yoga leven

Yoga leven, al 35 jaar plezier van een yogaleven

Een Yoga leven, wat is dat?

Yoga leven, tijdens de C crisis de afgelopen tijd realiseerde ik mij als yogadocent hoeveel profijt ik had van de yoga. Toen ik begon met yoga deed ik het om te ontspannen en om van de hyperventilatie af te komen. Nu 35 jaar later zie ik dat ik door yoga veel meer de verbinding op zoek, spirituele beslissingen neem, dagelijks geniet van het yoga loslaten, enz..

Yoga leven en meer dan lenig worden of ontspannen

Veel mensen gaan naar yoga om te ontspannen of om leniger te worden. Ook zo begon ik mijn yoga carrière. Maar na een poosje yoga merk je dat je gevoeliger wordt door yoga. Ook dat je anders naar jezelf en naar de wereld kijkt. Je gaat bewuster om met je medemens,  met voedsel, met een crisis en met je gevoelens. Bij een yoga leven leef je vanuit een holistische kijk.

Yoga leven, de verbinding

Wanneer je met yoga begint, dan ben je erg bezig met je lichaam, je adem, je gevoelens en je denken. Maar na een poosje yoga ga je je ook veel meer bewust worden van de dingen om je heen. Je gaat de groepsenergie voelen, de stilte in en om je heen, bij de buiten yoga de natuur om je heen. Zou het mogelijk zijn dat je de energie op een plek kunt voelen? Hoe de ander zich voelt aanvoelen? Misschien weer een beetje zweverig, maar dat jij gaat voelen dat we allemaal één zijn met alles is de wereld. Een yoga leven zorgt ervoor dat je verantwoordelijkheid voelt naar de hele wereld.

Yogaleven en loslaten

Loslaten is een facet bij de yoga dat vaak voorkomt in een yogales. Bij je yogalessen was je bezig met het loslaten van spanningen en overtollige gedachten. Toen voelde je dat je overtollige spanningen kon loslaten en overtollige gevoelens met yoga.

Spirituele oplossingen en yoga

Vroeger had je misschien niets met met spirituele oplossingen. Veel mensen om mij heen begrijpen deze term zelfs niet. Wanneer je een probleem hebt, dan wil je dit vaak oplossen vanuit het hoofd. Bij een echtscheiding ben je bezig met de alimentatie, wie krijgt de kinderen, enz.. Maar spirituele oplossingen zijn: hoe kan ik met mijn ex weer door één deur, hoe kun je je hart blijven openen in de toekomst, waarbij heeft de ander een goed gevoel en waarbij is de maatschappij het meest gebaat. Wanneer ik een probleem heb, dan kijk ik altijd naar de materiele en naar de spirituele oplossingen. Verbinding speelt ook een grote rol.

Geen oordeel over wat je voelt

Geen oordeel hebben over wat je voelt is een interesse uitdaging bij een yoga leven. Wanneer we wat voelen in het lichaam of bij het algemene gevoel dan nemen we meteen actie. We voelden wat keelpijn, wat koorts en we waren wat verkouden en we vlogen meteen naar de GGD voor een test of gingen meteen naar de dokter. Maar je kunt ook eens een poosje deze gevoelens waarnemen zonder te handelen. Zelf heb ik vaak mogen ervaren dat dit genezend werkt. Let eens op hoe snel je een oordeel hebt over pijn en hoe snel je iets wilt doen met die pijn.

Accepteren en yoga

Veel situaties in het leven zijn niet te veranderen. We zagen daardoor complotdenkers en mensen die de wereld buiten zichzelf de schuld gingen geven. Ik hoorde eens van mijn goeroe in India een gebed “lieve heer geeft mij de kracht om de dingen te veranderen die te veranderen zijn, geeft mij het vertrouwen om de dingen die ik niet kan veranderen te accepteren en geef mij de wijsheid om het verschil te zien”.  Aan deze wijze woorden van mijn oude goeroe  moet ik nog vaak denken.  Bij een spiritueel yoga leven is er een balans tussen accepteren, loslaten en actie ondernemen. Zelf ben ik vaak genezen door te accepteren wat er in het lichaam speelde.

Voelen en yoga leven

Als man zat ik veel in mijn hoofd en door yoga ging ik meer letten op de gevoelens in het lichaam en ook het algehele gevoel. Na zo lang yoga kan ik zeggen “focus bij de yoga op het lichaam is aandacht, door aandacht ontstaat liefde en liefde geneest”. Bij een yoga leven neem je ook tijd voor het voelen en navoelen. Dit klinkt misschien een beetje zweverig maar na 10.000 yogalessen kan ik zeggen dat mijn goede gezondheid te danken is aan yoga.

yoga leven
Een yoga leven in overgave

Angst en een yogaleven

In de laatste crisis zagen we hoe angst de wereld regeerde. Er werd toiletpapier gehamsterd, ik was bijna de enige op Texel in de meivakantie en ook op Samos in Griekenland zag ik weinig toeristen. We waren de enige in het appartementencomplex, volgens de eigenaar kwam dit door het angstvirus. Hoe ga jij om met angst? Wanneer ga je de angst aan en wanneer ga je de angst uit de weg?  Bij een yoga leven luister je naar je hoofd en naar je hart. Ook ik ben wel eens wat angstig, zoals over mijn spirituele reis naar India in december. De angst zegt “ga niet naar India”. Maar moet ik naar die angst luisteren? Bij een yogaleven ben je de toeschouwer.