen om je kennis te laten maken met de yogaberry meditatie. Wij mediteren ook in Twello.