yoga jaar

Yoga jaar, een jaar van dicht bij jezelf zijn

EEN JAAR MET WEINIG PRIKKELS

Yoga jaar, als yogadocent ben ik mij heel bewust van de prikkels die ik van buitenaf ontvang. Denk dan aan email, Facebook, telefoon, gesprekken enz. Bij de yoga gaan we naar binnen toe en daar zijn maar weinig prikkels. De gedachten komen tot rust en het lichaam krijgt weer energie om te herstellen.  Je ontvangt weer de yoga kadootjes zoals gevoelens van rust en ontspanning. Het afgelopen jaar heb ik hierin geëxperimenteerd. het was voor mij  een jaar van alleen maar yoga, meditatie, stilte en dicht bij mezelf zijn. Zelfs de gezondheidszorg kent nu de anti prikkel therapie.

YOGA, WAT HEEFT HET MIJ OPGELEVERD?

Die vraag krijg ik zo vaak te horen. Ik moet dan denken aan de Boeddha. Ooit werd er aan hem gevraagd, “wat heeft dat mediteren je nu opgeleverd?”.  Zijn antwoord was “dat is de verkeerde vraag, je moet vragen wat heb je kunnen loslaten met het mediteren”..  Zo is het ook met mij gegaan. Zoveel overbodigheden heb ik kunnen loslaten. Dingen die niet belangrijk meer voor mij  zijn en waar ik niet gelukkig van werd. Nu dit jaar bijna om is zal ik de tv veel minder aanzetten, bezoek ik veel minder verjaardagen met veel gezwam en weinig inhoud, mijd ik drukke plekken en zoek ik meer de natuur op.

Yoga jaar, wat is echt en wat is “plastic”

Het afgelopen jaar heb ik mijn echte vrienden leren kennen. Die kwamen spontaan langs en deelden met  mij de meditaties of brachten wat lekkers mee of deelden waar hun hart naar uit ging. Grote mensen menigtes, zoals pretparken zal ik ook veel minder opzoeken. Kerken, de natuur en kleinschalige evenementen ben ik meer gaan waarderen, zoals het filmhuis en mijn praatgroepjes, de levensbeschouwers.

yoga jaar, een jaar voor jezelf

YOGA JAAR, TERUG NAAR JE GEVOEL

Het afgelopen jaar, tijdens het jaar van yoga en meditatie, kwam ik veel dichter bij mijn gevoel. Ik merkte hoe snel wij over het algemeen vluchten voor onze gevoelens in werken, prestatie, drank, enz. De eerste maanden merkte ik ook dat ik constant maar afleiding zocht, zoals  lezen, opruimen in huis en slapen. Maar daarna was het genieten. Het voorjaar met het gezang van de vogels kwam binnen.

YOGA JAAR MET MIJ VIEREN

Het afgelopen yogajaar wil ik graag samen nu met jullie vieren. De komende zomer nodig ik jullie uit om samen yoga te beleven bij 5000 Boeddhabeelden, de levenstuinen van Groot Honschoten samen op te zoeken en samen pureyoga te ervaren buiten in de natuur. Je kunt zelfs met mij mee naar Bali in december. Dit zijn al de yoga feestjes voor de komende tijd. Zomeryoga en buitenyoga

YOGAJAAR EN HET YOGANIEUWS

In het yoganieuws kun je lezen hoe jij met  mij yoga kunt delen. Elke week verstuur ik het yoganieuws, een mail met informatie over thema’s zoals: de adem en yogagevoel, yogabeleving in het dagelijks leven, yogavoelen enz. Je kunt ook reageren op deze mail. Wanneer jij ook interesse hebt in een yogajaar kan ik je adviseren.

YOGA JAAR, NEEM HET NIET TE LETTERLIJK

Een yogajaar hoeft natuurlijk niet een jaar van yoga en alleen maar stilte te zijn, zoals ik dat heb gedaan. Je zou gewoon eens een poos kunnen beslissen om meer stilte in je leven te integreren, een jaar geen t.v. of minder internet. Meer te lezen of te gaan mediteren. Het afgelopen yogajaar heb ik erg genoten van de meditatieyoga, samen met de cursisten mediteren blijft bijzonder. De stilte die ontstaat na de uitademing voordat de inademing begint

MEDTIATIEYOGA

Stuur een mail naar info@yogaberrydeventer.nl  en ontvang elke week het yoganieuws! Mail mij hoe jij samen met mij dit yogajaar kan vieren!