YOGA AARDEN
Yoga aarden, wees je eens bewust van het aarden. Een woord wat je niet direct associeert met yoga, eerder met stopcontacten in je huis misschien. Er zijn allerlei aardingsveiligheidsvoorschriften waaraan een woning tegenwoordig moet voldoen, vooral in badkamers en keukens. Daarom is een huis vaak beter geaard dan dat wijzelf. Waren die veiligheidsvoorschriften er ook maar voor ons, dan zouden er minder mensen burn-out en depressies zijn!
YOGA AARDEN, MET BEIDE BENEN OP DE GROND
Als ik, als yogadocent, het over aarden heb, dan denk ik aan “met beide benen op de grond staan”, zowel letterlijk als figuurlijk. Ook aan het loslaten van overtollige spanningen.
Geaard zijn geeft ons verbinding met de aarde. We ontvangen de energie van de aarde in ons lichaam en zitten we lekkerder in ons vel. Iedereen herkent dit wel wanneer je in de tuin werkt. Het is natuurlijk prachtig wanneer je spiritueel groeit, maar juist dan is het belangrijk om ook goed geaard te zijn. Zoals een boom die hoog groeit in zijn stam en takken, zo groeit het wortelstelsel onzichtbaar mee. Hoge bomen vangen veel wind is een mooie uitdrukking. Het zorgt ervoor dat de boom stevig staat en overeind kan blijven in de storm. En zo zal iemand die goed geaard is niet van zijn stuk te krijgen zijn. Voor veel mensen is aarden gemakkelijker gezegd dan gedaan. Wanneer je heel gevoelig bent of je hebt je in het verleden gekwetst gevoeld en heb je hier geen “aard”. Misschien voel je je op deze aarde niet thuis, doordat je anders in elkaar steekt dan anderen.
ZEVEN TIPS OM BETER TE KUNNEN AARDEN
Wil je toch je innerlijke boompje laten wortelen, dan heb ik hier maar liefst zeven trucs voor het yoga aarden:
1. Wanneer je gaat zitten en met je aandacht naar je voeten en benen gaat, hoe voelt dan het contact met de grond? Zijn je benen slap, je voeten koud en struikel je wel eens over je eigen voeten en ben je snel uit je evenwicht?
Dan kunnen krachtige oefeningen voor de benen je helpen om beter te aarden, zoals de staande vooroverbuiging of de neerwaartse hond.

2. Maak eens een meditatieve wandeling. Het liefst in de natuur, het bos of aan het strand, maar ook in de stad kun je heel goed een meditatieve wandeling maken. Probeer eens een kwartier in stilte te lopen en niet aan je dagelijkse dingen te denken. Een prachtige oefening is om je ademhaling synchroon te krijgen met de stappen die je zet, zodat je in een ritme komt, waardoor je je heerlijk kunt
ontspannen.
AARDEN IS LOSLATEN
3. Bij het yoga aarden worden door massage lichamelijke en psychische klachten verlicht, de bloedsomloop wordt gestimuleerd, waardoor je meer energie krijgt. Ook klachten zoals hoofdpijn, vermoeidheid, nek- en schouderklachten kunnen hierdoor verminderen.
4. Doe eens zittende oefeningen, zoals de tang (zittende vooroverbuiging) en de kindhouding. Wanneer je tijdens deze oefeningen met je aandacht naar binnen keert, word je dan bewust hoe het matje tegen je benen en voeten voelt.
YOGA AARDEN IS PURE ONTSPANNING
5. Een simpele maar effectieve oefening om goed te kunnen aarden is de volgende. Ga rechtop op je matje staan en til je bij een inademing je hakken van de grond. Word je bewust van het yoga aarden en zet daarna je hakken weer terug op je matje terwijl je uitademt.
6. Behalve bovenstaande asana’s zijn er bij yoga ook prachtige visualisaties om nog beter te kunnen aarden. Ga languit op je matje liggen, ontspan en laat alle spanningen die niet in het lichaam thuis horen via je matje de aarde wegglijden.
Ook aarden op een stoel
7. Ga rechtop op een stoel zitten, met je voeten stevig op de grond en je handen in je schoot naar boven gekeerd. Sluit je ogen en stel je een koordje voor dat vanaf je stuitje de aarde in gaat, door alle lagen van de aarde heen en laat de energie van de aarde via het koordje weer met je mee naar boven komen. Deze yoga aarden visualisatie kun je ook staand doen, laat dan het koordje vanaf je hoofd naar beneden gaan.
Buikademhaling
De buikademhaling is ook een fantastisch hulpmiddel om goed te kunnen aarden! Veel mensen ademen hoog in de borst. Die hoge adem geeft vaak spanning in de schouders. Vaak ontstaat er al een buikademhaling wanneer je aandacht besteedt aan het aarden.