yoga in de levenstuinen, pure ontspanning

Yoga in de levenstuinen, yogales in de natuur

Yoga in de levenstuinen is ontspannen door yoga en de natuur

yoga in de levenstuinen

Yoga in de levenstuinen, een mooie combinatie

Elk jaar loop ik met belangstellenden door de levenstuinen en kijken we niet alleen naar de mooie bloemen maar ook naar de chakrasymbolen in de tuin.  De symbolen in de levenstuinen zeggen wat over de chakra’s. Ook zijn de kleuren van de bloemen in de tuin verbonden met de chakra’s. Elk jaar is het weer een genot om te zien wat er spiritueel veranderd is in deze tuinen en zie je dingen die je bij je vorige bezoek niet zijn opgevallen. De Tuinen van Groot Honschoten of ook wel de levenstuinen genoemd nodigen uit voor yoga in de levenstuinen, om even stil te zijn, te mediteren of om de blik naar binnen te brengen.

Yoga in de levenstuinen, rust, stilte en bij jezelf komen

Elk jaar bied ik chakrayoga aan in deze tuinen. We wandelen eerst samen door de levenstuinen en d.m.v. wat we zien in deze tuinen leer je meer over de chakra’s.  Na de wandeling zoeken we een mooie schaduwrijke plek op in de tuinen en gaan de chakra energie in het lichaam voelen. Yoga in de levenstuinen maakt je bewust van de chakra energie.

Yoga in de levenstuinen, door yogadocent Berry Steenbruggen

Ik, yogadocent Berry Steenbruggen, verzorg al meer dan 30 jaar chakra yoga in Deventer en omgeving.
Chakra yoga in Deventer, elk jaar is er een chakracursus. Ook worden de chakra’s bijna in elke les behandeld.
In de afgelopen jaren ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in de chakra’s en daarom komen ze regelmatig voor in de yogales. We gebruiken hierbij yoga oefeningen, mudra’s en mantra’s. Bij chakrayoga Deventer ontvang je ook een mooi yogaboek met veel informatie over de chakra’s. In de zomer verzorg ik regelmatig yogalessen in de levenstuinen.

Yoga in de levenstuinen, wat zijn chakra’s en wat kun je er mee?

Chakra’s zijn knooppunten van energie. Energiebanen of meridianen komen bij elkaar op verschillende knooppunten in het lichaam. Er zijn in principe zeven chakra’s oftewel knooppunten. Ook zijn er theorieën over chakra’s in de handen en voeten. De chakra energie beïnvloedt het lichaam, het denken en het voelen. De onderste drie chakra’s in ons lichaam zijn egocentrisch, ze staan in verbinding met ons zelf, de bovenste vier verbinden ons met de omgeving. We voelen ons 1 met alles. Er bestaan veel methoden om de chakra energie te beïnvloeden. Dit kun je met kleuren, lichaamswerk, yoga enz. Meestal worden methoden gebruikt om de chakra’s te openen. Het heeft niet zoveel zin om te proberen overactieve chakra’s minder actief te maken, omdat die compenseren voor andere chakra’s. Bij chakra yoga Deventer ontvang je bij het wekelijkse yoganieuws per mail veel informatie over de chakra’s.

1. Wortelchakra of muladhara chakra bij chakra yoga Deventer

Het wortelchakra heeft te maken met fysiek er zijn en je thuis voelen in je lichaam. Als deze open is, voel je je geaard, stabiel en veilig. Je zult niet onnodig mensen wantrouwen. Je voelt je aanwezig in het hier en nu en verbonden met je fysieke lichaam. Ook heb je het gevoel voldoende territorium te hebben. Yoga is heel goed voor het eerste chakra, je bent verbonden met je lichaam en voelt het goed. Een groot voordeel is dat je minder snel oven je grenzen gaat, lichamelijk. Wanneer je yoga doet dan voel je dat je bij de yoga je spanningen kunt kwijt raken, je gaapt tijdens een yogales en je lichaam voelt zwaar aan. Na aardingsoefeningen bij de yoga kun je tijdens het navoelen op je matje, voelen dat je benen lager liggen dan je hoofd. Alsof de vloer afloopt.

2. Sacraalchakra of svadhisthana chakra bij chakra yoga Deventer

Het sacraalchakra heeft te maken met gevoelens en seksualiteit. Wanneer deze open is, stromen je gevoelens vrijelijk en worden deze uitgedrukt zonder overemotioneel te zijn. Je bent open voor intimiteit, en je kunt gepassioneerd en levendig zijn. Je hebt geen problemen met het omgaan met je seksualiteit. Als je geneigd bent om stijf en ongevoelig te zijn, of als je een “pokerface” hebt, dan is de sacraalchakra onderactief. Je bent dan niet erg open naar mensen toe.
Is dit chakra overactief, dan ben je geneigd om altijd emotioneel te zijn. Je zult je emotioneel gehecht voelen aan mensen en je kunt erg sensueel zijn. Yoga in de levenstuinen geeft je balans in het dagelijksleven.

3 – Navelchakra of muladhara chakra

Het navelchakra heeft te maken met je doen gelden in een groep. Wanneer deze open is, voel je dat je controle hebt en je voldoende zelfwaardering hebt. Wanneer de navelchakra onderactief is, ben je geneigd naar passiviteit en besluiteloosheid. Je bent waarschijnlijk timide en krijgt niet wat je wilt. Als dit chakra overactief is, ben je dominerend en mogelijk zelfs agressief.

4 Hartchakra of Anahatha bij chakra yoga Deventer

Het hartchakra heeft te maken met liefde, aardig zijn en affectie. Is dit chakra open, dan heb je compassie en ben je vriendelijk en werk je aan harmonieuze relaties. Wanneer je hartchakra onderactief is, ben je koel en afstandelijk.
Als dit chakra overactief is, kun je mensen met je liefde verstikken en zou je liefde wel eens tamelijk zelfzuchtige redenen kunnen hebben.

5 Keelchakra of vissuddhana chakra bij chakra yoga Deventer

Het keelchakra heeft te maken met hoe je je uit en dat kan veel verder gaan dan praten. Is dit chakra open, dan heb je geen problemen met jezelf uitdrukken en zou je dat ook op een artistieke manier kunnen doen. Kunstenaars uiten zich vaak in hun werk. Wanneer dit chakra onderactief is, ben je geneigd niet veel te spreken en ben je waarschijnlijk introvert en verlegen. Niet de waarheid spreken kan deze chakra sluiten. Is dit chakra energie overactief, dan ben je geneigd teveel te spreken, gewoonlijk om mensen te domineren en op een afstand te houden. Je bent dan ook een slechte luisteraar. Yoga in de levenstuinen is spirituele yoga.

yoga in de levenstuinen, pure ontspanning

6 Derde oog-chakra of Ajna chakra

Het derde oog-chakra heeft te maken met inzicht en visualisatie. Wanneer dit chakra open is en in balans is, dan is er een goede intuïtie en ben je meester over je geest. Je kunt geneigd zijn om te fantaseren, visualiseren doe je met gemak en je hebt paranormale ervaringen. Als deze energie minder stroomt, ben je gevoelig voor hallucinaties en ben je niet in staat om je dromen te herinneren na de slaap en kun je zelfs last hebben van nachtmerries. Wanneer je je bewust wordt van deze energie dan ga je de werking van de hypofyse voelen en begrijpen.

7 Kruinchakra of sahasrara chakra

Het kruinchakra heeft te maken met ons hogere zelf en verbindt ons met alles, de hele kosmos. Wanneer dit chakra ontwikkeld is, dan ben je 1 met alles. Mijn Goeroe Krishnamurti zei eens “wanneer de melkboer langs komt, kom ik lang en wanneer de zon op komt, dan kom ik op”. Dat woordje “ik” heeft hij waarschijnlijk nooit genoemd.  Yoga in de levenstuinen is yoga dicht bij de zevende chakra tuin.
Wanneer deze energie minder actief is of niet in balans is, ben je niet zo bewust van spiritualiteit, is er onderdrukte nieuwsgierigheid en beleef je religie op een verwrongen manier. Heiligen zoals Jezus en een Boeddha zie je vaak met een aureool om het hoofd, zij zijn verlicht. Als dit chakra overactief is, intellectualiseer je dingen waarschijnlijk teveel. Je kunt verslaafd zijn aan spiritualiteit en je lichamelijke behoeften kunnen negeren en blindelings gehoorzamen.

Yoga in de levenstuinen, aanmelding

Meld je aan voor yoga in de levenstuinen. Je kunt ook kiezen voor een privérondleiding of een groepswandeling. Ik leer je dan meer over de chakra’s. Deze chakra rondleiding  in de levenstuinen kun je ook mooi combineren met  een tenenleesconsult. Yoga in de levenstuinen wordt vaak gecombineerd met yogaworkshops.

Er worden yogalessen gegeven in de gemeente Voorst ( Terwolde en Twello), Epse en Deventer

Mail voor yoga, Info@yogaberrydeventer.nl

yoga in de levenstuinen met Berry Steenbruggen

Wie is yogaberry? Ik ben Berry Steenbruggen, geboren  in 1958 te Deventer. Na mijn schooltijd ging ik werken bij een computerfabrikant. Een prima job met veel geld, maar ik was niet gelukkig. Zelfs werd ik ziek van de stress. Ik ging op zoek wat ik mijn verdere leven wilde doen. Toen kwam ik in aanraking met yoga. Mijn nieuwsgierigheid werd gewekt en ik ging op les. Hoe meer lessen ik volgde, hoe beter ik me weer voelde. Ik vond verdieping in yoga. Al snel werd yoga niet alleen onderdeel van mijn dagelijks leven, maar ook een manier van leven! Ik werd yogadocent en zo ontstond Yogaberry, waar ik na dertig jaar nog steeds trots op ben. Yoga in de levenstuinen heeft mij veel verdieping gegeven in mijn leven.