yoga en oorlog

Yoga en oorlog, pak eerst de innerlijke oorlog aan

De oorlog in de wereld

Yoga en oorlog, we leven momenteel in onrustige tijden. Momenteel, november 2023, hebben we zelfs twee oorlogen dichtbij. Veel mensen zie ik op de sociale media mooie foto’s plaatsen van vredesduiven en een Joods jongen die met een Palestijnse jongen gearmd loopt. Maar in de afgelopen 60 jaar hebben alle vredesakkoorden, politieke acties en dialogen ons niet veel verder gebracht. Zou er bij yoga en oorlog ook een andere energie zijn die anders werkt?

Yoga en oorlog, de innerlijke oorlog

Zou het kunnen zijn dat er vanuit een innerlijke oorlog bij de mens de verschrikkingen worden veroorzaakt die we nu zien op TV? Ik heb nog niemand gezien op facebook die vermeldde dat hij of zij de innerlijke oorlog heeft aangepakt om zo de oorlog in de wereld te beïnvloeden.  Is dit een zweverig blog van een yogadocent? Wanneer jij de vrede bij jezelf hebt gevonden zou die energie naar buiten toe zijn uitwerking hebben?

De kerk en de uiterlijke en de innerlijke oorlog

In mijn jeugd ging ik veel naar een Gereformeerde kerk. Daar bidde de dominee voor de vrede wanneer er oorlog was in de wereld.  De innerlijke oorlog daar werd niets over genoemd in de preek. Bidden was de oplossing. Afgelopen week heb ik een dienst gevolg bij de Vrije Katholiek kerk op het terrein van het ITC. De voorganger had in de preek verweven dat hoe meer raketten er door de lucht vliegen de noodzaak om de innerlijke oorlog tot vrede te brengen groter wordt. Yoga en oorlog herken je nu ook in de kerken van Nederland.

Yoga en oorlog

Bij de yoga hebben we veel “gereedschappen” om de innerlijke oorlog tot vrede te brengen. Mediteren is voor mijzelf nog steeds een dagelijkse bezigheid om de vrede in mijzelf bewust te worden. Zo gebruiken we bij de yoga ook veel mantra’s, mudra’s en pranayama om deze innerlijke gemoedstoestand te voelen.

Meditatie en de innerlijke oorlog

Toen de oorlog begon tussen Israël en Hamas ben ik begonnen met een mooie meditatie. Ik merkte dat wat ik hoorde op de radio mij veel onrust gaf. Gelukkig is hier geen tv in huis dat scheelt al weer. Elke dag mediteer ik op de innerlijke vrede. Het tegenovergestelde kun je goed voelen. De adem die onrustig is. Het denken dat van hot naar her gaat. Spanningen in en om het hart. En een onrust die moeilijk onder woorden is te brengen. Zou deze meditatie zijn uitwerking hebben in de uiterlijke wereld waar de de oorlogen nog steeds aan de gang zijn? Yoga en oorlog brengt je tot meditatie.