yoga uitvaart

Yoga uitvaart, ook na je leven yoga

Yoga uitvaart, verdring het niet maar ervaar de gevoelens van loslaten

Yoga uitvaart, de laatste tijd kom ik steeds meer mensen tegen die niets geregeld hebben voor hun overlijden. De nabestaanden weten zelfs niet wat ze moeten doen. Vorig jaar belde zelfs de familie van een collega mij op om te vragen wat de overledene met yoga had en wat het inhield. Ze wilden een yogatintje geven aan de uitvaart maar wisten niet hoe.

Yoga uitvaart met yoga symbolen

De spirituele yoga kent zoveel mooie symbolen bij een uitvaart. Denk eens aan de god Shiva, deze staat voor transformatie. Het element vuur staat om deze GOD, energie, heen. Het AUM teken is ook een mooi symbool bij een uitvaart, wij komen van aum en wij gaan naar aum.

Yogauitvaart, begraven of cremeren

Volgens de yoga traditie, heeft cremeren veel voordelen. De mooiste crematieplek die ik ooit heb gezien is Varanasi of Benares. Daar kun je zelfs in een tehuis wachten op je dood om bij de heilige Ganges gecremeerd te worden. Volgens de oude tradities is een reïncarnatie bij een crematie gemakkelijker.

Yoga uitvaart en mantra’s

Ik heb nog maar twee keer een uitvaart mee gemaakt met mantra’s. De mooiste mantra’s bij een yoga uitvaart zijn de Shiva mantra en de gayatri mantra. Maar er zijn zoveel mantra’s die je kunt gebruiken. Je kunt ook de mantra gebruiken die je altijd gebruikt bij je meditatie. De AUM mantra is natuurlijk ook mooi, deze doet mij altijd denken aan Johannes 1 vers 1.

Uitvaart en water

Water en een uitvaart horen bij elkaar in Azie. Je kunt het lichaam symbolisch nog even in contact brengen met water. In India dompelen ze het lichaam onder in de Ganges voor het de brandstapel op gaat.  Water wordt in vele tradities gebuikt bij een overlijden en/of uitvaart.

Yogauitvaart en loslaten

yoga uitvaart

De cursus loslaten kun je tot het eind van je leven blijven volgen voor je yoga uitvaart. Zorg er elke dag voor dat alles rond is, letterlijk en figuurlijk. In het tempeltje in de Levenstuinen zie je zoveel mooie symbolen voor de dood. Bezoek eens plekken die met de dood zijn verbonden, wat voel je en hoe kun je dat verweven in je yoga uitvaart. Hierboven een foto tijdens mijn bezoek aan de killing fields in Cambodja.

yoga uitvaart
Tempeltje van de dood in de Levenstuinen