yoga en voelen

Yoga review, lees de mooie reacties

Yoga review, een momentopname

 

Yoga review, de afgelopen dertig jaar ben ik een 25 keer naar India afgereisd voor de yoga. Met de yoga daar had ik altijd een dubbel gevoel. Of de yogales voelde goed aan, maar de goeroe sprak geen woord Engels, of de yogadocent sprak goed Engels maar de yogales was een gymnastiek yogales. Toen ik de ashrams bezocht in India ontdekte ik dat yoga meer is dan die lichamelijke oefeningen. Toen ik in de ashram van Amma kwam beleefde ik daar yoga zonder yogaoefeningen. De hartchakra energie stroomde zonder dat er 1 yogaoefening gedaan werd.

Yoga review, laat je raken

Een aantal jaren heb ik yogadocent Rob Obermeijer in Utrecht gevolgd en hij had de mooie uitspraak “bij een goede yogales word je geraakt”.  Ik weet nog dat we bij het Onzevadergebed alleen de armen omhoog brachten en omlaag en dat de tranen over mijn wangen stroomden. Daarna ben ik nooit meer door de groep gegaan om te “corrigeren”. Iedereen blijft in mijn yogales in zijn eigen energie en dicht bij zichzelf. Liever dat de yoga oefening niet volgens het boekje gaat, maar dat de cursist wel in zijn gevoel zit!

yoga review

Yoga review, de yoga beleving verandert

In 1983 was ik heel prestatiegericht bij de yoga. Dat klinkt tegenstrijdig maar elke avond zat ik in mijn meditatie/yoga kamer en oefende de hoofdstand en de lotuszit. Gelukkig heeft dat oefenen van toen er voor gezorgd dat ik deze twee nog steeds kan. Later kwamen er bij de yoga houdingen de mantra’s, mudra’s, en het andere lichaamswerk.

Yoga en shaken

Vier jaar geleden kwam ik op Bali in de ashram van Ratu Bagus. Hij zei dat het shaken in zijn ashram yoga was. In het begin keek ik daar vreemd tegen aan. De tabak in mijn mond en neusholtes, het schreeuwen, huilen, trillen en controleverlies kwamen bij mij niet zo over als yoga. Maar later voelde ik dat de uitwerking van het shaken dezelfde uitwerking had dan die dertig jaar yoga. Een goede yoga review ging door mij wel richting Bali.