yoga en geld

Yoga en geld, zie ze als energie

Geld in in onze wereld

Yoga en geld, ik zit hier in juli 2022 dit blog te maken onder de olijfbomen. We hebben net de ellende achter de rug om hier te komen. Ongeveer vier uur stonden we in de rij en twee uur zaten we in het vliegtuig voor we vertrokken. Het had allemaal te maken met geld. De overheid wilde alleen maar ondersteuning geven aan de luchtvaart wanneer deze zou gaan bezuinigen. De luchtvaart bezuinigde door werknemers te ontslaan. Nu zitten we dus in de problemen omdat geld gekoppeld werd aan ………

Yoga en geld, hoe kijk je naar die bankbiljetten

Het is leuk en interessant hoe wij kijken naar geld. Er zijn mensen die vanuit angst geld gaan sparen. Ook wordt geld nog wel eens gebruikt om aanzien te kweken, status. Macht en geld is ook een interessant thema. Hier in Griekenland hoorde ik van onze gastvrouw dat Grieken geld gebruiken om huizen en land te kopen. De familie hier heeft vier huizen. Dat bezit moet overgaan naar de kinderen. Bij onze gastvrouw is het probleem dat ze geen kinderen heeeft en daarom wil ze op haar vijftigste nog een kind adopteren. Dan kunnen de huizen en de olijfboomgaarden gegeven worden aan het aangenomen kind. Ik heb haar al voorgesteld dat ze mij mogen adopteren. Yoga en geld is dus een interessant manier om te kijken naar die flappen.

Yoga, geld en energie

Toen ik met yoga begon in 1986 toen veranderde ook mijn kijk op geld. Geld had toen voor mij een vieze smaak. Mijn collega’s in India leefden van de giften aan de Ganges.

Geld bij de spiritualiteit

Wanneer ik aan geld en spiritualiteit denk dan gaan mijn gedachten al snel naar mijn goeroe Osho. Hij had heel veel dure auto’s. Iedereen veroordeelde hem daarover en praatte erover. Ik heb wel eens gehoord dat hij die auto’s had om te provoceren. Een uitspraak van hem was “wanneer het asbakje van een rolls royce vol is dan kan ik een andere nemen”. In Rome schaamde ik mij over mijn christelijke achtergrond toen ik al die rijkdom zag in het Vaticaan. Kortom yoga en geld in de  spiritualiteit is ook een interessant onderwerp.

yoga. geld en een altaar

Yoga en geld

Nu vertel ik jullie een persoonlijk verhaal. Door yoga ben ik heel anders naar geld gaan kijken. In de jaren negentig en ook veel later was geld geen item. Er waren maar vier yogadocenten en wanneer ik na 6 weken Bali weer in Deventer kwam stonden de cursisten in de rij. Ik zag dat geld ook te maken had met controle. Dus ik was bijna nergens voor verzekerd. Ik betaalde de tandarts contant. Mijn vader gaf mij de tip om toch wat te regelen voor later. Dus ik kocht wat spaarbrieven. Het was niet zo’n verstandige keuze want het waren allemaal woekerpolissen en het geld was weg. Ik kocht mooie dingen in India en Tibet met de gedachte om het later te verkopen. Toen kwam de crisis en daar overheen de coronacrisis. In die jaren ontdekte ik dat er altijd voor mij gezorgd werd. Het geld kwam binnen op de raarste manieren. Toen veranderde mijn kijk op geld drastisch. Hoe meer ik het liet rollen naar mensen die het meer nodig hadden dan ik, hoe meer het ook naar mij toe kwam. Het lijkt een zweverig yogaverhaal maar zo werkte het. Yoga en geld is ook loslaten.

yoga, geld en spiritualiteit

De conclusie

Mijn laatste goeroe in India vroeg mij eens  “word je van geld gelukkig?”.  Zijn antwoord verbaasde mij “ja, wanneer je geld uitgeeft aan een beleving en niet stopt in een huis, auto, enz.”. Nu in 2022 ben ik zo dankbaar dat ik zijn advies heb opgevolgd. De wereldreis, 50 keer Azie, de mooie ashrams en de ervaringen tijdens het reizen hebben mij gevormd. Een Ganesha beeld staat bij veel huisjes in India. Dit symbool staat voor veiligheid en het eerste chakra. Er wordt vaak wat lekkers bij Ganesha gezet, wat zoets. Op Bali zetten ze elke dag een offertje bij de zee en in en om het huis. Je offert iets zoets, bloemetje, enz. en je ontvangt er spirituele energie voor terug. Yoga en geld, breng ze in de spiritualiteit.

Yoga en geld