hardlopen en yoga

Hardlopen en yoga, combineer ze eens

Hardlopen en yoga goede combi?

Vaak worden hardlopen en yoga als zulke grote tegenpolen gezien, dat men denkt dat deze twee elkaar bijna onmogelijk zouden kunnen versterken. Als Yoga docent  geef ik jullie daar graag wat meer informatie over. Want JA, Yoga en hardlopen gaat heel goed samen, ze kunnen elkaar zelfs aanvullen en versterken! Benieuwd hoe en waarom? Lees dan snel verder! Het valt mij zelfs op dat ik onder mijn cursisten veel hardlopers heb.

Verlengen en verkorten van spieren

Met hardlopen ben je vaak bezig met het verkorten van m’n spieren, terwijl  met yoga juist de verlenging aanspreekt. Deze twee zullen elkaar onmogelijk kunnen versterken’.

10 redenen waarom hardlopen en yoga elkaar positief stimuleren 

1. Conditie. Zowel doormiddel van Yoga en Hard lopen wordt de conditie op peil gehouden. Hardlopen spreekt de zware inspanning aan, waarbij Yoga over het algemeen de rol van lagere inspanning vervult. Een afwisseling tussen zware en lichtere lichamelijke inspanning zorgt voor een perfecte balans in het dagelijkse leven.

2. Kracht. Zowel bij de uitvoering van Yoga als bij Hard lopen wordt er gebruik gemaakt van spierspanning. Je bouwt spierkracht op. Doordat Yoga de spierkracht van vele verschillende spiergroepen aanspreekt, zul je hier tijdens het hardlopen positieve resultaten door behalen. Je zult minder snel blessures oplopen.

3. De flexibiliteit neemt toe. Doormiddel van Yoga wordt je flexibel, je spieren worden verlengd. Hierdoor maak je tijdens het hard lopen ook gebruik van soepele spieren en gewrichten. Dit zorgt ervoor dat je minder blessure gevoelig bent. Na het Hardlopen kun je ook weer gebruik maken van verschillende Yoga oefeningen die je spieren weer langer maken. De zonnegroet kan na een ochtendrun bijvoorbeeld erg prettig zijn.

TIEN ARGUMENTEN OM HARDLOPEN TE COMBINEREN MET YOGA

4. Ontspanning. Na zware inspanning is het dus goed om ontspanning toe te passen. Een Yoga ontspanningsoefening in het water is perfect om na de zware inspanning van het Hardlopen tot rust te komen. Dan kun je meteen het hard lopen even navoelen.

5. Je houding wordt beter. Yoga besteedt veel aandacht aan het hebben van een goede houding. Deze wordt vaak benoemd en herhaalt. Hier zul je tijdens het hardlopen ook de vruchten van plukken, omdat je niet alleen gemakkelijker, maar ook verantwoorder je kilometers loopt. Ook een goede houding zorgt voor minder blessures.

hardlopen en yoga, ze houden van elkaar

6. Een goede ademhaling. Een volledige yoga ademhaling zorgt voor een betere ademhaling tijdens het Hardlopen. Je bent geneigd tijdens het lopen gejaagder te gaan ademen. Door dieper door je neus in te ademen en je uitademing langer te maken, zul je meer rust ondervinden tijdens het lopen.

7. Je leert naar je lichaam te luisteren. Hardlopen kan gezien worden als een prestatiegerichte sport. In de Yoga wordt dus juist benadrukt dat je niet hoeft te presteren of forceren. Je leert juist naar je lichaam te luisteren. Ook dit zal je tijdens het hardlopen helpen ontdekken wat je lichaam nodig heeft. Je leert je grenzen kennen. Bij de yoga die ik verzorg in Deventer, Twello, Terwolde en Epse zijn we ons constant bewust van de grenzen in de yoga asaná. Ook voelen we nog even na. Voel jij wel eens na bij het hardlopen?

Combineer jij het lopen met mindfulness yoga?

8. Je kunt Yoga en Hardlopen beiden uitvoeren wanneer je er zelf behoefte aan hebt. Je kunt het in je eigen tijd uitvoeren op de momenten dat je lichaam er om vraagt. Hierdoor kun je gemakkelijker inspelen op de behoefte van je lichaam. In Deventer is het toch mooi om een rondje “bruggen” te lopen?

9. Balans tussen lichaam en geest. Mentaal een fysiek worden bij beiden in verbinding gebracht. Deze verbinding is van essentieel belang om optimaal te kunnen functioneren. Dit kennen we bij de yoga en bij het hard lopen.

10. Je houdt je bezig met het hier en nu. Je bent bij Yoga bezig met jezelf in het hier en nu, maar ook tijdens het Hardlopen houdt je je bezig met  de run die op dat moment van belang is. Ook ben je bent bezig om in het heden zo optimaal mogelijk te presteren. Heb je wel eens opgemerkt dat “het loopt”?

Er zijn veel mooie hardloop sites, zoals deze:

HARDLOOP SITE

Heb je nog meer vragen en opmerkingen over de combinatie tussen hardlopen en yoga? Of wil je graag een ervaring delen? Laat dan hieronder gerust je reactie achter of mail naar info@yogaberrydeventer.nl

Waar yoga?

Je kunt yoga volgen in Deventer, Twello, Terwolde, Epse en Voorst. Ook kiezen veel mensen voor yoga privelessen. Lessen online volgen en via een youtubelink is momenteel ook in.