Yoga houdingen

Yoga houdingen voor lichaam en geest

LICHAAMSHOUDING OF ASANA

Yoga houdingen, de afgelopen week hebben we tijdens de derde chakrales de energie van het manipura chakra mogen ontvangen en hebben we het vuur al flink opgestookt. De bouwstenen van dit chakra zijn onder meer leren van jezelf te houden, zelfvertrouwen en respect voor jezelf te hebben. Omdat niet iedereen erkenning en ondersteuning van een ander (wie dat ook is) ontvangt, is van jezelf houden zo belangrijk. Vaak is dat nog moeilijker dan houden van de ander, tijd om hier eens over na te denken en mee aan de slag te gaan dus. Wanneer je je onzekerheid los laat, kun je zoveel mogelijkheden en kansen ontvangen!

lichaamshouding asana

Je kunt overal en altijd je lichaamshouding doen

YOGA HOUDING EN JE GEDACHTEN STIL MAKEN

Ons denken lijkt altijd maar door te gaan, zelfs wanneer we ontspannen op de yogamat liggen. Wanneer ik tijdens een les even niet praat, kunnen je gedachten afdwalen naar je werk, je gezin of de klusjes die je nog even moet doen voor het slapen gaan, enz. enz. Patanjali, de Indiaase filosoof uit de 2e eeuw voor Christus, beter bekend als de “vader” van de yoga zei het volgende hierover. Yoga is het moment waarop de beweging van de aandacht stopt. Kunnen gedachten komen en gaan zonder er iets mee hoeven te doen. Laten wij de proef eens op de som nemen en ervaren hoe dat voelt. Word de toeschouwer van jezelf: wanneer je een poosje in een asana/yogahouding blijft, wordt je denken dan rustiger? Schuift het langzaam naar de achtergrond en zo ja, wat komt er dan voor in de plaats, gaan we voelen in plaats van denken?

YOGA HOUDING EN JE BEWUST ZIJN VAN JE LICHAAM

Wanneer we wat langer in een lichaamshouding yoga asana/lichaamshouding YOGA blijven, kunnen we uit onze gedachten gaan. Zodra we niet meer in het denken zijn, ontstaat er ruimte voor voelen. Je word je bewust van het lichaam, hoe is je ademhaling: adem je in je buik of in je borst. Wanneer je ontspant, voel je dan ook nog spanning ergens in het lichaam die helemaal niet nodig is?

yoga houdingen
Yoga houdingen Deventer

YOGA HOUDING EN PRESTEREN NA LOSLATEN

Voor de beginners onder de cursisten misschien wat vreemd, maar wie al langer yogalessen bij mij volgt, weet ik hiermee bedoel. In yoga zit geen prestatie. De les die ik geef is er voor jou zoals jij bent. Je hoeft het echt niet net zo goed of zelfs nog beter te kunnen dan degene die naast je ligt op je matje, het is goed zoals het is. Wel kun je jezelf leren te “presteren” door los te laten. Wanneer je staat, zit of ligt in een asana en je ontspant, verdwijnt de spanning en je laat los. Kijk dan eens hoeveel je misschien nog verder kunt in de yogahoudingen zonder dat je dat had verwacht. Dit noem ik dus altijd het “yogacadeautje”!

TENSLOTTE: DE ALLERFIJNSTE  YOGAHOUDING

Tot slot wil ik nog even de savasana (oftewel de lijkhouding) onder je aandacht brengen. Dit is een prachtige yoga houding: het duurt een kwartiertje, door bewegingsloos languit op je rug te liggen en je geest stil te houden kun je je heerlijk ontspannen! Ik vind het altijd nog een geweldig mooie lichaamshouding yoga asana/lichaamshouding om de yogales mee af te sluiten. Op het jaarlijks in te vullen evaluatieformulier geven veel van mijn cursisten dan ook aan dat zij de savasana de allerfijnste yogahouding vinden. Niet voor niets dat ik bij de eindontspanning iemand na afloop van de les wakker moet schudden…. Geniet jij volgende week ook op de yogamat van de savasana? Ook lichaamshouding yoga in het water bij De Schaeck op de dinsdag om 11.30 uur