we doen het samen

We doen het samen met yoga en meditatie

Probeer jij nog de wereld te veranderen?

We doen het samen in de yoga transformatie. Het voordeel van een crisis is dat je geconfronteerd wordt met jezelf. Waarin kwam jij jezelf tegen in 2020 en in 2021 tijdens de crisis? Als yogadocent zag ik mensen om mij heen die bang waren, boos en verdrietig.  Velen hadden problemen met de coronamaatregelen. Ze gaven zelfsde politiek de schuld. Ook hoorde ik dat ze onze vrijheid gaan afpakken. Ik kwam bovendien mensen tegen die denken dat er een heel plan achter deze crisis zit. De uiterlijke wereld om hun heen had het gedaan. We kwamen terecht in de afrekencultuur. Zondebokken zoeken en wie kunnen we de schuld geven?

Yoga transformatie begint bij jezelf

Samen met de yoga ging ik en vele yogacursisten voor de innerlijke yogatransformatie. Door yoga en mediteren kwamen we dichter bij ons zelf en er werden andere beslissingen genomen. Ik noem het maar even “de spirituele beslissingen”. Bij yoga zijn we ons bewust van wat we voelen, niet wat we denken. Vaak hebben we de ogen dicht en richten de blik naar de innerlijke wereld.  We zagen de mensen die eenzaam waren, de vrienden die angstig waren en ook degenen die in financiële nood kwamen. Vanuit het hart waren we er voor elkaar.  We verbonden ons weer met de natuur, de mensen om ons heen en ook met ons zelf.

Yoga transformatie en creativiteit

Afgelopen week hoorde ik nog een mooi interview met Paul van Vliet. Hij is intussen 85  jaar en ziet er uit als een 70-plusser. Gedraagt zich nog als een kind. Aan het einde van het interview maakt hij nog reclame voor de creativiteit. De creativiteit heeft ervoor gezorgd dat ik de mooiste en bijzonderste tijd van mijn leven heb gehad. Vanuit die creativiteit kwam ook de verbinding.

Op het scherpst van de snede leven met yoga

In een creatief beroep ontvang je niet elke maand netjes je salaris. Je moet creatief zijn en wordt uitgedaagd door het leven. Door deze creativiteit was bijna alles mogelijk in 2020 en 2021. De spirituele reizen naar India en Bali konden niet doorgaan. Maar wat hebben we genoten van alles wat wel mogelijk was. De natuur in Park De Hoge Veluwe waar we elke week naar toe konden. We zijn twee keer naar Samos gevlogen om daar de tempels en kerken te bezoeken. Zelfs toen de besmettingen hoog waren op Urk hebben we daar kerst gevierd. Ook meer dan 50 mooie yoga video’s kunnen maken. Mensen die in de uiterlijke wereld leven hadden veel kritiek op de spirituele reis naar Urk, maar ze vroegen nooit met welk strikt protocol er gereisd werd. Wij leven in een wereld die te veel bescherming geeft. Durf te leven en je hart te volgen. Neem verantwoorde risico’s. Hoe vaak is niet tegen ons gezegd “pas maar op met al die reizen naar India”. Maar intussen wel al 25 keer daar genoten, dat pakken ze ons niet meer af.

We doen het samen in een Spiritueel leven

Wat is een spiritueel leven. Bij een leven in de materie kijk je hoe jij beter kunt worden van  je beslissingen. Maar in een spiritueel yoga leven kijk je verder. Hoe werken mijn beslissingen door in de natuur, de mensen om je heen en hoe is het resultaat in de toekomst? In de politiek wordt er vaak gekeken of je door beslissingen stemmen kunt winnen en het is vaak korte termijn denken. Een visie is er vaak niet of de visie verandert elk jaar. Vanuit een spiritueel leven zoek je altijd de verbinding op. Deze verbinding kun je vinden bij de zwakkeren in de maatschappij, de natuur en de mensen.

Meditatie heeft mij veel gebracht in het leven. Omdat je bij mediteren uit het denken gaat kunnen er inzichten komen die vanuit …… komen. Ik noem ze altijd maar ingevingen. Heb het idee dat deze ingevingen vanuit het hart komen.

De wereld dat ben jij en we doen het samen

‘In jezelf ligt heel de wereld besloten en als je weet hoe je moet kijken en leren, sta je voor de deur met de sleutel in je hand. Geen mens ter wereld kan je die sleutel geven of de deur voor je openen. Dat kan je alleen zelf doen’. De wereld, zegt Krishnamurti, is niet iets dat op je af komt, maar iets waar je onlosmakelijk mee verbonden bent, waar je in feite één mee bent. Onze kritische, afwijzende en wantrouwende houding tegenover wat wij de wereld noemen dient plaats te maken voor de realiteit van het deelhebben aan die wereld, van het beseffen dat wij het zelf zijn die de wereld vertegenwoordigen en vorm geven.  Een mooi voorbeeld van de yoga transformatie.