Yoga in Deventer Twello

Yoga in Deventer Twello

De crisis/pandemie en yoga

Yoga in Deventer en Twello, zoals bijna iedereen in Nederland kwam de pandemie en crisissen hard aan. We zaten maanden zonder werk en geld en daar stond geen tegemoetkoming tegenover. De overheid was er niet voor ons.  De corona maatregelen veranderden heel vaak en we moesten ons constant aanpassen. Ook werkten we allemaal de hele dag aan de immuniteit en aan de onze mentale gezondheid. We zagen mensen om ons heen dood gaan en zwaar gehavend na een corona besmetting. Er werden allemaal beloftes gedaan die ons hoop gaven, zoals wanneer we allemaal maar gevaccineerd zijn dan is het licht aan de tunnel te zien. We voelden opeens gevoelens die we nog nooit hadden gevoeld zoals eenzaamheid en angst. Kortom we werden bijna allemaal getroffen in ons welzijn.

Yoga in Deventer Twello tijdens de crisis en pandemie

Ook bij de yoga in Deventer en Twello kwamen we in bizarre tijden terecht. We moesten QR codes scannen en zeggen tegen mensen dat ze mee konden doen aan een yogales of dat ze naar huis moesten. Daarna hadden we een yogales met het thema liefde. We konden in bepaalde periodes alleen maar buiten les geven in Deventer en Twello. Vroeger zaten we gezellig met 15 cursisten in een ruimte en opeens zaten we met 6 cursisten bij elkaar op 1.5 meter afstand. Verhuurders van yoga zaaltjes stuurden  rekeningen over de periodes dat we geen yogales gaven. Als yogi zagen we de angst en de paniek in de wereld. Mensen hamsterden zelfs toiletpapier.

Wat deed de yoga in Deventer en Twello?

Door yoga hadden we niet zoveel last van de crisis

Yogi’s hebben niet veel nodig

Een yogi heeft niet veel nodig heeft geen of weinig bezit. Is de afgelopen 30 jaar niet mee gegaan in de gekte van meer, meer en nog meer. Ook zitten veel mensen die genieten van yoga niet meer in de consumptiemaatschappij. Ze kopen alles op marktplaats of elders tweedehands. De tandenborstels en het ondergoed wordt vaak nog wel nieuw gekocht. Veel yogi’s leven riant van 1200 euro in de maand.

De yoga in Deventer Twello zocht de spiritualiteit op in de crisis en de natuur

Veel mensen waren druk bezig in de materiele buitenwereld. Ze zochten alle informatie op internet en gaven de mensen om zich heen de schuld, de politiek, de beleidsmakers en zelfs de virologen. Bij yoga voel je “we are all one”. Dit voel je goed in de natuur, in kerken, in stilte centra en bij gelijkgestemden. In Deventer en Twello hebben we gelukkig veel plekken waar we dat gevoel van eenwording goed kunnen voelen. In de dorpskerk i Twello hebben we een stilte centrum. Ook de ruïne Nijenbeek is een plek met energie en veel leylijnen. In Deventer hebben we de plekken waar de monniken in de kloosters mediteerden zoals het Geert Grote huis. De IJssel is een magische rivier. Het krocht in de Lebuinuskerk is nog steeds een plek waar veel mensen samen komen om te mediteren of om inspiratie op te doen.

De yoga in Deventer en Twello zocht de verbinding op

We zien nog steeds de tweespalt in de wereld, revaccineerden en niet revaccineerden. Wappies en schapen en door de pandemie is de kloof tussen rijk en arm nog meer toegenomen. Bij de yoga in Deventer en Twello kwamen we met yoga bij elkaar. Yoga voor niet gevaccineerden was mogelijk door een creatief beleid. ook mediteerden we samen met het thema eenwording. We keken om ons heen en waren solidair met de mensen die het veel minder goed hadden dan ons. De zwervers onder de brug zochten we op en deelden ons eten.

In de yogales hebben we de tijd voor ons gevoel

Tijdens een crisis valt het niet mee om naar je gevoel te gaan. Mensen vluchten vaak voor hun gevoelens in drank, veel werken, uiterlijk vermaak en zelfs in drugs. Bij de yoga in Deventer en Twello gaan we elke week naar ons gevoel. Door voelen kun je loslaten. Ook komt er door voelen diepgang in je leven en kun je de oppervlakkigheid loslaten. Door voelen kun je ook je grenzen mentaal en lichamelijk aangeven. Gelukkig zijn er veel plekken in Deventer en Twello waar je dicht bij je gevoel komt. Ook samen yoga en meditatie brengt je dicht bij jezelf en in je eigen energie.

In de praktijk

Niet iedereen kan helaas leven als een yogi. Maar de basis principes van de yoga kan iedereen wel toepassen in het leven. We kunnen allemaal wel een stapje terug doen in de consumptiemaatschappij. De spiritualiteit is dicht om ons heen te vinden, je hoeft er niet ver voor te reizen. Ook zien we om ons heen vrij snel wie het moeilijk heeft in deze pandemie crisis. Zoek eens wat op dat je stimuleert om naar je gevoelens te kijken. Komt er nog eens een pandemie of een crisis dan ben jij mentaal en fysiek goed voorbereid.