yin yoga

Yin yoga en het eerste chakra

Yin yoga

Yin yoga, in de yogalessen besteden we regelmatig aandacht aan het muladhara chakra, oftewel het eerste chakra. We maken de heupen, benen en voeten los en ervaren wat aarden inhoudt. Combineer  het muladharachakra eens combineren met yin yoga.

Wat is yinyoga?

Yin yoga is een meditatieve vorm van yoga, waarbij je meer naar binnen keert en tot rust komt.
Bij yin yoga staan we langer in een houding dan gebruikelijk is bij de hatha yoga. We blijven zo’n drie tot vijf minuten in eenzelfde asana en zijn nog meer op onszelf gericht. We worden ons niet alleen bewuster van het lichaam, maar we ervaren ook een stilte nadat we een poosje in een asana zijn. Yinyoga kent 27 verschillende asana’s, die we vooral zittend of liggend doen. Yinyoga ondersteunt het bindweefsel, stimuleert de gewrichten en verbetert de weerstand. Het is ook fijn om te doen voordat je naar bed gaat, heerlijk ontspannen slapen. Maar ook voor sporters kan yin yoga een waardevolle aanvulling zijn.

MULADHARA CHAKRA EN YIN YOGA, EEN PRACHTIG KOPPEL

Het eerste chakra (muladhara chakra) wordt gekenmerkt door bewustwording van het lichaam en stilte. Het muladhara chakra zorgt voor ontspanning en minder wervelingen van de geest. Combineer je dit met yinyoga, waarbij je een paar minuten stil in de houding bent, dan geeft dit een krachtig ontspannen gevoel.

yin yoga deventer Epse Gorssel en Twello

VIJF REDENEN OM YINYOGA TE DOEN

1. Bij het muladhara chakra staat het lichaam vooral centraal. Hoe voelt jouw lijf, hoort het bij jou, heb jij je lichaam lief?
Door naar binnen te keren bij het doen van yin yoga maak je langer contact met je lichaam en word je je nog meer van je lichaam bewust.

2. Binnenkort ga ik voor een paar dagen in meditatie bij Klooster Sion, een klein huisje van broeder David om naar binnen te keren en dichter bij mezelf te komen. Ik verkeerde in de gelukkige omstandigheid dat er nog net één huisje voor mij beschikbaar was. Hoeveel mensen gaan er niet over hun grenzen, ontvangen teveel prikkels en hebben behoefte aan een plek in het klooster om even uit de hectische wereld te stappen en tot rust te komen dus! Yin yoga geeft jouw de stilte alsof je even met retraite bent.

3. Voor de ongeduldige yogi’s onder ons: we gaan deze les eens vijf oefeningen doen in plaats van vijftien. Hoe beleef je dit, ervaar je het als prettig, kom je tot rust. Of vraag je je misschien af hoe lang het duurt voordat je de asana weer uit gaat.

4. Wanneer je wat langer in een houding blijft bij yin yoga, kun je eens kijken of je hierin ook je grenzen kunt verleggen. Blijf je lekker lang ontspannen tot de vijf minuten voorbij zijn of gebruik je die tijd om eens te kijken hoever je hierin kunt gaan en hoe voelt dat dan?

5. Als laatste: geniet van de stilte wanneer je vijf minuten in een asana bent. Hier hoef ik denk ik weinig aan toe te voegen. Geniet!

Alle yogavormen kun je ook als priveles ontvangen door mij, inclusief de yinyoga. Wil je meer weten over chakra’s.

Er zijn yin yogalessen in Twello, Terwolde Colmschate en Deventer.