yoga en naar binnen keren

Yoga en naar binnen keren geeft je balans

Yoga en naar binnen toe gaan

Yoga en naar binnen keren, wij leven veel in de uiterlijke wereld. Je loopt jezelf voorbij en je komt niet meer toe aan je gevoelens en aan jezelf. Dan komt er stress en voel je blokkades. Je loopt vast. Lees verder om uit deze neerwaartse spiraal te komen.

Yoga en naar binnen toe gaan

Bij yoga gebruiken we yogahoudingen, mudra’s, mantra’s en meditatie om weer contact te maken met jezelf. Dit kan soms confronterend zijn, want gevoelens die je misschien altijd onderdrukt hebt, zoals verdriet en boosheid, kunnen naar boven komen. Maar uiteindelijk merk je een opluchting.

Yoga en naar binnen keren, je komt bij jezelf

Bij de yoga zoals ik die verzorg proberen we zoveel mogelijk naar “binnen” te gaan. Een dilemma is hierbij het corrigeren. De laatste jaren heb ik dit niet gedaan. Liever dat de yogaoefening niet 100% worden uitgevoerd maar dat je wel bewust bent van het lichaam, gevoelens, enz..

Yoga en naar binnen keren is voelen ipv denken

Bij het naar “binnen” gaan bij een yoga asana  is er voelen. Kun je voelen en denken tegelijk? Dat voelen, aandacht en de yogaoefening (asana) geven de energie van de yoga. Veel mensen zijn naar buiten gericht door o.a. controle. Dat naar buiten toe gericht zijn kost veel energie.  Bij  het naar binnen gaan komen we in contact met de ontspanning vanuit onszelf, daar kan geen uiterlijke ontspanning tegen op.

Yoga en naar binnen keren

Yoga en naar binnen keren en geen prestatie

Onze westerse maatschappij is gericht op presteren en doen. Bij de yoga zoals ik die verzorg zijn we bewust van voelen. Ik zie jongeren nog wel eens afhaken omdat ze lijfelijk actiever willen zijn. Na een aantal jaren komen ze vaak terug omdat de yoga hun wel geraakt heeft.

Yoga en naar binnen keren, dicht bij jezelf zijn

Het naar binnen gaan heeft veel voordelen. Je leert je grenzen kennen, bent dicht bij jezelf en ook in je eigen energie. Vanuit jezelf komt een onbegrensde energie. Ieder mens heeft een creatief vermogen en wanneer je dicht bij jezelf bent dan zit je maximaal in je creatieve scheppende energie. Ik noem dit “ingevingen”.

Yoga en naar binnen gaan, er is geen tijdsbesef meer

Wanneer het yoga thema, zoals loslaten, voelen en ruimte het naar binnen toe gaan stimuleert, dan kan het zijn dat je in een andere dimensie komt. Hoe vaak hoor ik niet “is het uur al weer voorbij” of “een uur yoga lijkt wel een kwartier”. Een uurtje yoga is ontvangen en tijd voor jezelf.