yoga zonnegroet

Yoga zonnegroet voor een dagelijkse workout

Een zonnegroet, om de dag fit te beginnen

Yoga zonnegroet, is een serie oefeningen die heel fijn is om de dag mee te beginnen. In korte tijd gebruik je bijna alle spieren in het lichaam. Je zal merken wanneer je de zonnegroet uit gaat breiden van vijf keer naar 15 keer iedere ochtend en misschien wel naar 20 keer, dat je heel anders de dag begint dan wanneer je de zonnegroet weg laat in je ochtendrituelen. Omdat je de ademhaling heel mooi stimuleert na het slapen begin je de dag veel fitter.

Yoga zonnegroet en de adem

Het mooie van de zonnegroet is dat je hem steeds meer kunt uitbreiden. In het begin ben je heel erg bezig met het onthouden van de houdingen. Maar later kun je de ademhaling integreren bij de zonnegroet. De focus en de aandacht zijn dan maximaal en je doet de zonnegroet dan bijna als een mindfulness oefening. Door de adem en de zonnegroet te synchroniseren word je ook in het dagelijks leven  bewust van de adem. Wanneer je bij spanning de adem vasthoudt of wanneer je hoog in de borst ademt heb je het eerder in de gaten.

Yoga zonnegroet

Zonnegroet en de mantra’s

Wanneer je de yoga zonnegroet kunt doen zonder veel na te denken en je hebt de adem mooi synchroon met de bewegingen in de zonnegroet, dan kun je de mantra’s gaan integreren. De kracht van de zonnegroet, de adem en deze mantra’s geven een bijzondere uitwerking in het lichaam.

Yoga zonnegroet in de yogales

In de yogalessen in Epse Terwolde Deventer en Twello komt de zonnegroet regelmatig voor. Ik werk met thema’s zoals de adem, een chakra, de rug en dan is de zonnegroet een terugkerend thema. In mijn yogalessen combineer ik de zonnegroet met een paar torsies, want torsies (draaiingen van de rug) komen niet voor bij de zonnegroet.  Kijk eens in welke yogales jij de zonnegroet samen met mij wilt doen.

Zie onderstaande foto voor een torsie. De torsie kun je het beste na de zonnegroet doen.

De yoga zonnegroet en het derde chakra

Bij het derde chakra word je je bewust van energie en kracht. Bij het doen van de zonnegroet merk je dat deze je energie geeft. Veel oud-cursisten die ik tegen kom doen nog steeds de zonnegroet.

 

yoga zonnegroet