yoga en de levenstuinen

Yoga en de levenstuinen, stilte voelen en ZIJN

Yoga en de Levenstuinen

Als yogadocent loop ik al 20 jaar regelmatig door de levenstuinen in Teuge, ook wel de tuinen van Groot Honschoten. Zoveel van de yoga herken je wanneer je deze tuinen verkent. Je ziet de kleuren van de chakra’s, symbolen, Shiva, stilte, eenvoud en Ganesha. Ook gevoelsmatig zijn deze tuinen en yoga dus verbonden met elkaar. Zowel de yoga als deze levenstuinen brengen je naar binnen toe, dicht bij jezelf. Ook de stilte hebben ze gemeen.

Yoga en de levenstuinen, de geschiedenis

Charles van de Nieuwegiessen en Hans IJzerman kochten de boerderij Het Groot Hontschoten, met incl. twee hectare maïs- en weideland. Met een graafmachine werden dus de waterpartijen uitgegraven, windwallen rondom het terrein werden opgeworpen en de heuvels gecreëerd. Ook werd er een begin gemaakt met een basisaanplant op de windwallen. In 1994 werd een begin gemaakt met de aanleg van de eigenlijke Levenstuinen. Dit is wat Charles en Hans, na enige zachte aandrang, onthullen over het begin van dit levensproject. Het blijft een klein geheim, want “….je bent van harte welkom en éénmaal onze gast, krijg je alle kans de bijzondere ontwikkeling van deze levenstuinen te aanschouwen….”

De geschiedenis

In de loop van 1800 was het aan Lodewijk Napoleon te danken dat de oude weg Apeldoorn-Deventer, als onderdeel van de weg Amsterdam-Deventer, werd aangelegd. Oudere bewoners van Teuge weten nog bij overlevering te vertellen dat de oude weg van Twello naar Apeldoorn bij Teuge om de boerderij de Bolkhorst (aan de Bolkhorstweg) in zuidelijke richting liep en met een bocht ten noorden van de boerderij Groot Hontschoten verderop via de Veenhuizerweg Apeldoornwaarts ging om even voor de Tol op de huidige weg uit te komen. Men noemde dat deel, naar verluidt, de Napoleonweg. Als u nu over het allerlaatste stukje weg (de Holhoevensestraat) naar de tuinen rijdt, gaat u over een stukje historie: de Napoleonweg!

Yoga en de levenstuinen

De wandeling begint dus. We gaan door een oude tuindeur, hangend in zijn scharnieren, waarop is geschilderd: “…Je moet door vele poorten gaan om in de binnentuin van je ziel te komen …”.
(Tekst van Charles) U begint in de tuin van de bevruchting, begrensd door een variëteit aan vruchten dragende bomen en planten. Direct worden we getroffen door de skulptuur “DE KUS”. Geïnspireerd door een schilderij van Gustav Klimt geeft Hans IJzerman u hier al een indrukwekkend voorbeeld van de intimiteit die Charles en hij regelmatig in deze natuur weten te creëren.

De levensstroom

Door een dicht begroeid, donker en bebladerd gedeelte (=de tuin van de duisternis, die de zwangerschap symboliseert) belanden we op een open plek, waar de ochtendzon je heerlijk verwarmt, bij een romantisch tuinhuis ook wel “De Huiskamer In Het Groen” genoemd. De tuin van de geboorte. Een mooi uitzicht op de weilanden rondom en het natuurgebied Het Woudhuis. Hier begint de levensstroom. Zoals het in het leven ook gaat; je mag (moet) hier een keuze maken. Hoe vervolg je de ontdekkingsreis door deze wonderlijke natuur.

Yoga en de levenstuinen, keuzes

Yogalessen en de chakratuinen met mooie teksten

We kiezen voor alle drie de opties, uiteindelijk hebben we de tijd en … mogen we het u ook aanraden? … bewandel alle drie de paden; het varenpad, de jungle èn de subtropische vallei. Vervolgens symboliseert de rode tuin één van de zeven regenboogkleuren of chakra’s.
Vervolgens gaat je weg door een moeras, houten vlonders maken het je gemakkelijk….
De tuin van het geluid, één van de vijf zintuigelijke tuinen, zie je nu. Vanaf een heuvel waarop een stiltecentrum in de vorm van een English Parish church staat, stroomt het water trapsgewijs naar een fantastische waterpartij, waarin zich vele groene kikkers (Rána esculénta) bevinden. Aan de overkant op een schiereilandje zie je de mystieke “standing stones”.

Yoga en de levenstuinen en sfeer

Temidden van ruisende bamboebosjes klatert een muurfonteintje. Gezeten rondom een romantisch bassin luister je naar de verscheidenheid aan natuurgeluiden. Afdalend in de irisvallei (of de tuin van de verdieping) word je onthaald door een tumultueus kikkerconcert. Als je, enige tijd later, de met honderden vlinders bezette vlindertuin met zijn geweldige veelkleurige buddleia’s verlaat, op weg naar de geurtuin, kijk dan nog eens, aan de linkerkant omlaag, naar een waarlijk kikvorstelijk domein. Ontelbare kikkerruggetjes spiegelen zich in de warme zonnestralen tussen het kroos en de overige waterplanten. Een bijzondere ervaring.
Na de bamboetuin komen de oranje en de gele tuinen met in het verlengde daarvan de tuin van het zien. je gaat door de tuin van de tast, waar je de geëxposeerde beelden en sculpturen kunt aanraken. De Indiaan en de Farao houden je in de gaten en je hebt een mooi uitzicht op het eiland met het romantische prieel.

Yoga en de levenstuinen, de verstilling

De verstilling vind je dan weer een eind verderop bij het grote Boeddhabeeld aan de rand van de vijver. Na oversteken van een brug bij een waterval, ligt een romantische rozenlaan nu voor je. De warmtetuin is een rustpunt. Hier kun je bijkomen en genieten van een een kopje thee of koffie. Daal  nog even af naar het subtropische kiezelstrand. Neem plaats op één van de bankjes en geniet van een meesterlijk vijverpanorama. Je neemt afscheid van deze tuin van de liefde en komt aan bij het levenskruispunt. Ook hier symboliseren Charles en Hans weer de keuzes die wij in ons leven moeten maken. Wij lopen rechtdoor en ondergaan de blauwe en de roze tuin. In de laatste is een zodiak tuin aangelegd.

Mineralentuin

De mineralentuin wordt dus omringd door enkele stenen muurtjes en is gevuld met diverse soorten grassen. In het midden ligt een mineralenheuvel. Vanuit deze tuin heb je dus toegang tot een waarlijk mystiek punt in de Levenstuinen, de “standing stones”. Gelegen op een schiereilandje aan een sfeervolle waterpartij. Via de vlindertuin en geurtuin, met zijn sterk geurende bloemen en planten, word je uiteindelijk verwelkomd en liefdevol opgenomen in de Ziel van de Levenstuinen, de witte tuin. Een Zen-achtige tuin, verstild en verborgen. Je neemt dus afscheid van deze indrukwekkende tuin, passeert weer het levenskruispunt en steekt nu het kanaaltje over. Je vervolgt het pad naar de klassieke tempel in de tuin van de dood.

De levenstuinen en de dood

Yoga en de levenstuinen, de dood past hierin

Terence Hill (een Amerikaanse schilder) laat u dus via verfijnde en indrukwekkende muurschilderingen het verloop van het leven naar de overgang, het stervensmoment, zien. Je verlaat deze bijzondere natuur via de tuin van de smaak. Hier kun je in of rondom ons tweede theehuis alles nog eens laten bezinken en je smaakpapillen testen.

Yoga en de levenstuinen, wandel met mij mee

Yogameditatie en de levenstuinen
Zie de chakra symboliek in de levenstuinen

Wandel met mij door de chakra levenstuinen en zie jezelf.

Yogalessen in de levenstuinen, pure ontspanning

Regelmatig kun je dus onder leiding van Berry Steenbruggen een yoga chakra wandeling lopen in de tuinen van het Groot Honschoten. In de tuinen staan veel symbolen van de chakra’s en die laat Berry je zien. Ook mediteren we even in deze chakra tuin. Stuur een email voor informatie over de volgende wandeling.
Inlichtingen en aanmelding info@yogaberrydeventer.nl

Bovenstaande tekst komt van de site www.levenstuinen.nl en is wat aangepast om de relatie met yoga duidelijk te maken.

Privewandelingen die volkomen coronavirus safe zijn

Zo lang het coronavirus heerst zijn er privewandelingen. Deze zijn volkomen coronavirus safe! Informeer even naar de mogelijkheden!