yoga tips

Yoga tips van een yogi en docent

Yoga tips, waar hou je rekening mee bij yoga

Yoga tips, graag deel ik met jullie veel yogatips.

yoga tips

Yoga tips, hoe en waar begin je?

Wanneer je begint met yoga dan zijn er zoveel keuzes waar je voor staat. Omdat ik bijna 35 jaar fulltime yoga verzorg kan ik je adviseren waarop je kunt letten.  Wil je yoga beoefenen thuis of in een groep? Wanneer je net begint met yoga dan is het geen gek idee om eerst yoga te ervaren in een groep door een yogadocent. Je leert de structuren en hoe je de yoga houdingen uitvoert. Thuis yoga heeft zo zijn voordelen en nadelen. Thuis yoga, dan ben je wel in een vertrouwde ruimte. Maar de kans dat je wordt afgeleid door huisgenoten, telefoon enz. is ook aanwezig. Doe je thuis yoga, richt dan je eigen yoga ruimte in. Een plek waar je al ontspant wanneer je de ruimte binnenkomt.

Yoga tips, yoga van een docent of een yogi?

Tijdens mijn yogareizen in India kwam ik hele goede yogi’s tegen maar ze spraken geen Engels of konden niet doceren. Andersom kwam ook voor en moest ik veel betalen voor weinig inhoud.  Omdat iedereen in Nederland een yogabord bij de deur kan ophangen is het wel handig om te kijken of de yogadocent een lange leservaring heeft. Zelf heb ik gekozen voor een leven uitsluitend als een yogi en heb er nooit wat bij gedaan. Mijn leven bestaat alleen mar uit yoga, mediteren en de boodschappen halen voor het eten. Kortom een fulltime yogabeleving.

Yoga tips, wat heb je nodig?

Vaak liggen er al yogamatten in de zaal, anders laat je je voorlichten door de yogadocent voor een goede yogamat. Ruimzittende kleding is handig om lekker en vrij te kunnen bewegen. Omdat je veel op de grond ligt voor de liggende yogaoefeningen en de ontspanning is het fijn om wat dikkere kleding aan te hebben of om iets over je heen te leggen bij de ontspanning. Een flesje water is altijd fijn om bij de hand te hebben.

Yoga tips, in welke yoga ruimte?

Vroeger toen ik begon met yoga keek ik alleen maar of een yogaruimte schoon en stil was. Nu kijk ik ook of het een ruimte is met een “beleving”, zoals een kerk of een ruimte waar mensen samen komen om te mediteren of  om mantra’s te reciteren.  Kortom, voelt de ruimte goed aan? Op de maandag verzorg ik yoga in de kerk van Epse en dan zit ik daar vaak al een uur voordat de cursisten komen. Deze kerk is een plek waar je al stil wordt van de energie in het gebouw. Een mooi voorbeeld is ook de yogaruimte in Twello. Wanneer cursisten de yogaruimte uitlopen dan zie ik ze altijd kijken naar de dorpskerk van Twello, die naast de yogaruimte staat. Voor mij is het heel bijzonder om na de yoga de mooi verlichte kerk te zien voor ik naar huis rijd.

Yoga tips, hoe vaak in de week?

Dit is heel persoonlijk. Probeer het gewoon eens uit. Iedere cursist die mij vraagt wat een tweede yogales kost in de week, krijgt als antwoord van mij “cursisten die dit vragen mogen gratis een tweede yogales volgen”.  Omdat ik de hele week dezelfde yogales verzorg is een tweede yogales vaak nog specialer. Je denken is niet meer zo bezig met de yogaoefening en de beleving van een yogales wordt sterker.

Yogatips, waarom doe je yoga?

Yoga is meer dan lenig worden of ontspannen.  De laatste tijd zie je dat de yoga wordt aangeboden met kreten als “elke week een nieuwe uitdaging” of “bij onze yoga word je leniger”. Maar yoga is natuurlijk meer. Bij een goede yogales ga je met een bijzonder gevoel naar huis. Het kan zelfs zijn dat er emoties en gevoelens loskomen, die je dan kunt lolaten.

Yogatips, kun je gemakkelijk dezelfde yogales inhalen?

Het komt natuurlijk een keertje voor dat je een yogales mist. Dan is het fijn dat je die les gemakkelijk kunt inhalen. Zelf geef ik de hele week dezelfde yogales. Dan kunnen cursisten altijd een yogales met hetzelfde thema die yogales inhalen.

De laatste tijd zie ik steeds meer cursisten met wisselende werktijden. Zij maken dankbaar gebruik van de mogelijkheid een les op een ander tijdstip te kunnen volgen.

Yoga tips, is er ook een spirituele beleving?

De laatste vijf jaar zijn de yogascholen de grond uit gestampt. Bij veel yogascholen en sportscholen wordt er gymnastiek gegeven met een “yogasausje”.  Mijn yogaleraar zei altijd “door yoga laat je je raken”.  Yoga is meer dan alleen asana’s.  Wanneer er yoga wordt gegeven met thema’s als loslaten, de chakra’s, aarden, de adem, enz. dan ga je al nadenken hoe jij omgaat in het leven met zo’n thema. Kortom, yoga wordt dan wat meer dan alleen maar bewegen. Er zijn zelfs yogascholen die je meer vetellen over de ramayana en Bhagavad Gītā.