yoga warmteprotocol

Yoga warmteprotocol, overleef 27 plus

Yoga warmteprotocol, waarom?

Yoga warmteprotocol, bij een hittegolf in Nederland wordt het vaak onderschat wat sport en of yoga doet met het lichaam. Kun jij de warmte kwijt en drink je genoeg? Gaat de hartslag niet te ver omhoog? Heel veel lichamelijke veranderingen voel je niet zo gemakkelijk, daarom dit yogawarmteprotocol. Vooral voor ouderen is dit plan, zij lijden zelfs bij temperaturen boven de 30 graden. Ouderen die medicijnen gebruiken moeten hun medicijngebruik in de gaten houden bij een hittegolf.

Yoga warmteprotocol, andere yogaoefeningen

yoga warmteprotocol

Je moet altijd de yogahoudingen aanpassen bij een hittegolf. Zo kun je meer liggende yogaoefeningen doen. Wanneer je een docent hebt die ook wateryoga verzorgt dan kun je ook die yogalessen volgen tijdens de hittegolf. Yinyoga is ook een goede optie. Het voordeel van yinyoga is dat je langer in een yogahouding ben en dus minder beweegt. Ook zijn deze yinyogahoudingen minder zwaar en dus minder inspannend. Yoga nidra is ook een yogavorm die goed te doen is bij een hittegolf. Ademhalingsoefeningen zijn heel geschikt tijdens een hittegolf. Vaak verzorg ik in de avonden yoga bij extreme temperaturen. In de natuur wordt veel vocht verdampt wat de temperatuur omlaag brengt. Je kunt altijd nog een petje dragen bij yoga buiten. Het yoga warmteprotocol zorgt ervoor dat je gewoon yoga kunt blijven doen.

Yogawarmteprotocol en drinken

Neem veel water mee naar de yogales. Drink ook voor en na de yogales. Buiten de yogales is het aan te raden om 2 a 3 liter water neer te zetten in huis. Je hebt dan een stok achter de deur om meer te drinken. Voeg aan het water kruiden toe zoals mint of gember. Ook is citroen lekker fris in het water. Omdat ik veel in de tropen reis voor de yoga bijscholingen heb ik ervaring met hoge temperaturen. Een aantal tropentrucks zijn. In de nacht koud douchen en niet afdrogen en dus nat op bed liggen. Ook neem ik altijd een coca cola voor de suikers en normaal gebruik ik nooit zout maar in de tropen wel.

Yogahitteplan en de adem

yoga warmteprotocol

Bij een hittegolf is het mooi om wat meer ademhalingsoefeningen te doen. Zo hebben we zelfs de verkoelende yogaademhaling. Maar je kunt ook pranayama toepassen of een volledige ademhaling.  Zelf vind ik een ademmeditatie erg fijn bij een hittegolf. Tel een de uitademingen tot elf. Telkens wanneer je tel kwijt bent begin je weer bij 1. Ook bij elf uitademingen begin je weer bij 1. De ontspannende buikademhaling geeft ook een goed gevoel bij extreme warme dagen.

Yoga warmteprotocol voor yogadocenten

Yogadocenten kunnen ook al veel doen om de yogabeoefening aangenaam te maken bij een hittegolf. Zelf verzorg ik dan de yogalessen in koele ruimtes, zoals kerken. Deze zijn vaak nog wel koel. Ook kan de docent de lestijden aanpassen. De yogales krijgt dan een tropenrooster. Voor de cursisten die water zijn vergeten kun je flesjes water neerzetten. En natuurlijk de yogaoefeningen aanpassen, meer liggende oefeningen. Visualisaties die met water, een koel windje enz. gaan werken ook goed door. Iedere yogadocent doet er goed aan om een yoga warmteprotocol te geven aan de cursisten.

yoga warmteprotocol

Yoga warmte protocol tips

Er is heel veel te vertellen over yoga bij een hittegolf, hierbij nog wat praktische tips.

Thuis heb ik in een huurhuis een airco laten plaatsen, met toestemming van de woningbouw. Gebruik een nat washandje op je hoofd bij de ontspanning.  Bij yoga buiten natuurlijk je oefeningen doen in de schaduw. Installeer een thermometer in de ruimte waar je yogaasana’s doet, zo hou je de temperatuur in de gaten. Zelf hou ik op mijn apple watch de hartslag in de gaten. Je kunt ook met je apple watch een ECG maken. Combineer het yoga warmte protocol met de nieuwste technieken.

Yoga warmteprotocol en het hitteplan

Combineer het yoga warmteprotocol met het hitteplan van de overheid!