yoga lotushouding

Yoga lotushouding, je zit recht

Yoga lotushouding, daar gaat het om bij yoga

Yoga lotushouding, veel mensen gaan naar yoga om leniger te worden of om te ontspannen. Maar patanjali schreef al over yoga een 2200 jaar geleden over yoga. In deze geschriften staat dat door yoga je in de yogalotushouding kunt zitten. In deze houding zit je met een rechte rug. Een rechte rug wordt in veel yogaliteratuur beschreven in samenhang met het mediteren. Wanneer je regelmatig de yoga houdingen bewust bent dan komt de lotushouding vanzelf.

Yoga lotushouding, hoe krijg je dat voor elkaar?

Ik herinner mij nog mijn eerste yogales in 1985, wanneer ik op de grond zat in kleermakerszit. De rug was krom en de knieën wezen naar het plafond. Maar door de yoga asana’s en de yoga losmaakoefeningen zat ik al snel in kleermakerszit met een rechte rug. Toen volgde al snel de halve lotus en de hele lotus. Nu op mijn dik zestigste mediteer ik nog vaak in de lotus.

yoga lotushouding en halve lotus

Yogahouding en mediteren

Momenteel ervaar ik de yoga lotushouding en het mediteren als het kip en het ei verhaal. Eigenlijk mediteer je volgens Patanjali in de lotushouding. Maar wanneer je kort mediteert is het ook mooi om tijdens deze korte meditatie een poosje in halve of hele lotus te zitten.

Yoga lotushouding en gezondheid

Je rug wordt sterker en soepeler door op de grond te zitten. In de Indiase gezondheidsleer wordt vermeld dat bekken problemen bij man en vrouw, prostaatklachten en verzakkingen, bijna niet voorkomen in India. Zelf zit ik ook vaak op de grond in de yogalotushouding en natuurlijk bij de yogalessen, de heilzame werking merk ik vooral in de soeplessen van bekken, benen en onderrug. Je kunt ook met ypga privelessen de yoga lotushouding leren.