yoga voelen

Yoga voelen in Deventer en omgeving

YOGA VOELEN, TWEEDE CHAKRA VOELEN BIJ DE YOGA

Yoga voelen,  door het doen van krachtige oefeningen met o.a. de onderrug, kun je veel voelen in die rug,  zoals  ruimte, je blokkades, ontspanning en zelfs de ademhaling. Doordat het centrale zenuwstelsel geactiveerd wordt tijdens de yogaoefeningen, kunnen er ook allerlei emoties naar boven komen. Overigens lijkt het erop dat binnenkort wetenschappelijk wordt aangetoond dat het weefsel om onze spieren heen zintuiglijke zenuwen bevat. Dat zou dus betekenen dat onze spieren gevoelens kunnen opslaan. Niet alleen in je rug voel je meer door het tweede chakra, je wordt helemaal gevoeliger.

KUNDALINI ENERGIE

Misschien komen er gevoelens naar boven bij yoga, van angst, boosheid of verdriet. Of stuit je op blokkades op plaatsen die je niet voor mogelijk had gehouden? Het kan ook zijn dat je een krachtige energie voelt vanuit het bekken, de kundalini energie. Vaak hoor ik, als yogadocent, dat cursisten gevoelens van blijdschap of dankbaarheid voelen op borrelen, prachtig toch!  Zo kun je onder meer een hoger bewustzijn voelen, je creativiteit kan groeien en het kan zelfs je hart openen bij het yoga voelen.

yoga voelen
voelen in de yogales

YOGA VOELEN GEEFT VERBINDING

De meeste mensen onder ons zitten voortdurend in hun hoofd terwijl ze dat zelf niet eens (meer) in de gaten hebben. Het is moeilijk en lastig om bij je gevoel te komen en vooral daar te blijven. Terwijl juist in deze tijd van groei en veranderingen we op zoek zijn naar diepere verbinding. Verbinding met jezelf, je eigen gevoelens, maar ook verbinding met een ander. Bij jezelf blijven, trouw aan jezelf blijven betekent vooral jezelf goed voelen en dat kan wanneer er balans is tussen denken (verstand) en het voelen (je gevoel). Pas dan kan er een verbinding ontstaan niet alleen met jezelf maar ook met iemand anders, waardoor je in die verbinding ook een verbintenis met jezelf kunt voelen. Het yoga voelen geeft zoveel meer diepgang in je leven.

YOGA VOELEN
Wordt gevoeliger met yoga
GRENZEN VOELEN  MET HET YOGA VOELEN

Je lichaam is een prachtige graadmeter wanneer het gaat om het stellen van grenzen. Wanneer je ziek bent of in een burn-out zit, ervaar je meer grenzen in je lichaam. Je lijf voelt duidelijk anders wanneer je niet lekker in je vel zit dan wanneer je iets heel leuks aan het doen bent. En om dat voelen gaat het bij het stellen van grenzen. Hoe voelt jouw lichaam en wat voel je in je lijf bij het yoga voelen. Grenzen zijn ook voor iedereen anders, ieder van ons heeft zijn eigen en unieke grenzen. Goed voelen is ook voor iedereen anders, wat is er nodig om je goed te voelen.

GRENZEN EN VOELEN EN WAT VOELT GOED

Waar de één zich goed bij voelt, kan bij een ander zwaar over de grens zijn. Grenzen durven stellen heeft vooral te maken met jezelf, grenzen tegen een ander richten werkt niet. Wanneer je je niet bewust bent van wat je voelt in je lichaam, dan weet je ook niet waar je grenzen liggen en zal je er ongemerkt over heen gaan wanneer het laat is. Gevoelens zijn echter net een telefoon die maar door blijft rinkelen wanneer je hem niet opneemt. Bewust aandacht geven aan gevoelens kunnen grote effecten hebben. Zodra je je openstelt voor je gevoelens, loop je niet meer vast en komt er ruimte voor nieuwe energie. Een goede oefening voor het bewust worden van je gevoelens is om een tijd meerdere keren per dag stil te staan bij de vraag: “hoe voel ik me nu”? Het yoga voelen kent een holistische aanpak.

NIET ALLEEN VOELEN EN NAVOELEN MAAR OOK TOELATEN

Wie al langer bij mij op yoga zit, weet dat het niet belangrijk is hoever je in een asana komt. Je hoeft niet te balen wanneer je ziet dat degene die naast je ligt het “beter” doet dan jij. Jij zit op de yogamat op voor jezelf, om jezelf beter te leren kennen en jezelf kunt accepteren. Maak daarom tijdens de yogaoefeningen ruimte voor voelen, navoelen en toelaten. Tijdens het voelen en navoelen laat je gevoelens toe die je op dat moment ervaart. Wees daarin mild naar jezelf bij het yoga voelen: wat je op dat moment voelt, negatief of niet, het is oké, het mag er zijn. De bevrijdende en genezende werking het yoga voelen ontstaat wanneer je deze gevoelens toe kunt laten. Vooral het laatste, het toelaten is zó belangrijk!

Ik wens je veel fijne gevoelens toe de komende week!

JE KUNT VEEL VOELEN BIJ DE YOGA ZOALS BIJ DE WATER YOGA