Yoga voor blinde en visueel gehandicapten

Yoga voor blinde en visueel gehandicapten

Yoga voegt een nieuwe dimensie toe

Yoga voor blinde en visueel gehandicapten, was voor mij als yogadocent met 35 jaar leservaring een openbaring. Het afgelopen half jaar heb ik yoga verzorgd aan een cursist die helemaal visueel beperkt is. Wij hebben heel veel van elkaar geleerd in de afgelopen tijd. De visueel beperkte cursist heeft van yoga geleerd de relatie tussen lichaam en geest. Door meer uit het hoofd te gaan en bewuster om te gaan met de gevoelens is ze milder geworden naar zichzelf toe. Dit milder zijn naar zichzelf toe heeft de spierspanning in het lichaam sterk verlaagd. De zintuigen zijn wakkerder geworden door yoga en het is nu mogelijk om te lopen achter een geluid zoals een sleutelbos welke geluid maakt.

Waarom Yoga voor blinde en visueel gehandicapten ?

De ervaring die ik heb opgedaan als yogadocent met mensen die een visuele beperking hebben is heel verrassend geweest. Veel oordelen werden bijgesteld. In de wereld van de zienden zie is veel stress door veel prikkels. Maar een visueel beperkte of blinde ervaart nog meer prikkels. Dit had ik niet verwacht. Daarom geeft de yoga veel handreikingen om de prikkels te doven. Omdat je de hele dag alert moet zijn als blinde om niet ergens tegenaan te lopen of waar je iets hebt neergelegd zit je veel in het hoofd. Bij de yoga voor  voor blinde en visueel gehandicapten  gaan we naar het voelen toe.

Yoga als priveles

Ik kom graag naar je toe voor een yoga priveles. De eerste yogales is natuurlijk gratis. Ook is er eerst een gratis intakegesprek. Samen maken we een plan van aanpak. Het grote voordeel van een priveles is dat we samen een yogales op maat kunnen gespreken. Intussen heb ik zoveel ervaring opgedaan met Yoga voor mensen met een beperking dat ik nu wel weet wat de speerpunten zijn.