yoga wijsheid

Yoga wijsheid komt niet vanuit het denken

Is jouw denken een blokkade?

Yoga wijsheid, wij denken vaak dat we gelukkiger worden door verstandige keuzes te maken. Maar is je wel eens opgevallen hoe vaak dat dat denken het mis had? Je zag ergens tegenop en later viel het mee. Het denken houdt van controle en alles in hokjes plaatsen. Kortom zou er ook een andere energie zijn die het denken overstijgt? Yoga wijsheid komt vanuit meer dan het denken.

Yoga wijsheid en voelen

Voor mij, als man, was het gaan vanuit je hoofd naar je hart al een openbaring. Vanuit je hart maak je al andere beslissingen dan vanuit het hoofd. Er is in het lichaam een energiebron die verbonden is met je gevoelsleven, het tweede chakra. In de yogales maken we hiervan veel gebruik. Het voelen geeft ook rust. Ik heb maar twee cursisten gehad die konden voelen en denken tegelijk. Yoga wijsheid gaat samen met je gevoelsleven.

Loslaten en yoga wijsheid

Bij je eerste yogalessen is het een bevrijding wanneer je voelt dat je spierspanning kunt loslaten. Maar later merk je dat je veel meer kunt loslaten. Het loslaten van het verleden, loslaten van oordelen, loslaten van verwachtingen, enz.. Door het loslaten komt er ruimte voor yoga wijsheid. Eens kun je tegen jezelf zeggen “er is niets uit het verleden dat mij bezig houdt”. Eer zijn heel veel mooie gezegdes over dat loslaten, zoals: “wanneer je loslaat heb je twee handen vrij”.

Je wordt geholpen in de yoga wijsheid

Veel mensen denken dat ze hun leven onder controle hebben. Op het moment dat je geliefde overlijdt of dat je je gezondheid of baan kwijt raakt realiseer je je dat je geen controle meer hebt. Wanneer je je dit realiseert dan zorgt de yoga wijsheid er voor dat er hulp komt vanuit de spirituele wereld. Zelf heb ik dit mogen ervaren tijdens de corona crisis. Mijn werk en geld werd mij afgepakt, maar door vertrouwen en de yoga wijsheid kwam er steun uit onverwachte hoek. Sommige mensen zien dit als geluk of toeval maar wanneer je er volledig open voor staat, dan is het geen toeval meer.

Spiritualiteit en de yogawijsheid

Misschien moest je vroeger niets hebben van spiritualiteit. Maar de yoga wijsheid brengt je hier vanzelf naar toe. Je gaat misschien een altaartje inrichten, mediteren, tempels bezoeken of meer stil zijn in de natuur. Bij de yoga ga je misschien mantras en mudra’s gebruiken. ‘Je leven zal zeker meer diepgang krijgen. Ook ga je meer vibreren op gelijkgestemden. Wanneer ik dit blog maak kwam net de eigenaresse langs van het huisje waar ik zit in Griekenland. Ook vandaag hadden we weer zulke mooie spirituele gesprekken. Ze vertelde zelfs dat ik al de zoveelste yogadocent ben in haar huisje. Toeval?

Yogawijsheid en religie

Ik ben gereformeerd opgevoed en door de yoga heb ik dat gereformeerde hokje los kunnen laten. Maar ik gebruik nog steeds de christelijke wijsheid. Mijn moeder bad iedere dag het onze vader voor het eten en ik heb altijd onthouden “u wil geschiedde”.

Deel met mij eens jouw yoga wijsheid tijdens een gratis yoga of meditatieles in Deventer, Twello, Terwolde of in de kerk van Epse.