Yoga vormen, welke yogales past nu bij jou?

Zie jij ook door de bomen het yogabos niet meer?

Yoga vormen, toen ik 35 jaar geleden begon met yogales waren er maar een paar yogavormen. Nu zie je yogavormen met de meest exotische namen als yinyoga, viyasayoga enz. Hoe weet je nu welke yogavorm bij jou past? In dit blog leid ik je met een aantal eenvoudige stappen naar de yogavorm die bij jou past.

yoga als pijnbestrijding

Sportschoolyoga of yoga

Yoga, bij sportschoolyoga kies je vaak voor een actieve vorm van yoga in een grote zaal met veel mensen. Mudra’s, mantra’s en pranayama komen vaak niet aan bod. Vaak kiezen mensen voor sportschoolyoga om soepel te worden, af te vallen of om de gezelligheid/sociale contacten. Bij yoga kies je voor yoga in mooie spirituele ruimten, voor kleine groepen en voor een yogales met ook de spirituele achtergrond van de yoga. De yogales wordt vaak gegeven door een yogi die zijn hele leven weidt aan de yoga. Vraag hem of haar dus waar  de yoga geleerd is. De Yoga vormen die hij of zij praktiseert. Is het een cursus geweest van een paar maanden of een jaren lange studie? Leeft de docent ook aardig volgens de yogaregels?

Yoga vormen en yogalessen

Yoga vormen met mantra’s, mudra’s en visualisaties

Yoga is meer dan de lichamelijke oefeningen. In een yogales kunnen ook mooie visualisaties zitten, een ontspanning met een mooie mantra op de achtergrond. Ook wordt de yogales aangevuld met etherische oliën of lichttherapie. Kies je voor het lichamelijk aspect van de yoga of voor de levenswijze? Sta eens open voor al die nieuwe ervaringen. In het begin komen er misschien weerstanden op met gedachten als “wat is dit zweverig” maar later ga je het steeds meer waarderen.

 

Yoga vormen om de prikkels in de maatschappij te verwerken

In mijn yogapraktijk zie ik steeds meer mensen langskomen die last hebben van de vele prikkels in onze maatschappij, smartphone, hoge eisen gesteld door werkgevers en weinig echte stilte. Er zijn yogavormen waarbij je leert om je af te sluiten voor deze wereld van prikkels. De yogadocent komt niet langslopen om te kijken of je het goed doet. De oefeningen zijn eenvoudig, iedereen kan ze doen zonder inspanning. Ook is er vaak een korte meditatie of een stiltemoment met navoelen.

yoga, welke yogavorm past bij jou?
yoga, geniet van het ZIJN

Waarom zoveel yoga vormen?

Er zijn zoveel yogavormen momenteel omdat yogi’s hun eigen naam geven aan hun manier van lesgeven. Of ze kiezen voor een bepaald thema, alleen maar yogahoudingen/asana’s, dan heet de yogavorm dus asanayoga. Zelf verzorg ik de yogalessen nu ook heel anders dan 30 jaar geleden. Het zou de yogaberry yoga kunnen heten. Het maakt het er allemaal niet eenvoudiger op, neem dus altijd een proefles. Bij een goede yogadocent is een proefles gratis.

Welkom bij de Deventer yoga vormen

In Deventer yoga, yoga Epse, yoga Terwolde en yoga Twello verzorg ik meer dan 15 yogalessen in de week. Er is ook yoga met meditatie, donderdag in Deventer om 20.00 uur. Een proefles is natuurlijk gratis. Omdat er zoveel yogalessen zijn in de week, kun je gemakkelijk een les inhalen. Stuur eens een mail naar info@yogaberrydeventer.nl