yoga bij oorlog

Yoga bij oorlog en bij jezelf blijven

Wat voel jij bij een oorlog bij Yoga en het dagelijks leven?

Yoga bij oorlog, yoga is niet alleen yoga in een yogales! Yoga kun je ook toepassen in het dagelijks leven. Vorig jaar hadden we de coronacrisis en we zagen angst, tweespalt en agressie. Nu zitten we in een oorlog die heel dichtbij is. Twee jaar geleden waren er mensen die vanuit angst toiletpapier zaten te hamsteren en op 1 maart 2022 kun je nergens meer kaliumjodide tabletten kopen. Kortom er gebeurt weer veel in de wereld wat mensen opnieuw angstig maakt.

Yoga brengt je in de realiteit

Bij een oorlog of crisis valt het niet mee om de realiteit onder ogen te zien. Tijdens de coronacrisis zagen we dat mensen vluchtten in drank, complottheorieën en drugs. Probeer te voelen bij wat je ziet op tv en in social media. Met yoga bij oorlog voelen we het lichaam en daardoor kom je ook dichter bij je algehele gevoel. Door dingen te doorvoelen kun je loslaten.

Yoga bij oorlog en balans

Alles is balans in het leven. Laat al die beelden ook niet teveel binnenkomen. Zoek een balans tussen niet weglopen voor de realiteit en niet wegzakken in de poel van ellende. Je kunt bijvoorbeeld de krant lezen in plaats van naar de televisie kijken. Je kunt ook bepaalde nieuwskanalen laten liggen, zoals twitter en youtube.  Yoga betekent al balans en yoga bij oorlog maakt je daar nog meer bewust van.

Yoga bij oorlog en spiritualiteit

Je hebt snel de neiging om bij een oorlog in de materie te duiken. Actie voeren, een mening te hebben of er veel over praten. Kijk eens of je iets spiritueels kunt doen.  Zo zag ik een video van de mensen die schuilen in de metro voor de bommen. Een man met een trompet speelt het Oekrainse volkslied. De mensen erom heen zie je met de hand op het hart. Zo kun je ook mantra’s opzoeken die verbonden zijn met vrede. Zelf mediteer ik met het thema vrede. Een kaars branden is ook al een mooie spirituele uiting. Yoga bij oorlog werkt holistisch op vele fronten.

Yoga op de yogamat en thuis in de stoel

Kijk eens wat jou “yoga thema” is bij een oorlog. Dat kan zijn, loslaten, angst, balans of dicht bij jezelf blijven. Wat je op de yogamat raakte, is dat ook te gebruiken in het dagelijks leven? Al is het maar een aantal keren je handen op de buik en de buikademhaling voelen.

Yoga en spiritualiteit

Bij YOGA gebruiken we spiritualiteit. Vredesmantra’s, visualisaties en mudra’s. Ga eens naar een stiltecentrum wanneer er oorlog is of er een dreiging is van oorlog. Vooral de innerlijke stilte is zo belangrijk bij oorlog.