yoga proefles

Yoga proefles, handig om te weten

Eerste yogales, begin er relaxed aan

Yoga proefles, dat is vaak spannend. Je wordt je bewust van je gevoelens, gedachten, je lichaam en er zijn veel stiltes, enz.. Voor de eerste keer kan dit confronterend zijn  Met onderstaande tips ga je goed voorbereid naar je eerste yoga proefles.

yoga proefles Deventer
Ook gratis intake bij privé yoga

Eerste yogales, waarom bijzonder?

Bij je eerste yoga proefles kun je verschillende dingen tegenkomen die vreemd voor je over kunnen komen. De bewegingen worden vaak langzamer  uitgevoerd dan bij gymnastiek, dit is om je bewust te maken van het lichaam en de adem. Er zijn ook stiltes om de oefening na te voelen en dat zijn we vaak niet gewend, maar later ga je er van genieten. Die yogastiltes zorgen ervoor dat je dicht bij jezelf komt en in je eigen energie komt te zitten. Je komt bij je eerste yogales vast wel dingen tegen die je misschien aan het lachen maken, zoals de geluiden die er misschien gemaakt worden. Ook ben je misschien gewend om meteen antwoord te geven op de vragen die gesteld worden in de  yogales. De yogadocent stelt vaak vragen en dan kun jij dat voelen of niet en een antwoord is niet nodig. Bij een goede yogales kun je “geraakt worden in je gevoel” en dat is iets moois in de yogales. Je voelt misschien dingen die je nog niet eerder hebt gevoeld. Het gevoelsleven is misschien een nieuwe wereld voor je?

Eerste yogales, wat neem je mee?

In principe hoef je niet zoveel mee te nemen naar je eerste yoga proefles. Je kunt vragen of er yogamatten in de zaal liggen of niet. Liggen die er niet dan kun je een stroef yogamatje meenemen maar een slaapzak of deken  voldoet ook. Zijn er wel yogamatten in de zaal dan kun je een badlaken meenemen, altijd hygiënisch om die erover heen te leggen. De kleding die je mee neemt, hangt voornamelijk af van de temperatuur in de zaal, vraag er even naar. Veel yogaoefeningen en ook de yogaontspanning zijn op de grond en daar is de temperatuur vaak wat lager. Neem of trek makkelijk zittende kleding, eventueel wat dikkere kleding aan wanneer je het snel koud hebt. Zelf drink ik altijd veel bij een yogales, dus een waterflesje meenemen is geen  luxe. Wanneer je verkouden bent of veel moet hoesten, hou daar dan rekening mee. Je kunt  een snoepje in je mond nemen. Ook bij hoesten is het vaak fijner om op je buik ligt bij de ontspanning in plaats van op je rug.

yoga proefles
Je eerste yoga proefles bij yogaberry

Eerste yoga proefles,  wat kun je verwachten?

Het is mooi dat iedereen voor wat anders komt bij de yoga. Er zijn cursisten die komen voor de ontspanning, maar je kunt ook naar yoga gaan voor: je spirituele ontwikkeling, een uurtje voor jezelf, de meditatie of omdat de sportschool te massaal is. Wanneer je niet alles meer kunt doen bij de sportschool zijn er bij yoga nog veel mogelijkheden. Ik raad nieuwe cursisten altijd aan om een proefles bij verschillende docenten te nemen, dan kun je altijd ervaren welke vorm van yoga bij je past.

Yoga proefles, wat vraag je aan de docent?

Bij je eerste yoga proefles kun je de docent vragen of datgene waar jij voor naar yoga gaat, veel voor komt in de yogales of niet. Zelf hou ik erg van meditatie en de ene yogadocent heeft meditatie in elke yogales en de andere docent geeft alleen maar visualisaties en ontspanningsoefeningen. Wanneer je meer dan een yogales wilt in de week dan kun je vragen wat is er mogelijk is. Er zijn ook yoga meditatie lessen. Op de donderdag verzorg ik al 30 jaar een anderhalf uurs yogales met meditatie,  Naast mijn yogalessen organiseer ik ook veel workshops zoals: klankenbaden met mooie muziek, rugworkshops, ook kun je mee naar India of Bali, spirituele wandelingen door Deventer maar ook stiltedagen in klooster Sion.

Eerste yoga proefles, wat zijn je weerstanden en hoe ga je daar mee om

Bij een goede yoga proefles yogales ga je naar je gevoel toe en daar heeft het denken moeite mee. Wanneer je merkt dat die gevoelens te heftig zijn, hou dan je ogen open en zoek wat afleiding, kijk wat om je heen naar anderen en naar de docent. Later ga je genieten van je gevoelsleven of kun je het beter accepteren.  De stiltes bij een yogales kunnen ook confronterend zijn, zoek dan een focus op. Voel de buikademhaling of ga een oefening navoelen. Misschien duurt de eerste ontspanning wat lang, hou dan je ogen open en weet dat dit beginnersweerstanden zijn. Later val je misschien wel in slaap of vind je de ontspanning zelfs te kort.

Je eerste prive yogales

Je kunt ook kiezen voor een priveyogales dan ben je alleen met de yogadocent en kun je precies aangeven wat jij wil, dus een yogales op maat. Een yoga proefles bij jouw thuis is ook mogelijk.