yoga ademhaling

Yoga buikademhaling en ontspanning

YOGA BUIKADEMHALING

Yoga buikademhaling en ontspanning, de tweede les van dit nieuwe yogaseizoen gaan we aandacht besteden aan de yoga buikademhaling. Je zou denken dat ademhalen vanzelf gaat en dat je het ook goed doet. Jammer genoeg ademen veel mensen te hoog in de borst, vaak door lichamelijke aandoeningen. Maar ook door emoties en gevoelens wordt de buikademhaling vaak onmogelijk gemaakt.

yoga buikademhaling

 

WEES DE TOESCHOUWER BIJ DE YOGA BUIKADEMHALING EN ONTSPANNING

Let zelf eens op je ademhaling, voel wat er gebeurt! Adem je langzaam of juist heel snel? Adem je in je buik of borst? Gaan je schouders omhoog wanneer je ademhaalt? En zet je borstkas uit of komt je buikwand naar voren? Vertel mij hoe je ademt, dan vertel ik je hoe gespannen je bent!

Er zijn verschillende redenen waarom wij niet (meer) de yoga buikademhaling toepassen:
– een buikoperatie kan de oorzaak zijn waardoor de buikspieren verkrampt zijn geraakt,  zodat je hoger, in je borst gaat ademhalen.
– droegen onze groot- en overgrootmoeders vroeger een corset, waardoor de ademhaling hoger in de borst kwam! Het modebeeld van strakke broeken vandaag de dag geeft de buik tegenwoordig ook maar weinig ruimte om goed te kunnen ademen.
– steeds vaker zien we dat de spierbalans door een verkeerde houding of overgewicht      verstoord raakt. Gebrek aan conditie door niet of te weinig sporten maakt het middenrif “lui”, waardoor extra en vaak onnodige spierspanning ontstaat.
– tenslotte kan de yoga buikademhaling en ontspanning je helpen beter om te gaan met stress, emoties en gevoelens.

Na dertig jaar yogalessen krijg ik nog geregeld berichtjes van cursisten die laten weten dat ze de afgelopen nacht heerlijk hebben geslapen nadat ze de yoga buikademhaling hebben toegepast!

YOGA BUIKADEMHALING, JONG GELEERD ……

Altijd mooi om te aanschouwen hoe ontspannen een baby slaapt. Met de armpjes omhoog, als een gewichtsheffertje! Nog geen enkel besef van wat een buikademhaling inhoudt. Maar wel in een open en ontspannen houding, bedoeld om de longetjes meer ruimte te geven. Kijk eens naar de video over de ontspannende buikademhaling.

Wil je een proefles volgen met yoga buikademhaling en ontspanning? kijk dan eens op deventeryogalessen