yoga in een kerk

Yoga in de kerk, meteen ontspanning

Waarom yoga in een kerk?

yogales colmschate

Yoga in de kerk.  Toen ik in 1986 begon met yogales geven wilde ik al graag les geven in een kerk, maar de kerkbesturen in Deventer en omgeving hadden daar vaak moeite mee. Zelf kom ik uit gereformeerde huize en had geen moeite om yogales te geven in een kerk. Yoga is naar binnen gaan, je bewust worden van lichaam, adem, gevoelens, enz. . Door de energie en de rust in een kerk gaat dit gemakkelijker dan in een sportschool.

yoga in de kerk Twello

Gaat een kerk en yoga samen?

Als mannelijke yogadocent die ook nog een gereformeerde achtergrond heeft heb ik veel voordelen gehad met het beoefenen van yoga en religieus  of spiritueel te zijn. Door yoga word je gevoeliger en daardoor komt het woord van God minder terecht in je hoofd, maar meer in je hart. Afgelopen zomer was ik op Patmos, waar Johannes visioenen ontving en waar de openbaringen van Johannes zijn opgeschreven. Zonder yoga had ik in de grot waar Johannes mediteerde veel minder beleefd dan met mijn yogaervaring. Bij yoga in de kerk voel ik mij thuis.

yoga in de kerk
Yoga in een kerkgebouw

Yoga in een kerk en loslaten

Toen ik voor het eerst yogales gaf in een kerk werd ik mij ook bewust van de conditioneringen vanuit mijn gereformeerde opvoeding. Yogaoefeningen die wat geluid maken, daar had ik in het begin moeite mee. Daarom is yoga in de kerk ook “loslaten”. Ook voel je wel de “energie”. Ik heb eens yogales gegeven in een wijkgebouw waar in een andere ruimte bingo werd gegeven. Je voelde de onrust. Ook in een sportschool voel je de energie van presteren. In een sportschool zijn de meeste deelnemers niet naar binnen gekeerd met stilte en meditatie. In een kerk komen mensen al honderden jaren samen om samen te bidden, te zingen en om stil te zijn. Conclusie, yoga in een spirituele of religieuze ruimte is toch anders voor veel mensen.

yoga In een sfeervolle ruimte

Waar yoga in een kerkgebouw?

Intussen heb ik de sportscholen in kunnen ruilen voor mooie kerken. Zo is er elke maandagavond yogalessen in de kerk van Epse, om 18.30 uur een yogales en om 19.45 uur. Op de dinsdagavond is er en yogales om 20.00 uur naast de kerk in Twello, de pastorieruimte. Op de vrijdagochtend yoga in de kerk van Colmschate om 10.00 uur. In alle kerken waar ik nu yogales geef is de eerste proefles gratis. Voel het verschil bij yoga in de kerk.

yoga in de Ichtuskerk Colmschate
Spirituele yoga in een kerk