yoga troonrede

YOGA troonrede, een spirituele troonrede

Yoga troonrede, de troonrede van dit jaar is interessant. Vroeger ging de troonrede veel over geld en groei. Maar dit jaar komen de yoga beginselen aan bod, minder over groei maar nu de verantwoordelijkheid naar de toekomst toe. Te denken aan het milieu, ouderen en het klimaatakkoord.

Troonrede ouderen en ouderenyoga

Ouderen zijn duur en kosten veel geld. De afgelopen jaren hebben de ouderen het niet gemakkelijk gehad in de zorg en door de bezuinigingen in de ouderenzorg. We zien steeds meer een tweedeling in de ouderenzorg. Ouderen die hun eigen extra zorg in moeten kopen. De yogalessen zijn de afgelopen jaren ook veel afgestemd op de ouderen met beperkingen, er is stoelyoga en rolstoelyoga. Het aantal ouderen neemt toe de komende jaren en daar spelen wij, yogadocenten, steeds meer op in.

Yoga troonrede en de natuur

Door yoga word je gevoeliger en voel je de energie om je heen, ik denk dan aan de natuur. In de troonrede van 2019 komt de natuur niet zoveel voor. Bij yoga kun je veel doen voor de natuur. Ga eens lekker in de natuur yoga doen en voel de stilte en de rustgevende energie daar om je heen. Wanneer je deze ontspanning daar voelt, dan zet je je toch in om de natuur de redden?

Yoga troonrede, verantwoordelijkheid voor de toekomst

Deze tekst maak ik op Prinsjesdag en alle commentaren laat ik door mij heen gaan. Maar het thema is dit jaar verantwoordelijkheid naar de toekomst toe. Niet een verantwoordelijkheid m.b.t. de centen maar een verantwoordelijkheid voor de kwaliteit zoals een schonere lucht, het onderwijs en de CO2 uitstoot.

Yogatroonrede 2019 en de jeugd

De jeugd is onze toekomst, wordt altijd gezegd. De generatie die nu tussen de 40 jaar en de 75 jaar is heeft een grote footprint achter gelaten in de natuur. De jeugd heeft een gigantische uitdaging om de stikstof, CO2, het water, plastic en de klimaatverandering aan te pakken. Ook in de materie valt er wat te doen, goedkope huizen voor iedereen en de schade, ook emotionele schade, in Groningen te herstellen. Door de aardgaswinning in Groningen is er veel schade ontstaan door onze hebzucht.

Spiritueleyogatroonrede

De yogatroonrede lijkt mij duidelijk, ook de kwaliteit van leven veel aandacht geven. We leven in Nederland in een heel rijk land dus financiële verbetering kan wel wat minder aandacht krijgen. Alle maatregelen om de nieuwe generatie te laten leven in een schonere wereld kan wel wat meer aandacht krijgen. Er is op yoga gebied veel te doen, er zijn mantra’s voor het healen van de aarde. Ook mooie meditaties om de aarde weer beter te maken. Vind je dit te zweverig, dan is er natuurlijk vel te doen met vrijwilligerswerk om de aarde weer schoon te krijgen. Verenig je met andere mensen om samen de aarde te healen!