yoga en politiek

Yoga en politiek, yin en yang?

Politiek

Yoga en politiek, in een democratie is politiek nodig. Politiek heeft veel kanten. Politiek kan er voor zorgen dat er een veilige samenleving is. Ook kan de politiek de mensen een gezonde eco aarde geven. Aan een samenleving herken je de politiek in een land.  Net als bij spiritualiteit kan de politiek verbindend zijn. Samen een doel nastreven, een samenleving waarbij iedereen een goed en betaalbaar huis heeft.

Yoga

Het woord yoga komt van verbinden. Er zijn veel vormen van yoga. Zo heb je de hatha-yoga. Hatha betekent zon en maan. Bij hatha- yoga worden we ons bewust van de verschillen, spanning en ontspanning. Door dit bewustzijn komt er vanzelf een evenwicht. Bij spirituele yoga zijn we ons bewust van de energie die onze pet te boven gaat. We gebruiken hierbij mantra’s, stilte en mudra’s. Yoga en politiek kunnen die samen gaan?

Gandhi, yoga en politiek

Vroeger was het spiritueel nog mogelijk om met geweldloosheid iets op te lossen.  Mahatma Gandhi is een mooi voorbeeld. Maar we zien nu in Oekraïne, dat dat niet meer lukt. Zelf heb ik de politiek afgezworen in mijn spirituele leven. Ook de scheiding der machten heeft meegespeeld bij deze beslissing. De politiek heeft zich niet van zijn beste, spirituele, kant laten zien de afgelopen jaren. Yoga en politiek is wandelen in een pad met veel valkuilen.

yoga en politiek

Het alternatief, YOGA

In mijn spirituele leven heb ik belangrijke beslissingen genomen. Yoga en politiek was altijd keuzes maken. Doe maar goed om je heen. Er is zoveel vrijwilligerswerk te doen. Als yogadocent geef ik gratis yogatherapie aan mensen die het niet kunnen betalen. Probeer zoveel mogelijk onafhankelijk te zijn. Met de warmtepomp/airco verwarm ik grotendeels mijn huis. Zorg voor een klein spiritueel netwerk om je heen. Zoek ook wat meer de spiritualiteit op. Ik blijf yogales geven en sterf in het harnas. We hebben een stiltecentrum in Deventer. Organiseer samen met wat mensen een spirituele activiteit. De stilte en de natuur worden steeds interessanter in deze hectische wereld. Yoga en politiek, wees je bewust van de energetische energie en zoek een balans. Yoga en politiek maakt je bewuster.