Wat is yoga

Wat is yoga en wat kan het voor jou doen?

Wat is yoga ? Deze vraag is mij de afgelopen 35 jaar vaak gesteld. Wanneer je mij het 25 jaar geleden gevraagd had dan was het antwoord “door yoga ben ik nooit ziek geweest”.  Ook had ik gezegd, je immuniteit wordt verhoogd, je voelt je beter, je leeft bewuster en je wordt er leniger van. Nu in 2021 is het antwoord “met yoga ga je naar binnen toe en je word je bewust van je gevoelens, je gedachten, adem en de ontspanning die in jezelf zit.

Wat is hathayoga

Hathayoga is de dus meest voorkomende yoga in Nederland. Hatha is vertaald: zon en maan. Door de verschillen te voelen in het lichaam komen we in balans. We zijn ons bewust van de uitersten, spanning en ontspanning, inademing en uitademing, enz. Door het bewust voelen van deze uitersten zonder oordeel komt er balans in lichaam en geest.

Wat is zwangerschapsyoga

Al meer dan 20 jaar verzorg ik als man de privé zwangerschapsyogalessen. Dit doe ik samen met Ellen Dijkstra. Ellen verzorgt de ademhalingsoefeningen, massage en de partnerlessen. Ik verzorg de zwangerschapsyogaoefeningen. Ellen en ik hebben samen meer dan 80 jaar yoga leservaring. De yogalessen zijn bij jou thuis, bij mij thuis of in de yogastudio.

wat is yoga zwangerschapsyoga

Wat is wateryoga

Elke dinsdagochtend wateryoga in zwembad De Schaeck in Twello. Wateryoga met een thema zoals de chakra’s of aarden, enz. De laatste 10 minuten drijven we op een paar drijvers.  Omdat het water je draagt is de belasting op de gewrichten klein. Wateryoga kent veel voordelen. Je betaalt alleen voor het zwembad en de wateryoga is gratis. Je mag een half uur eerder het zwembad in voor de wateryoga. Na de wateryoga kun je lekker ontspannen met zwemmen, romeins bad, enz..

wat is yoga, wateryoga

Wat is meditatieyoga

Op de donderdagavond is er meditatieyoga in De Schalm in Deventer. We maken dus het lichaam ontspannen met yogaoefeningen. De adem wordt diep in de buis door ademhalingsoefeningen en op het laatst wordt het denken stil door meditatie. De meditatie yogales duurt 1.5 uur. Na de yogales kun je ontspannen slapen.

Wat is stoelyoga

Stoelyoga wordt veel verzorgt voor groepen. Verzorgingstehuizen, bedrijven en ouderen maken veel gebruik van deze yogavorm.

 

Wat is yoga in  yogaprivélessen

Yoga privélessen worden dus speciaal voor jou op maat gemaakt. Er is eerst een intake gesprek en daarna is de yogales bij jou in huis, een yogazaal of bij mij in huis. Bij deze yogaprivelessen worden ook vaak gecombineerd met backmitrayoga, ademen en yogatherapie. Je kunt na de priveyogalessen over gaan naar de yoga groepslessen.

Wat is yoga ouderenyoga

Op de vrijdagmiddag is er plusyoga. De term ouderenyoga en plusyoga dekt dus niet de lading. Veel mensen kiezen voor deze yogavorm. We doen wat minder staande yogaoefeningen. Meer liggende yoga houdingen en de yogahoudingen zijn wat gemakkelijker bij de ouderen yoga. Er wordt rekening gehouden met de eventuele persoonlijke beperking. Deze yoga wordt in kleine groepen gegeven.