yoga bewustzijn

Yoga bewustzijn, word wakker

Slapen we?

Yoga bewustzijn of slapen? Niets is toeval, mijn goeroes waren en zijn Krishnamurti, Osho, Ramana.  Amma, Ratu Bagus en Saswitha heb ik nog bij toeval mogen ontmoeten. Vorige week las ik de boeken van de psychiater Jan Foudraine. Wat een herkenning! Jan ging door hetzelfde proces als ik als yogadocent. Niet alleen dezelfde goeroes, Jan werd ook verstoten door mensen om hem heen, ze zagen hem als een psychiater die maf was in zijn oranje kleding. Hij ging vanuit de uiterlijke wereld naar de innerlijke wereld.

Yoga bewustzijn uit ervaring

Yoga bewustzijn, toen ik van school kwam was mijn tweede baantje bij een computerindustrie. De omzet moest steeds hoger van de baas en de targets werden ook steeds hoger gelegd. Ik onderhandelde met verkopers over miljoenen contracten. Het ego werd gevleid door gigantische feesten in kastelen. Toen voelde ik al dat dit alles over mijn grenzen ging.  Ik raakte alles kwijt, werk, gezondheid en relatie maar toen werd de sluier al wat minder, al had ik dit zelf niet in de gaten. Er kwam nog meer stress in mijn leven. De lange dagen en de stress gingen in mijn darmen zitten. Ik dacht dat het kanker was, maar gelukkig was het dus die stress. Pas toen er angsten bij kwamen had ik en gelukkig ook mijn dokter, in de gaten dat er tussen de oren wat veranderd moest worden.

Yoga bewustzijn door bewust voelen

yoga bewustzijn
bewustzijn is liefde

Ik ging op yoga en werd mij bewust van grenzen voelen, ontspannen, het lichaam voelen en mijn adem.  Het yoga bewustzijn ging net verder dan die adem en het lichaam. Toch ging er al een wereld voor mij open. Al snel wilde ik niet meer rijk worden in de beurs maar “rijk” in het hart. Niets leek meer toeval. In een stroomversnelling kwam ik in India, bij de goeroes en de ashrams. Ontmoette de beste yogadocenten in Nederland. Alles kwam naar mij toe vanuit die yogaenergie die ik ook wel de energie vanuit het bewustzijn noem. Ik werd minder ziek en vroeg mij af hoe dat kon. Nog steeds heb ik het gevoel dat wanneer je de blik naar binnen brengt en je lichaam bewust voelt er een genezende energie voor je aan het werk gaat.

Yoga bewustzijn door spiritualiteit

Vanuit mijn gereformeerde achtergrond was het woord spiritualiteit een vies woord. Maar door de Aziatische manier van denken kwam ik in aanraking met de Indiase spiritualiteit. Ik ging mantra’s zingen en gebruikte Mudra’s bij de yogaoefeningen. Ook probeerde ik de relatie bewust te worden tussen lichaam en geest. Het boek van Beerlandt “ziekte de sleutel tot zelfbevrijding” de encyclopedie van de psychosomatiek. Nog steeds word ik uitgelachen wanneer ik teksten uit dit boek aanhaal. In dit boek wordt een relatie gelegd tussen ziekte en dat hierin een stukje of zelfs een stuk psychologie ligt. Zelf heb ik last van hooikoorts, maar niet één dokter heeft mij ooit verteld over de relatie met onderdrukte agressie. Zo ben ik gaan kijken naar ziekte de afgelopen 25 jaar en kwam er een andere kijk op yoga gezondheid.

Yoga bewustzijn door simple life

Het leven is eigenlijk heel eenvoudig, je werkt, doet yoga, mediteert, leest een boekje in de avond, eet, slaapt en geniet. Maar wij hebben het leven complex gemaakt met veel activiteiten en veel materie waar we zo mee bezig zijn. Dit geeft onrust en stress. Toen ik de tv de deur uit zette en in een flatje van € 250  ging wonen veranderde het leven drastisch. Omdat ik maar twintig uur werk is er veel tijd over voor de kwaliteit in het leven. Je wordt niet gelukkig van nieuwe dingen maar van nieuwe belevenissen, hoorde ik pas van een psycholoog.

Yoga balans door openheid

yoga gezondheid
Samen gezond met yoga

Op Facebook lijkt iedereen gelukkig en heeft iedereen een fijn leven. De werkelijkheid is anders, kan ik je vertellen. Ik bewonder mijn Facebookvrienden die hun kankerproces delen op Facebook. Ieder mens maakt ups en downs mee. Misschien hoef je dat niet meteen op FB te zetten, maar deel het en wees er open over. Ik gebruik zelf het principe van shaming en blaming toe. De dingen die ik hoor wat ze over mij vertellen zet ik in een ander daglicht en vertel de nuances.

Yoga gezondheid en liefde

Uit de bijbel zijn mij de verhalen van Jezus die genas altijd bij gebleven.  Vooral dat verhaal van de vrouw die had gehoord dat er een man was, Jezus en zodra je die aanraakte je genezen werd, heeft mij altijd geraakt. Toen zij Jezus aan raakte voelde hij dat de genezende energie uit zijn lichaam stroomde. Hij zei “wie heeft mij aangeraakt?”. De vrouw bekende en Jezus zei “uw geloof heeft u behouden”.

Yoga en oordeel en veroordeling

Het denken zit heel snel in een oordeel. Of we vinden iets goed of we verwerpen het. In de afgelopen 35 jaar yoga heb ik natuurlijk ook wel eens blokkades gehad en werd de sluier om het bewustzijn wat groter. Maar wanneer je luchtig om kunt gaan met je blokkades en ze zelfs als je vriend kunt behandelen dan komt die wonderbaarlijke energie vrij. Vaak vloeit die energie in de meditatie vanzelf naar de blokkades. Er is geen therapie of cursus nodig voor dit.  Voel eens wat er gebeurt en heb geen verwachtingen en probeer niets te veranderen in je leven.

Yoga bewustzijn is net als tandenpoetsen

Bijna iedereen vind het heel gewoon om iedere dag een aantal keren de tanden te poetsen. Zo is het ook met het yoga bewustzijn.  Wanneer het verweven is in je dagelijkse bezigheden dan hoef je niet te dwingen om te mediteren of om de sluiers om het bewustzijn bewust te worden. Denk dan niet meteen bij het mediteren wat wij samen doen en dat we bij de yoga misschien wel de ogen dicht hebben dat we ons ontspannen en dat yoga is. Nee, we komen dichter bij onze oer-energie die verbonden is met alles en iedereen. Yoga is bewust leven en op deze manier ben je mooi in het HIER EN NU.

Einstein en het yoga bewustzijn

Einstein had een IQ van meer dan 150 en hij kwam er ook achter dat er iets is dat krachtiger is dan het denken, de sluier.

De tekst heb ik van Facebook gehaald en weet helaas niet de oorsprong maar het yogabewustzijn komt hier mooi tot uiting.

“Ik kwam niet tot mijn begrip van de fundamentele wetten van het universum door mijn rationele geest.”“Wat de zaak betreft, we hebben het allemaal bij het verkeerde eind gehad. Wat we materie hebben genoemd, is energie, waarvan de trilling zo is verlaagd dat deze waarneembaar is voor de zintuigen. Materie is geest gereduceerd tot punt van zichtbaarheid. Het maakt niet uit.”“Tijd en ruimte zijn geen omstandigheden waarin we leven, maar manieren waarop we denken.Fysieke concepten zijn vrije creaties van de menselijke geest en worden, hoe het ook lijkt, niet bepaald door de buitenwereld.”“Tijd bestaat niet, wij hebben het uitgevonden. Tijd is wat de klok zegt. Het onderscheid tussen verleden, heden en toekomst is slechts een hardnekkig hardnekkige illusie.”

99 keer nadenken en stoppen met denken

“Ik denk 99 keer na en vind niets. Ik stop met denken, zwem in stilte en de waarheid komt tot mij.”“Het intellect heeft weinig te doen op de weg naar ontdekking. Er komt een sprong in het bewustzijn, noem het intuïtie of wat je wilt, de oplossing komt naar je toe en je weet niet hoe of waarom.”“Een mens ervaart zichzelf, zijn gedachten en gevoelens als iets dat gescheiden is van de rest, een soort optische waanidee van bewustzijn. Deze waanidee is een soort gevangenis voor ons, die ons beperkt tot onze persoonlijke verlangens en tot genegenheid voor een paar voor ons. Het moet onze taak zijn om onszelf uit deze gevangenis te bevrijden door onze kring van mededogen te verbreden om alle levende wezens en de hele natuur in al haar schoonheid te omarmen.”“Onze scheiding van elkaar is een optische illusie.”“Als iets trilt, resoneren de elektronen van het hele universum ermee. Alles is verbonden. De grootste tragedie van het menselijk bestaan ​​is de illusie van afgescheidenheid.”“De werkelijkheid is slechts een illusie, zij het een zeer hardnekkige.”“We zijn zielen gekleed in heilige biochemische gewaden en onze lichamen zijn de instrumenten waarmee onze zielen hun muziek spelen.”

Einstein en wetenschap, religie en metafysica

“Als je de levens onderzoekt van de meest invloedrijke mensen die ooit onder ons hebben gelopen, ontdek je een rode draad die door hen allemaal slingert. Ze zijn eerst afgestemd op hun spirituele aard en pas daarna op hun fysieke zelf.”“De ware waarde van een mens kan worden gevonden in de mate waarin hij bevrijding van het zelf heeft bereikt.”“De Ouden wisten iets, wat wij lijken te zijn vergeten.”“Hoe meer ik over natuurkunde leer, hoe meer ik me aangetrokken voel tot metafysica.”“Eén ding heb ik in een lang leven geleerd: dat al onze wetenschap, afgemeten aan de werkelijkheid, primitief en kinderlijk is. We weten nog steeds geen duizendste van een procent van wat de natuur ons heeft geopenbaard. Het is heel goed mogelijk dat achter de waarneming van onze zintuigen werelden verborgen zijn waarvan we ons niet bewust zijn.”“Ik ben geen atheïst. Het betrokken probleem is te omvangrijk voor onze beperkte geest. We bevinden ons in de positie van een klein kind dat een enorme bibliotheek binnengaat vol met boeken in vele talen. Het kind weet dat iemand die boeken moet hebben geschreven.”

Einstein Atheïst?

“Het algemene idee dat ik atheïst ben, berust op een grote fout. Wie mijn wetenschappelijke theorieën op deze manier interpreteert, heeft ze niet begrepen.”“Alles wordt bepaald, elk begin en einde, door krachten waarover we geen controle hebben. Het wordt bepaald voor het insect, evenals voor de ster. Mensen, groenten of kosmisch stof, we dansen allemaal op een mysterieus deuntje, in de verte ingesproken door een onzichtbare doedelzakspeler.”“De religie van de toekomst zal een kosmische religie zijn. Het zal een persoonlijke God overstijgen en dogma en theologie vermijden.”“Energie kan niet worden gemaakt of vernietigd, het kan alleen van de ene vorm in de andere worden veranderd.”“Alles is energie en dat is alles. Pas de frequentie aan van de realiteit die je wilt en je kunt niet anders dan die realiteit krijgen. Het kan niet anders. Dit is geen filosofie. Dit is natuurkunde.”“Ik ben gelukkig omdat ik niets van iemand wil. Geld kan me niet schelen. Onderscheidingen, titels of onderscheidingen betekenen niets voor mij. Ik hunker niet naar lof. teveel stilstaan ​​bij de toekomst.”

Deze tekst komt zo mooi samen met het yogabewustzijn, wat een herkenning.

Yoga bewustzijn en de conclusie

Wie ben ik en wie ben jij? Wij zijn BEWUSTZIJN! De sluier over dit bewustzijn is het denken en het vluchten in o.a. de rijkdom in deze wereld. Je kunt het zien op de sociaal media. Ik kom steeds meer mensen tegen om mij heen die duizenden euro’s uitgeven aan het lichaam om er nog mooier uit te zien en ze waren al zo mooi. Wanneer de sluier weg is dan komt er een energie vrij die niet onder woorden is te brengen. Misschien klinkt het zweverig. Maar er is vaak geen Berry die yogales geeft, er wordt vaak les gegeven. Het laatste hoofdstuk van de bijbel is geschreven door Johannes. Openbaringen van Johannes kwam bij hem door in een grot op Patmos. Deze grot hebben we bezocht en daar begon het proces voor mij waarbij de sluier bewust werd die om mijn BEWUSTZIJN hing.