yoga pensioen

Yoga pensioen, een spiritueel pensioen

Yoga pensioen een spiritueel pensioen

Yoga pensioen, door de coronacrisis werd mijn yogastudio zwaar getroffen. De overheid gaf alleen maar bijstand en verder was er geen regeling. Elke maand ging er 300 euro van de privérekening naar het yoga bedrijf. Als yogi sta je met een open blik in de maatschappij, dus toen ik deze malaise zag als yogadocent besloot ik op met 64 ste met pensioen te gaan. Ik koos in mijn yogaleven altijd al voor kwaliteit, boven kwantiteit.

Een yogapensioen is out of de box denken

De meeste mensen die met pensioen gaan doen dit wanneer de pensioen gerechtigde leeftijd is bereikt. Momenteel  in 2021 is dit voor mij 67 jaar en drie maanden. Maar een yogi kijkt niet naar zo’n datum’. In mijn geval was de coronacrisis een factor om eerder met pensioen te gaan. De meeste mensen tellen hun geld of het wel uit kan om eerder met pensioen te gaan. Een yoga heeft de beste baas die er is, de goddelijke energie. Hij vertrouwd erop dat hij geholpen wordt in het leven. Veel mensen die met pensioen gaan komen in een heel ander levensritme terecht, maar bij een yogi is dit anders. Kortom de vaste omlijnde patronen waar veel mensen inzitten ervaart een yogi anders. Het leven na de pensionering is nog steeds mediteren en yoga.

Yoga pensioen en minimaliseren

Als yogadocent kon ik altijd al leven van minimaal. Woon nog steeds in dezelfde flat als dertig jaar geleden, geen tv en het huis 20 jaar geleden al bijna zo ingericht dat er minimaal energie wordt gebruikt. Illegaal zonnepaneel, officieel niet toegestaan door woningbouw. Ook een warmtepomp aangeschaft in een huurhuis. Nu ik met pensioen ben komt het goed uit dat minimaliseren wat ik altijd al deed. Heb weinig geld nodig.

Yoga pensioen en je passie ontvangen

Toen ik met pensioen ging als yogadocent kwam er een ongekende energie vrij. Dit lijkt misschien zweverig, maar alle yogalessen waarvan ik droomde kwamen binnen. Zo ging ik blindenyoga geven, nooit gedaan in 35 jaar yoga. Mensen met longschade door corona meldden zich aan, enz.  Vroeger gaf ik nog weleens yogales voor  grote groepen omdat dit veel geld opleverde. Maar nu kwamen de yogalessen op mijn pad die altijd al mijn interesse hadden. Ze kwamen vroeger niet op mijn pad omdat de cursus “loslaten” bij pensioen nog niet was voltooid.

Spirituele keuze bij je pensioen

Een yogi of yogadocent stopt nooit met yogalessen verzorgen. Op mijn 85 ste hoop ik nog steeds yogatherapie te geven, stoelyoga en yoga voor mensen met een beperking. Het is altijd goed om in de maatschappij te zijn en zien wat er leeft. Je blijft nieuwsgierig. Bij een spirituele pensioen keuze speelt ook mee of je voor tijd kiest of voor geld. Ik zie al zoveel mensen om mij heen die ook 60 plus zijn en dat het lichaam versleten is door te veel werken voor nog meer geld. Om in onzekerheid te leven is een mooie spirituele yoga keuze. In de coronatijd hebben we zoveel angst in de maatschappij gezien door controle.

Genieten van de kleine grote dingen

Iemand die bewust heeft geleefd met yoga of meditatie geniet van de kleine dingen. Zo ga ik bijna wekelijks, met een jaarkaart, naar park de Hoge Veluwe. De wateryoga die ik nog verzorg  is een moment in de week waar ik naar uit kijk. Eindelijk tijd om veel te lezen, ook nog steeds spirituele boeken.

Waar komt het geld vandaan?

Natuurlijk moet er geld binnenkomen om vervroegd met pensioen te gaan. Je merkt dat bij een yoga pensioen het geld van alle kanten binnenstroomt. Uit hoeken waar je nog nooit van had gedroomd. Kortom vertrouw en leef in overgave en alles komt naar je toe wat je nodig hebt.