yoga vrijheid

Yoga vrijheid, is een innerlijke vrijheid

Yoga vrijheid, vandaag is het 400 jaar geleden dat Hugo de Groot ontsnapte in een boekenkist. Deze gebeurtenis is zelfs nu, 400 jaar later, nog actueel. Tijdens de coronacrisis waren er ook mensen die zich niet vrij voelden en klaagden over de beperkingen en de maatregelen. Maar was het mogelijk om met een list ook de vrijheid tegemoet te gaan? Onderstaand een persoonlijk blog over de yoga vrijheid. Het afgelopen jaar heb ik weinig of geen beperking gevoeld door yoga.

Yoga vrijheid en de innerlijke en de uiterlijke wereld

Tijdens de crisis van 2020 gingen veel mensen te veel naar de uiterlijke wereld. Ze lieten al die prikkels van televisie, radio, sociale media, de complotverhalen, enz. binnen komen. Dit gaf zelfs bij velen depressie en stress. Zelf ging ik in maart 2020 naar de innerlijke wereld, de wereld van voelen, yoga, meditatie. De televisie ging niet meer aan, de toespraken van Rutte hoorde ik de volgende dag wel van de cursisten of de buren.  Zo zocht ik de rust op in de uiterlijke wereld, kocht een jaarkaart bij Park de Hoge Veluwe. De uiterlijke wereld van de natuur gaf zoveel rust. Hoe heb jij de uiterlijke onrust uit je leven verbannen?

yoga vrijheid

Yoga vrijheid en zelfreflectie

Van elke crisis kun je leren en zelfreflectie en yoga horen bij elkaar. Yoga is helaas bij veel sportscholen vervallen tot gymnastiek met een yoga sausje. Maar door meditatie, stilte en retraites kom je jezelf tegen en dat geeft innerlijke groei. Zelfs bij de yogaoefeningen kom je je blokkades tegen in het lichaam. Met welk chakra is deze blokkade verbonden en wat zegt het van jou? Voorbeeld: veel mensen waren angstig, er werd zelfs toiletpapier gehamsterd, angst zet zich vast in de benen en in de longen. Het virus zette zich ook vast in de longen. Toeval? Door aan je blokkades te werken, of het nu de lichamelijke zijn of de mentale, ervaar je een innerlijke yoga vrijheid.

Yoga vrijheid en spirituele wijsheid

De afgelopen decennia liepen de kerken leeg en mensen kozen voor de materie, geld, een groot huis en een mooie auto. Toen kwam de crisis en ze zaten te klagen over minder geld en dat de boot verkocht moest worden. Misschien klinkt het zweverig, maar door spiritualiteit op te zoeken in je leven ontvang je ook een vrijheid. Ik heb nooit veel waarde gehecht aan de materie, woon nog in hetzelfde flatje als dertig jaar geleden. Kan nog steeds rondkomen van ongeveer duizend euro. Dit minimaliseren gag mij zoveel vrijheid, alle geld ging niet naar de materie maar naar een beleving. Reizen, maar 20 uur werken, veel in de natuur zijn, enz. Ook de kennis uit de Bijbel, de oude Indiase geschriften gaven veel vrijheid.

Video uit stadsmuseum Amsterdam

Ervaar de yogavrijheid met een yoga proefles

Je kunt altijd een yoga proefles ontvangen in Epse, Twello en Terwolde. In Deventer wordt er op verschillende plekken les gegeven.