Yoga in deze wereld

Yoga in deze wereld

Yoga in deze wereld is een mooie uitdaging. In 2023 hebben we te maken met veel crisissen. Het is al een uitdaging om die onrust vanuit de uiterlijke wereld niet naar binnen te laten komen. Momenteel zie ik veel mensen in mijn yogapraktijk die gespannen raken door de financiën,  de tweespalt en polarisatie.  Yoga in deze wereld kan je helpen om in je eigen energie te blijven.

Yoga in deze wereld en de yogahoudingen

De yogahoudingen, de asana’s, helpen je om je te concentreren en gevoeliger te worden. Wanneer je gevoeliger wordt door het navoelen van de yoga asana dan handel je in deze wereld al vanuit je gevoel en niet vanuit wat je geleerd hebt van je ouders Tijdens de houding bewust te zijn van je lichaam, adem en het voelen ga je naar je innerlijke wereld en kun je de uiterlijke wereld laten hoe deze is.

yoga in de nacht

Meditatie yoga in deze wereld

Patanjali die veel geschreven heeft over yoga had een mooie uitspraak “yoga legt de wervelingen van de geest stil”. In het achtvoudige pad van Patanjali zit ook het mediteren. In deze onrustige wereld geeft mediteren veel voordele. Je neemt wat minder beslissingen vanuit het hoofd. Wanneer het denken onrustig en veel is dan zijn de beslissingen die je maakt vaak niet zo verstandig. Yoga in deze wereld is bij kwalitatieve goede yoga verbonden met meditatie.

Mediteren kun je overal

Spiritualiteit in deze wereld

spirituele dans bij de sarasvati tempel

De afgelopen jaren zie je dat de kerken leeglopen en dat veel mensen denken dat ze gelukkig worden van merkkleding, een mooie auto, een uiterlijk mooie partner of een goede spaarrekening. Maar het afgelopen jaar komen de mensen die dat dachten vaak bij de yoga privélessen. Buiten de religie is er zoveel spiritualiteit om de verbinding te maken met andere mensen, de natuur en met jezelf. Momenteel lees ik de boeken van de psychiater Foudraine, probeer eens zweethut of zie de wonderen in de natuur. Yoga in deze wereld zorgt ook voor verbinding en dat wordt de uitdaging de komende jaren.