yoga in het dagelijkse leven

Yoga in het dagelijkse leven

Yoga uit een boek of yoga uit de praktijk

Yoga, mijn yogadocenten zeiden vroeger nooit iets persoonlijks, het was altijd de theorie uit de Ramayana en de sutra’s van Patanjali. Dertig jaar geleden heb ik al besloten om dat niet te doen. Ik vertel vaak iets persoonlijks voor de les in relatie met het thema van de yogales. Ook van jullie waardeer ik altijd de mails met jullie belevenissen van het leven in relatie met yoga.

Medische ingreep en yoga

Vanochtend heb ik vijf poliepen laten weghalen uit de dikke darm. Twee waren zo groot dat de wond na weghalen dicht gemaakt moest worden met een klemmetje.
Hoe heb ik bewust en onbewust de yoga toegepast?
 1. Door yoga deze ingreep spiritueel begeleid met wat mantra’s en natuurlijk een kaarsje bij mijn Shivabeeld. Ook wel een paar keer naar boven gekeken, naar mijn grote baas.
 2. Ik kon kiezen tussen een roesje en helemaal zonder verdoving. Gekozen voor het laatste, ik wilde mijn gevoelens bewust ondergaan.
 3. Het ontspannen tijdens de ingreep.
 4. Door yoga ben ik heel gevoelig geworden en kon goed mijn grenzen voelen. Vandaag een dagje rustig op de bank en recoveren.
 5. Ik had ook gedachten van “als het maar geen kanker is”. Door bewust te zijn van die gedachten en er geen aandacht te geven maar niet te onderdrukken, kon ik ontspannen naar het ziekenhuis.
 6. Toen ik de uitslag kreeg kwamen de emoties van dankbaarheid en deze emoties niet onderdrukt, de verpleegsters vonden dit zelfs bijzonder en mooi.
 7. Veel dankbaarheid dat wij in een land leven dat dit op tijd wordt gezien en op eenvoudige manier weg wordt gehaald.
 8. Ik mocht meekijken tijdens de ingreep en dat was een spirituele yogabeleving. Weet nu nog meer over darmen en hoe je ze met yoga fit kunt houden. Ook bijzonder dat je dingen ziet, het afknippen van die poliepen zonder dat het pijn doet, het loslaten van de conditioneringen.
 9. Iedereen op de uitslaapkamer had een roesje gehad en zo duf als een konijn. Ik mocht na het eten van een boterhammetje (zat bij de prijs in) weer naar huis en geen nare bijwerkingen.
 10. Natuurlijk de komende dagen een spiritueel yoga feestje. Kaarsje bij Shiva brandt nog en zaterdag een etentje bij Huisje James en een nachtje slapen bij Van der Valk. Vanavond mag ik nog niet aan de champagne, maar dat wordt zaterdag.
 11. De yoga humor heeft mij ook erg geholpen. De klemmetjes die ze hebben gezet in mijn darm gaan er vanzelf uit en ik hoef ze niet terug te brengen naar het DZ.
 12. Door yoga ook veel empathie gekweekt. De zusters en de specialist bedankt en een hug op afstand gegeven, kwamen ze bijna nooit tegen.
Dit waren wel de dingen die ik vanochtend heb beleefd en die in relatie staan met YOGA. Herkennen jullie het?