Yoga crisis en eenvoud

Yoga crisis en eenvoud, blijf gelukkig

Welvaart en yoga

Yoga crisis en eenvoud, de afgelopen jaren hebben we hele goede jaren gehad in Nederland. De bomen reikten tot in de hemel. Iedereen loopt met een telefoon op zak. Ook genoten we van uit eten gaan, vaak naar de sauna, een caravan, een tweede auto en natuurlijk regelmatig verhuizen naar een groter huis. Maar hoe is het wanneer er stagnatie is in de welvaart? Ben jij tijdens een crisis nog net zo gelukkig. Deze week las ik dat veel jongeren depressief zijn geworden tijdens de crisis.

Yoga en eenvoud

Door yoga en meditatie kom je vanzelf terecht in een leven van eenvoud. Je gaat wat meer genieten om in de natuur te zijn. Om lekker te eten samen met vrienden. De schoenen van 200 euro en de auto van boven de 60.000 euro hoeven  wat minder. Ik heb 35 jaar als een yogi geleefd in eenvoud en geniet nu tijdens de energiecrisis extra van mijn kleine kamertje wat gemakkelijk te verwarmen is met de zonnepanelen van de woningstichting en de airco die verwarmt in de winter. Door het leven in eenvoud raakt de crisis mij niet.

Yoga crisis en eenvoud en onthechting

Geniet van de luxe die je nu hebt! Maar zorg er ook voor dat wanneer al dat comfort wegvalt je ook gelukkig bent. Mijn meester Baghwan zei altijd “ik geniet van de 93 Rolls-Royces maar wanneer ze er niet meer zijn dan ga ik met net zoveel plezier met de fiets”. Onthechting komt ook voor in het acht-voudige pad van Patanjali.

Yoga crisis en eenvoud en dankbaarheid

Zou er ook een relatie zijn tussen yoga een crisis en in eenvoud leven en dankbaarheid? Door yoga en meditatie word je gevoeliger en dan sta je misschien ook wel meer stil bij het gevoel van dankbaarheid. Tijdens al die crisissen in 2022 zag ik veel mensen die problemen hadden met het kabinet, met de energieleveranciers en de mensen om zich heen.  Bij dankbaar heid zit je meer in de innerlijke wereld dan in de uiterlijke wereld

 

In je eigen energie en dicht bij jezelf zijn en Yoga crisis en eenvoud

In een crisis, of het een nu een crisis in de wereld is of een innerlijke crisis is, blijft het een uitdaging om dicht bij jezelf te blijven en in je eigen energie. De onrust en de spanningen komen gemakkelijk in jouw lichaam en denken. Door aarden en bewustzijn, kortom yoga en meditatie word je niet geraakt door de spanningen in de wereld.

Aarden en yoga

Aarden en aardingsoefeningen zijn heel interessant bij een crisis. Hoe kun je de stress en spanningen loslaten. Huizen moeten in Nederland goed geaard zijn. Vlieg je huis in de brand en het huis is niet goed geaard dan betaalt de verzekering niet uit. Bij mensen ligt dit anders. Je kunt op veel manieren aarden. Ik zelf doe natuurlijk veel yoga aardingsoefeningen, naar de sauna, massages en veel in de natuur. Yoga crisis en eenvoud houd je met aardingsoefeningen met beide benen op de grond.

Onafhankelijk door Yoga

Bij een crisis in jezelf helpt het wanneer je onafhankelijk bent. Ik zie momenteel veel mensen om mij heen die niet zelf eenvoudige dingen meer kunnen doen, zoals geld overmaken, voor jezelf koken, eigen geld verdienen of gewoon gelukkig zijn zonder de ander.

Spiritualiteit en yoga crisis en eenvoud

Intussen heb ik al heel wat kerken moeten verlaten waar yoga werd gegeven. Hier in Deventer zijn al wel zeven kerken verkocht. Nu is spiritualiteit niet direct verbonden met religie. Maar wanneer je het lijntje met “boven” open houdt dan zal je voelen dat dit innerlijke rust geeft. Spiritualiteit is verbonden met yoga crisis en eenvoud.