yoga en grenzen

Yoga en grenzen zorgt voor balans in lichaam/geest

YOGA EN GRENZEN

yoga en grenzen

YOGA EN GRENZEN, VERDER DAN ALLEEN MAAR OP DE YOGAMAT

Waar loop jij tegenaan wanneer je je grenzen opzoekt? Wanneer je voor jezelf je grenzen aangeeft, dan kies je vooral voor veiligheid en houvast en blijf je in je comfortzone. Daar is natuurlijk niets mis mee. Maar het kan ook “spannend” zijn om je grenzen te verleggen. Je kunt  ruimte  ontdekken en te ervaren die voorbij die grenzen ligt. Grenzen zijn heel persoonlijk. Ze worden vaak door anderen bepaald, door je opvoeding, het huwelijk, of door je eigen blik op de wereld. Ze zeggen veel over jezelf en je kunt er veel van leren.

YOGA EN GRENZEN, TEGEN WELKE GRENZEN LOOP JIJ WEL EENS AAN?

Er zijn lichamelijke grenzen waar je mee te maken kunt krijgen, zoals vermoeidheid of een weekje griep. Maar je leven kan ook beheerst worden door beperkte bewegingen of pijn, waar je dagelijks tegenaan loopt. Wat doet dat met je, waar leg je dan je grenzen en kun je daar op een liefdevolle manier naar kijken en mee omgaan? Ben je in staat de grens die voor je gelegd wordt, ook daadwerkelijk te aanvaarden en vast te houden? En dan nog een stapje verder: wat doe je wanneer je je gezondheid verliest, bijvoorbeeld doordat een vervelende ziekte je leven gaat beheersen? Waar liggen dan je grenzen, geef je jezelf de ruimte om je hart te kunnen volgen en verleg je je grenzen door je dromen achterna te gaan?

Dan zijn er ook psychische grenzen, zoals angst en fobieën, waarbij je je grenzen misschien niet eens voelt, laat staan ze durft te verleggen. In tijden van stress verzwakken je grenzen en word je ook nog fysiek onderuit gehaald. Waarna het stellen van grenzen verdergegaan lijkt dan ooit.
Yoga leert je op een ontspannen manier naar jezelf te kijken, je zelfvertrouwen kan groeien en dan kun je in staat zijn je grenzen vast te stellen en ze te verleggen wanneer je dat wilt.

yoga en grenzen
Liefdevol omgaan met grenzen

DE GRENZEN WEL OF NIET KENNEN OP DE YOGAMAT

Dat is het thema voor de yoga les die we deze week zullen gaan doen. Yoga kan je meer inzicht geven in je eigen grenzen. De yogaoefeningen kunnen soms confronterend zijn, maar geven daarmee ook inzicht in jezelf en ga je bewust ervaren waar je grenzen liggen. Wanneer je op de yogamat bent, ben je de toeschouwer. Hierbij verken je je eigen grenzen en kan het een uitdaging zijn om ze te accepteren of misschien te verleggen. Je eerste yogales bij mij (of bij een andere yogadocent) zul je je ongetwijfeld nog wel herinneren. Tijdens de oefeningen op de yogamat heb je vast en zeker naar degene gekeken die naast je stond. Die wel met de handen de grond aan kon raken!

LET OOK OP DE YOGAMAT OP JE YOGA EN GRENZEN

Ik heb tijdens de vele yogalessen die ik heb gegeven vaak gezien dat cursisten hun eigen grenzen niet (her)kennen. Het ego vindt dat we altijd moeten presteren en met een gevoel van trots weer naar huis gaan na de yogales. Denk maar eens terug aan eerdere yogalessen. Hoe vaak ben je te lang in een yogahouding blijven staan omdat het moest van jezelf of omdat de anderen om je heen dat ook deden? Zat je misschien een minuut of misschien nog wel langer met een rood hoofd te wachten op mijn teken dat je weer uit de asana kon gaan. Kijk dus niet naar de ander tijdens de yoga les. Het gaat uiteindelijk om jou, de les is er voor jou en jij bent degene die bepaalt hoe je met je grenzen omgaat.

yoga en grenzen
Met yoga je grenzen voelen

YOGA EN GRENZEN, WEES DE TOESCHOUWER TIJDENS DE YOGA LES

Kun jij tijdens de yoga les de toeschouwer zijn wanneer je in een houding zit of ligt? Wanneer je de toeschouwer bent en naar jezelf kunt kijken, word je nieuwsgierig. Je gaat op zoek naar jezelf en geeft jezelf aandacht. En zodra je aandacht voor jezelf krijgt, ga je ook luisteren naar jezelf. Dan kun je je eigen grenzen stellen en accepteren dat je het liefst weer uit de asana gaat en met een liefdevol gevoel weer terug keert naar de kleermakerszit. Wanneer je blijft luisteren naar je lichaam, leer je jezelf beter kennen. Ook kan er dan  rust en ruimte ontstaan en kun je liefdevoller naar jezelf kijken en met jezelf omgaan.

Yoga en grenzen, verken jij ook je grenzen deze week op de yogamat of bij de wateryoga