yoga vertrouwenspersoon

Yoga vertrouwenspersoon voor veilige yoga

Wat is een vertrouwenspersoon?

Yoga vertrouwenspersoon, yogastudio’s  zijn in Nederland nog niet verplicht om een externe vertrouwenspersoon aan te stellen. Wel is er wettelijk wat geregeld.  Psychosociale arbeidsbelasting (PSA) zorgt hier voor. Dit betekent dat yogacentrums moeten zorgen voor een veilige yogales. Een yogavertrouwenspersoon kan een goede bijdrage leveren.

Wat is een yoga vertrouwenspersoon precies?

‘Een yogavertrouwenspersoon is iemand bij wie je terecht kunt met zaken die te maken hebben met grensoverschrijdend gedrag in de yogastudio. De yogavertrouwenspersoon helpt jou bij  bij het intern aankaarten van de problematiek en/of bij een eventuele gang naar de klachtencommissie. Ook bij subtielere gedragingen zoals intimidatie, manipulatie of machtsmisbruik kun je bij een vertrouwenspersoon terecht. De yogavertrouwenspersoon is in principe onafhankelijk. Hij of zij is niet verbonden met de yogastudio.

Waarom is een yoga vertrouwenspersoon zo belangrijk?

Op het moment dat een van deze dingen voorvalt is het niet altijd even makkelijk om dit bespreekbaar te maken bij mede yogacursisten of bij Berry Steenbruggen. Soms denken de mensen dat de situatie juist daardoor kan verslechteren. Daarom is het goed om dit eerst met een onafhankelijk iemand te bespreken. In de meeste gevallen adviseer ik alsnog om het zichtbaar te maken bij mij, Berry Steenbruggen, maar de keuze hiervoor ligt bij de melder. Daarbij kan ik altijd meedenken over manieren om dit het beste te doen of zelf aanschuiven bij een eventueel gesprek.

Is anonimiteit gewaarborgd?

Met de informatie die de yoga vertrouwenspersoon ontvang wordt niets gedaan, tenzij daar door de melder uitdrukkelijk toestemming voor wordt gegeven. Wel worden alle meldingen anoniem verzameld. Aan het eind van het jaar maakt de yoga vertrouwenspersoon, zonder op specifieke gevallen in te gaan, voor de yoga in Deventer, Berry Steenbruggen, zichtbaar hoeveel meldingen er zijn en welke problemen zij dienen aan te pakken. Daarbij schrijft de vertrouwenspersoon een conclusie en eventuele aanbevelingen. Op deze manier hebben meldingen ook een signaleringsfunctie.

Is een interne of een externe vertrouwenspersoon beter?

Die vraag is niet gemakkelijk te beantwoorden. Sommige  hebben zowel een interne als externe yoga vertrouwenspersoon, dat is altijd goed. De één vindt het makkelijker om af te stappen op iemand binnen de organisatie en de ander voelt zich comfortabeler bij iemand erbuiten. Ik heb toch gekozen voor een extern vertrouwenspersoon. Deze staat niet op de vaste loonlijst van de yogastudio en de kans op belangenconflicten is daardoor nog kleiner. Ook is het contact met Berry Steenbruggen miniem.

Contact met de yoga vertrouwenspersoon

Het was niet gemakkelijk om een yoga vertrouwenspersoon te vinden. Wie is niet verbonden met de Deventer yoga of met Berry Steenbruggen. De yoga vertrouwenspersoon is iemand die niet in yogastudio Deventer komt en niet afhankelijk is. De yogavertrouwenspersoon is er voor de gemeentes Twello, Voorst, Terwolde, Colmschate en Deventer.

Je kunt binnenkort contact opnemen met de vertrouwenspersoon, we zijn bezig om een 100% onafhankelijk persoon te vinden.