Yoga voor mannen en vrouwen

Yoga voor mannen en vrouwen in Deventer

Mannen-vrouwen en vrouwen-mannen  yoga

Yoga voor mannen en vrouwen, dat onderscheid wordt veel gemaakt. Er zijn zelfs yogastudio’s waar dat onderscheid streng wordt gehanteerd. Natuurlijk is er verschil hoe vrouwen en mannen de yoga beleven. In de medische wereld werd er nooit onderscheid gemaakt. In 2022 wordt gelukkig een vrouw anders behandeld en gediagnostiseerd dan een man. Voor 2022 werd er niet anders gekeken wanneer een vrouw of man binnenkwam op de hartbewaking.

Mannenyoga, met knipoog

Mannenyoga, wanneer je als man aan yoga denkt, dan denk je misschien aan slanke en lenige dames in mooie yogaoutfits. Mannen doen mannensporten, zoals voetbal, basketbal en vechtsporten. Terwijl het oorspronkelijk in India mannen waren die aan yoga deden! Mannen yoga is yoga speciaal voor mannen en is meer dan alleen een yogales zonder vrouwen.

Als man en yogadocent weet ik als geen ander hoe mannen yoga je dagelijks leven positief kan veranderen. Maar ook hoe je als man door kracht en inspanning ook een gevoelige kant van jezelf kunt ontdekken.

mannen yoga
Yoga voor mannen in Deventer

De principes zijn eigenlijk hetzelfde, met yogahoudingen en ademhalingsoefeningen gaan we van spanning naar ontspanning, van activiteit naar innerlijke stilte. Omdat mannen fysiek krachtiger zijn dan vrouwen is de keuze van asana’s (houdingen) anders en ligt het accent meer op kracht en inspanning. Voor vrouwen is het gemakkelijker via ontspanning in die stilte te komen. Mannen hebben meestal eerst lichamelijke inspanning nodig om tot ontspanning te komen. Maar ik kan je helpen balans hierin te vinden en evenwichtiger te worden met de mannen yoga.

Yoga en sport voor vrouwen en mannen

Wanneer je een sport beoefent, zoals voetbal of hardlopen, is yoga een mooie aanvulling hierop. Veel mannen vinden het fijn om naast hun “normale sport” yoga te beoefenen en te ontspannen. Doordat je lichaam leniger en sterker wordt, heb je minder kans op blessures tijdens het sporten. Yoga maakt niet alleen je spieren soepeler en sterker, maar zorgt er ook voor dat je lichaamshouding beter wordt. Yoga voor mannen en vrouwen verbindt de shakti en shiva energie.

Mannen yoga en prestatie bij de Yoga voor mannen en vrouwen

Bij yoga gaat het niet om prestaties, er is geen competitie en je doet datgene waar je zelf toe in staat bent. We leven in een tijd waarin je van alles wilt doen! Maar ook kan er van iedereen om je heen veel gevraagd worden, je werkgever, partner, kinderen, etc.. Soms wordt er zelfs teveel gevraagd en dan wordt je geleefd in plaats van dat jij leeft!
Wanneer je moeilijk je grenzen hierin aan kunt geven, kan het zijn dat je gestrest raakt, slecht gaat slapen en niet meer kunt ontspannen. Ik kan je door middel van yoga leren bewuster met jezelf om te gaan. Door je aandacht meer naar binnen te richten zul je anders tegen druk en veranderingen in je omgeving gaan kijken.

Vrouwen yoga bij de yoga voor mannen en vrouwen

Vrouwen zijn meer gericht op het voelen, de verbinding en het ZIJN. Nu moet ik oppassen voor het generaliseren. Na 40 jaar yoga is de vrouwen energie bij mij ook anders ontwikkeld. Kortom wat is er mooier om in één ruimte de Shakti en de Shiva energie te voelen. Zelf vond ik het altijd mooi om als man in de vrouwen energie te gaan.