yoga en kwaliteit

Yoga en kwaliteit in de yogales, voel het

Let jij op kwaliteit of kijk je naar geld?

Yoga en kwaliteit, al jaren zie ik er tegen op om als thema yoga en kwaliteit te nemen. Schop ik niet tegen zere benen? Wie ben ik, om over kwaliteit en yoga iets te schrijven? Yoga is meer dan een “langzame gymnastiek”. In Nederland zijn alleen de yoga houdingen, de asana’s bekend. Af en toe lees je iets over pranayama, het beheersen van de ademhaling. Maar Patanjali heeft meer over yoga geschreven dan over yoga houdingen. We kennen het achtvoudige pad van Patanjali.

Wat kun je allemaal ervaren in een yogales?

  1. Mijn leraar Rob Obermeijer zei altijd “door een yogales word je geraakt”. Dat heb ik altijd onthouden bij het thema yoga en kwaliteit.
  2. In een yogales zit ook af en toe een mudra (hand gebaar) om de energie nog extra te laten stromen.
  3. De adem is verbonden met de yogahoudingen of je bent je bewust waar de adem voelbaar is in een yogahouding.
  4. Zelf vind ik een thema mooi in een yogles. Dat kan een thema zijn waarvan je  je ook bewust bent in het dagelijks leven, loslaten, ruimte enz. Heel bewust voel je het aanspannen en ontspannen van spieren bij een  yogales.
  5. De yoga docent creëert yoga en kwaliteit een omgeving waarbij de aandacht gemakkelijker naar binnen kan gaan.
  6. In mijn yogalessen maak ik altijd gebruik van het “navoelen” bij een yoga oefening.
  7. Voor de concentratie of focus staan er al 30 jaar kaarsen in het midden van de yogagroep.
  8. In de ontspanning  kan een mantra vaak iets toevoegen aan het thema van de yogales of voor de ontspanning.
  9. Zelf deel ik graag de wijsheid die ik in mijn vele reizen door India heb opgepakt met de cursisten. Wat ervaar je in een ashram, hoe is yoga in India, enz.
  10. Hoe breng je de spiritualiteit in een yogales?

Bovenstaand is natuurlijk (gedeeltelijk) subjectief, maar het maakt een yogales wel tot een beleving. Yoga en kwaliteit kun je gratis ervaren tijdens een proefles.

Yoga en kwaliteit, toelichting

Omdat dit thema gevoelig ligt, ontvang ik graag aanvullingen over dit thema, het was niet gemakkelijk om zonder oordelen dit thema te schrijven. Zijn er (voor)oordelen in dit schrijven dan ontvang ik ook graag opbouwende kritiek.

yoga en kwaliteit in Deventer

 

 

 

 

 

Yoga en kwaliteit in Deventer en omgeving

Berry Steenbruggen verzorgt al meer dan 30 jaar fulltime yogalessen in  Deventer.

Ik geef elke werkdag meerdere yogalessen in Deventer, dus inhalen van een gemiste les is geen probleem! Gemiste yogalessen door je vakantie of om andere redenen kun je inhalen. Je komt bij een les die jij heel fijn vindt gewoon twee keer.  De yogalessen zijn vaak op bijzondere plekken in Deventer zoals spirituele ruimten. In de zomer (juli en augustus) geef ik yogales in de natuur en op unieke plekken. Bijna elk jaar reis ik twee keer naar Azie voor inspiratie en om de yoga uit de bron naar Deventer te halen. De vakanties sluiten mooi aan bij het basisonderwijs, dus geen afwijkende vakanties t.o.v. de scholen.

KIJK HOE IK DE YOGA KWALITEIT STEEDS HEB VERBETERD DE AFGELOPEN 35 JAAR!

Kwaliteit en YOGABERRY

Mijn laatste grote bijscholing was op Bali bij Ratu Bagus.