yoga fabel

Yoga fabel uit de praktijk

Wat is een yoga fabel?

Yoga fabel, een fabel is een korte vertelling met een morele strekking. Bij een fabel komt een dier voor. Bij de yoga kennen we wel yogahoudingen die de naam hebben van een dier, maar deze fabels zijn yogafabels met een spirituele strekking. In de afgelopen 35 jaar heb ik veel oordelen en veroordelingen gehord over yoga. Vaak waren ze om te lachen maar ook zat er wel een andere diepliggende achtergrond bij.

Yoga fabel, yoga is een sekte

Yoga wordt zo vaak in verband gebracht met dingen die niet kloppen. Zo heb ik zo vaak gehoord dan yoga een sekte is. Nu kom ik zelf uit een gereformeerd gezin. Vanuit de religie komen vaak deze reacties. Zelf heb ik altijd gevoeld dat je door yoga gevoeliger wordt en als christen dichter bij GOD komt vanuit je hart dan vanuit je hoofd. Je kunt dus heel goed een christen zijn maar ook aan yoga doen. Het bijt elkaar niet.

Kaarsjes bij de yoga zijn zweverig

Al 35 jaar branden er kaarsen in het midden van de groep. Het heeft verschillende redenen. Maar de hoofdreden is dat je je kunt focussen op de kaarsen. Wanneer je de kaarsen ziet in het midden van de groep word je minder afgeleid door anderen in de groep of door de voorwerpen in de yogaruimte. In de afgelopen jaren heb ik al heel wat mails gehad van mensen die een proefles volgden en afhaakten omdat ze het zweverig vonden. Dus het heeft niets te maken met zweverigheid en deze yoga fabel kan dus ook naar het rijk van de fabels.

Yoga is zweverig, is dat een yoga fabel?

Regelmatig hoor ik dat yoga zweverig is. Die yoga met zijn mantra’s en mudra’s. Elke yogales beginnen we met aardingsoefeningen om uit het hoofd te komen en in het lichaam te zijn. Dat hoofd, het denken, kan je zweverig maken. Hoeveel mensen denken dat ze wat zien maar het blijkt in werkelijkheid wat anders te zijn. Een bekend voorbeeld is de man die denkt in het half donker een slang te zien in zijn schuurtje. Maar wanneer hij het licht aan doet blijkt het de tuinslang te zijn. Door yoga kun je gevoeliger worden en dan voel je ook de energie van dingen die je vroeger maar zweverig vond. Ik moest 10 jaar geleden ook niets hebben van de wichelroede, de energie van leylijnen, de Ganesha mantra en de chakra energie. Maar nu ik een gevoelige yogi ben voelen deze dingen goed aan. Een yoga fabel kan in het verleden zijn vorm hebben gekregen maar later iets wat je raakt. Een struisvogel ziet ook heel andere dingen wanneer hij zijn kop uit het zand haalt.

Een mannelijke yoga fabel

Veertig jaar jaar geleden toen ik met yoga begon, was ik altijd de enige man. De yoga fabel dat yoga voor vrouwen was werd snel doorverteld. Na 35 jaar yogalessen te hebben verzorgd en dat waren er zo’n 20.000 kan ik zeggen dat ik als man er heel veel aan heb gehad. Het heeft mijn ego meer in balans gebracht, mij gevoeliger gemaakt en mij meer in verbinding gebracht met de natuur en de dingen om mij heen.

Sex yoga

Regelmatig ga ik door de chakra’s. Het tweede chakra, het bekken, staat voor voelen, emoties en seksualiteit. Wanneer je dit niet weet dan denk je al snel dat de yogadocent iets met sex heeft. De yogadocent krijgt de schuld terwijl je misschien wel in contact werd gebracht met je blokkades in het bekken. Een sexuele yoga fabel dus.