yoga Wilp

Yoga Wilp biedt veel yoga vormen, gratis proefles

Yoga Wilp, yoga voor het slapen gaan

Yoga Wilp, welkom in mijn yogastudio voor Hatha yoga, wateryoga, prive yoga, ouderenyoga, stoelyoga en Backmitra yoga. Heb je een drukke dag gehad? Heb je slaapproblemen? Dan is dat uurtje bij yoga Wilp echt iets voor jou. Laat op de avond, maar heerlijk om je beslommeringen ’s avonds in huis klaar te hebben en vervolgens je dag af te sluiten met een yogales. Je eerste yogales is gratis.

Een speciale yoga plek

Het is altijd bijzonder om op speciale, rustige plekken yoga te doen. Daarom is het mooi om yogales te ontvangen op mooie locaties. Iedere dinsdagavond geniet ik om cursisten te ontvangen bij de kerk van Twello. Het gebouw is makkelijk te bereiken en er is voldoende parkeergelegenheid rondom de kerk.

 

Meer yoga bij Wilp

Bij mij kun je ook terecht voor wateryoga in zwembad De Schaeck, Hatha yoga, backmitra yoga (Rug yoga) en yoga priveles. Yoga Wilp biedt een compleet yogaprogramma aan.

Yoga, een gratis proefles

Laat Yoga Wilp je helpen om beter te kunnen slapen en niet langer schaapjes te hoeven tellen. Maak een einde aan uren lang wakker liggen. Ervaar wat een avond yogales voor je nachtrust kan doen bij yoga in Twello. Mail Yoga in Twello info@yogaberrydeventer.nl voor een gratis proefles.

 

Yoga Twello pakt stress aan

Veel mensen hebben een oordeel over stress en er wordt vaak ook negatief naar gekeken, het is een natuurlijke reactie van het lichaam, het heeft twee kanten: aan de ene kant het vermogen van het lichaam om zich aan te passen in veranderde omstandigheden. Aan de andere kant kan het zelfs schadelijk zijn. Te veel spanning is vaak een reactie in het eerste chakra, het muladhara chakra. Bij stressyoga in Deventer gaan we de spanningen in het lichaam voelen om het daarna te kunnen accepteren en los te laten. Dus geen oordeel hebben over de spanning. Ook gaan we de stress niet veranderen bij stressyoga.

Stress loslaten

Herkenning en voelen zijn de eerste stappen in het loslaten van de spanningen. Deze manier van kijken naar stress is de yoga manier om met stress om te gaan. Stress is te defini ‰ren als een reeks van biologische en psychische mechanismen die op gang komen naar aanleiding van een re ‰le of vermeende bedreiging van ons lichamelijk of psychisch evenwicht. Daarom is de chakra leer ook zo mooi, hoe gedraagt stress zich ten opzichte van een chakra? Stress yoga Twello heeft een holistische aanpak.

stress yoga door yogaberry

Stress loslaten is energie ontvangen

Stressenergie is een natuurlijke energie die ons in staat stelt te overleven. Te weten het vecht en vluchtmechanisme die in werking treedt als wij schrikken. Deze reactie is uitermate belangrijk als we een wilde beer of tijger tegenkomen. Op dat moment vlucht je of kies je er voor om te vechten. Het lichaam zorgt daarbij voor een ontlading van de stress. Stressyoga helpt bij deze ontlading. In de moderne tijd kan positievestress zinvol zijn, bijvoorbeeld bij een belangrijk optreden. De spanning zal er voor zorg dragen dat we optimaal alert zijn om de druk van de situatie het hoofd te kunnen bieden. Zonder spanning zouden we niet kunnen presteren. Daarna zal idealiter het lichaam zich herstellen en komt het terug naar de neutrale en ontspannen toestand.

Positieve stress

Je kunt dus zelfs stellen dat stress positief is. Stress is dus positief zolang het ons helpt datgene te doen wat we willen of moeten doen. Het is een positieve spiraal die ons in staat stelt te leren, ons te ontwikkelen en te groeien. Elke yogales is ook een bespiegeling, door yoga leer je jezelf beter kennen. Het wordt echter anders zodra het een negatieve spiraal wordt, waarin het tegen ons gaat werken. De spanningsboog wordt dan te groot en het evenwicht raakt verstoord. Teveel spanning zorgt voor een te grote fysieke belasting. De stress wordt via het autonome zenuwstelsel in het lichaam opgeslagen.

Er zijn drie vormen van oorzaken van stress te onderscheiden

Fysiekestress: Dat kan zijn een tijdelijke overbelasting door een val of een ongeluk. Maar het kan ook een geleidelijke ontwikkelde belasting zijn door te lang en eenzijdig werk te doen met dezelfde bewegingen. RSI is hier een goed voorbeeld van, emotionele/mentale stress. Dit is een vorm van spanning die ontstaat door het verwerken van emoties en mentale druk. Het gaat om de erge dingen in het leven, maar ook om de alledaagse stress, chemische stress. Dit is een overbelasting van ons lichaam door chemische verontreiniging van het lichaam. Het gaat daarbij om verontreinigingen die het lichaam binnenkomen via het eten, door inademen, de huid, injecties of straling.

Gevolgen van stress

Als het systeem in je lichaam goed werkt, dus je bent alleen gespannen wanneer nodig en daarna bevindt het lichaam zich weer in een ontspannen toestand, is er rust, geluk en gezondheid mogelijk. Yoga komt van het woord yuk, wat vereniging betekent. Door ontspanning ontstaan scheppende gedachten. Ontspanning is een bron van scheppende kracht, zowel fysiek als psychisch. Het is de weg naar intuïtie en voelen.

Helaas is dit bij veel mensen niet het geval. Te veel lichamelijke inspanning en psychische overbelasting kan schadelijk zijn voor het lichaam. Te veel spanning kan zorgen voor stress. Maar aan de andere kant kan onderspanning zorgen voor een gevoel van lusteloosheid, geen zin om iets te ondernemen.

Geef stress geen kans bij yoga Wilp

Als het lichaam maanden of langer in een overspannen situatie te hebben geleefd, wordt het steeds moeilijker te ontspannen. De spieren gaan verstijven, het lichaam verstart geheel en ten slotte kunnen zelfs verschillende ziekten ontstaan.

In het gedrag zijn de volgende symptomen van te veel spanningen waar te nemen: eenzaamheid, onzekerheid, concentratie- en geheugenverlies, telefoon niet beantwoorden, vermoeidheid en slaapstoornissen, huilen en wisselende stemmingen, ongeduldig en prikkelbaar, rusteloosheid, werkobsessie, dwangmatig handelen, verminderde eetlust of juist overmatig eten en ijdelheid.

Algemene tips om stress tegen te gaan zijn:

 1. Eet gezond, niet te vet, omdat vet voor meer stijging van cortisol zorgt.
 2. Beweeg voldoende.
 3. Zorg voor voldoende slaap om stress te verminderen.
 4. Stop met roken.
 5. Drink minder alcohol. Alcohol zorgt voor stijging van cortisol
 6. Verminder de werkdruk; zorg voor betere balans tussen werk en privé.
 7. Zorg voor voldoende sociale steun.
 8. Neem de tijd voor ontspanning, yoga of meditatie. Maar wees hierbij niet te fanatiek.
 9. Let meer op de buikademhaling.
 10. Word je bewuster van je lichaam en je gevoelens.
 11. Stel grenzen voor jezelf en naar anderen toe.
 12. Doe iets aan zelfreflectie, yoga, een dagboek of een goed gesprek met een vriend/vriendin.

Helpt yoga Wilp bij stress?

Ja, bij stress  zit je goed bij yoga Wilp. Bij yoga Wilp leer je jezelf te helpen, om te veel stress tegen te gaan of kwijt te raken. Immers je vangt met je zenuwstelsel vele prikkels op om te verwerken, wat een keerzijde tot gevolg kan hebben, namelijk te veel prikkels waardoor overprikkeldheid ontstaat. Om prikkels te verwerken is rust nodig, als je dit niet doet, kan je uitgeput raken, kan alles te veel worden en kan je uit je evenwicht raken. Dit kan uiteindelijk diverse stress klachten tot gevolg hebben als overspannenheid, chronische vermoeidheidsklachten en burn-out. Om te zorgen dat het zo ver niet komt kan yoga helpen, stressyoga kun je dus heel goed preventief gebruiken.

Uiteraard zijn er ook nog andere mogelijkheden om stress te voorkomen:

 1. Vermijd te veel uitdagingen
 2. Neem je rust, maar neem geen vakantie
 3. Ken je grenzen, durf nee te zeggen.
 4. Leer los te laten, te vergeven.
 5. Stop over perfectionisme (een 6 is ook voldoende).
 6. Leer onderscheid te maken tussen je eigen en andermans emoties.
 7. Eet en slaap goed om
 8. Heb geduld.
 9. Houd van jezelf en schenk niet te veel weg.
 10. Meld je eens aan voor een proefles yoga, info@yogaberrydeventer.nl
 11. stress yoga in Deventer Epse Terwolde en Twello
 12. Humor is een goed middel

Gratis proefles bij yoga Wilp

Volg eens een proefles bij yoga Wilp en kijk eens of jij spanningen kunt laten afvloeien tijdens een yogales. Ik verzorg al 30 jaar yoga in Wilp en omgeving.
Op de dinsdag ben je welkom om 20.00 uur in gebouw Irene bij de dorpskerk in Twello
Woensdag is er yogales in Terwolde om 14.30 uur in de Bongerd in Terwolde.
Woensdagavond is er yoga in Het Hovenhuus om 19.30 uur.

 

Wie is het gezicht achter yoga Wilp?

 

Van inkoper bij een computerfabrikant tot allround yogadocent
Berry Steenbruggen uit Deventer begon zijn carrière bij een grote Amerikaanse computerfabrikant. Hoewel het werk daar goed was, ontdekte Berry dat het niet bij hem paste. De keuze was dan ook om een andere richting in te slaan.

Ook kreeg hij door stress last van lichamelijke kwalen zoals angsten en darmklachten en hij zocht naar oefeningen om Zich beter te voelen en gelukkiger te worden. Zo kwam Berry in contact met de yoga en ontdekte dat een yogales meer inhield dan alleen maar yogaoefeningen.

Hij begon met het volgen van yogalessen bij een yogadocent in Almelo en kwam erachter dat hoe meer hij die yogalessen en meditaties volgde, hoe beter hij zich ging voelen. Berry vond verdieping in de yoga door onder andere yogameditatie, kennis over yogamudra’s, mantra’s uit India en de chakraenergie. Langzaam werd de yoga niet alleen een onderdeel van zijn leven maar ook een manier van leven.

Anderen inspireren, dàt doet Berry Steenbruggen nu. Zijn nieuwe carrière als yogadocent is zo begonnen en na vijfendertig jaar is hij daar nog steeds blij mee. Het geeft hem veel voldoening. De energie die hij van yoga krijgt, geeft hij nu door via zijn yogalessen. Als cursisten enigszins gespannen in de yogales komen en tijdens de yogaoefeningen ontspannen, wordt hij hiervan nog steeds warm van binnen.

Inmiddels worden er meer dan twaalf yogalessen gegeven in en rondom Deventer. Hij verzorgt vele vormen van yoga, zoals stoelyoga, wateryoga, meditatie, yoga bij verzorgingstehuizen en yoga op maat. Ook gebruikt hij de yoga als therapie bij privélessen.