Yoga autobiografie

Yoga autobiografie van een yogi

Yoga autobiografie, na 40 jaar yoga is het wel eens mooi om terug te kijken op een yogaleven. Hoe ik begon met yoga om de stress aan te pakken en hoe je na vier decennia yoga deelt met mooie privé yogalessen en een leven in eenvoud. De Deventer yoga is zo ontstaan.

De eerste yogalessen

In de jaren 90 was ik inkoper bij een computerfabrikant. Deze baan gaf mij zoveel stress dat ik veel lichamelijke klachten kreeg. Dat was de reden dat ik de yoga op zocht. Dus vanuit het lijden kwam de yoga in mijn leven. Nog steeds heb ik bewondering voor mensen die de yoga opzoeken om spiritueel te groeien. Hier begint dus mijn yoga autobiografie. Nu kan ik er om lachen, maar was toen zo stijf als een plank. Wanneer ik in kleermakerszit zat dan stonden de knieën naar het plafond. Maar was wel heel bedreven in de yoga. Zelfs met een kookwekker naast het yogamatje om 7 minuten op mijn hoofd te staan. Of 5 minuten in lotus te zitten. De yoga was heel lichamelijk en weinig spiritueel. De Raya yoga kwam op mijn pad en dat gaf de spiritualiteit. Interesseerde mij in de oude Indiase geschriften zoals de Ramayana en de upanishads.

Yogalessen verzorgen

In 1986 begon ik met yogalessen te verzorgen. In mijn oude kleuterschool op De Worp in Deventer kwamen al heel snel veel cursisten. Er kwam toen genoeg geld binnen om elk jaar naar India te reizen, voor meer verdieping. Door de groepsyogalessen en de privé yogalessen heb ik het meeste geleerd. Als snel kwamen veel dingen bij elkaar zoals de liefde voor Krishnamurti, Osho, Rob Obermeijer in Utrecht en de tantra bij Venwoude.  De yoga autobiografie krijgt diepgang.

Yoga autobiografie en spiritualiteit

Al snel kwam de spiritualiteit bij de yoga. Door de reizen naar India kreeg ik een andere blik op de wereld en mijzelf. De spirituele yoga werd verbonden met de groep “de levensbeschouwers” in Deventer, de meditatie yogagroep, de ashrams die ik bezocht in India en het openstaan voor alle religieuze richtingen. In bijna elke yoga autobiografie is de spiritualiteit wel te lezen.

Yoga autobiografie en de verbinding

De afgelopen jaren zag ik steeds meer de tweespalt en de polarisatie om mij heen. Omdat de liefde verbindt ging ik meer yogalessen verzorgen en het anahata chakra kwam steeds meer voor in de yogales. Persoonlijk keken wij hier thuis meer naar spirituele oplossingen.

Yoga autobiografie en eenvoud

De eenvoud zag je al bij de spirituele meesters zoals Jezus, De Boeddha, Krishnamurti enz. Door de materiele ballast van je af te werpen komt er meer ruimte voor stilte, rust en een fijn leven.

Yoga energie

De yogaenergie is moeilijk uit te leggen. Tijdens een yogales voel ik en de cursisten een energie van stilte, berusting en een warm gevoel bij het hart. Vaak moeten de cursisten huilen en zit ik ook wel te slikken met waterige ogen. Wat is deze yoga energie bijzonder! De Yoga autobiografie zou niet compleet zijn wanneer de voor sommigen “zweverige yogadocent” dit toch noemt.

De Deventer Yoga is de vraagbaak in Deventer

Je kunt altijd een mail sturen naar de Deventer yoga en je ontvangt gratis advies. De 40 jaar yogaervaring deel ik graag met je.

De Deventer Yoga is de vraagbaak in Deventer

Je kunt altijd een mail sturen naar de Deventer yoga en je ontvangt gratis advies. De 40 jaar yogaervaring deel ik graag met je.