yoga co2

Yoga CO2 compensatie

Yoga CO2 compensatie, zie jij de combinatie?

Yoga Co2, in eerste instantie denk je “wat hebben yoga en CO2 met elkaar te maken?”. Maar wanneer je yoga kent dan voel je je door je gevoeligheid betrokken met de dingen en de mensen om je heen. Je komt in je hartchakra terecht en voelt je verbonden met alles en iedereen. Je zoekt naar mogelijkheden om de aarde schoner achter te laten dan dat je op aarde kwam.

Yoga CO2compensatie en je verantwoordelijk voelen

Door yoga leg je niet de oorzaak van ons CO2 probleem bij de ander, maar voel je je zelf verantwoordelijk voor de uitstoot van CO2. Je stopt niet meer je kop in het zand en komt met argumenten zoals “het zal mijn tijd wel duren”of ontkenning “er is geen CO2 probleem”of “de natuur zorgt zelf voor balans”, enz. Dit zijn de argumenten die ik zoveel om mij heen hoor. Intussen is 97% van de wetenschappers het erover eens dat CO2 de klimaatverandering veroorzaakt.

CO2 en yoga in de praktijk

In het verleden heb ik veel van de wereld gezien en overal kwam ik de CO2 problematiek tegen. Het is niet alleen in Nederland dat kastelen en huizen zakken van de droogte. Ook op Bali wordt het koraal aangetast door de temperatuursveranderingen. In Nederland hadden we in de zomer van 2019 weer een temperatuursrecord. De boeren om de Middellandse Zee moeten zelfs andere producten laten groeien omdat de gewassen die ze al eeuwen lang telen niet meer verbouwd kunnen worden.

CO2 en yoga en de compensatie

Er zijn momenteel zoveel mooie projecten waarbij je je CO2 kunt compenseren. In India hebben we 66 miljoen bomen geplant. Je kunt je CO2 uit laten rekenen bij een vliegreis en de CO2 compenseren in bomen. Kijk eens op deze site. Kijk ook eens kritischer hoe je met CO2 omgaat. Yoga heeft te maken met bewustzijn en je kunt eens kijken of een warmtepomp, een elektrische auto of zonnepanelen wat voor jou zijn.

Yoga CO2 en drastische veranderingen

Door yoga kun je goed deconditioneren en dat heb je nodig de komende 30 jaar. Zelf leef ik in een huurwoning met een airconditioning. Deze kan ik in de winter omschakelen, zodat deze de kamer verwarmt bij een buitentemparatuur van meer dan zeven graden. Intussen heb ik al duizenden kubieke meters aardgas minder gebruikt. Het verbaast mij nog steeds dat ik bijna niemand ken die ook de kamer verwarmt met de airco. Deze herfst ontvangen we van de woningstichting in onze flat vier zonnepanelen per woning. Ik verheug mij er al op om met eigen opgewekte  elektriciteit de kamer te verwarmen deze winter. Het volgende yoga CO2 project is de elektrische auto. Is het mogelijk om de auto op te laden met de zonnepanelen? Nu woon ik in een huurhuis en de woningstichting werkt niet echt mee bij CO2 reductie. Maar het is toch gelukt om bijna CO2 neutraal te leven in een huurhuis.