wat is yoga?

Wat is yoga? Dat blijft een mooie vraag

Yogagevoel voor mij in 1983

Wat is yoga?  Toen ik begon met yoga in 1983 en je had het mij gevraagd had ik gezegd “ontspanning”. Ook was yoga voor mij toen letten op de buikademhaling. Ik begreep ook niet waarom ik mij zo goed voelde na een yogales?

Wat is het niet?

Als yogadocent heb ik heel wat vooroordelen gehoord over de yogalessen de afgelopen decennia. In kerken mocht ik geen yogales geven omdat de kerkbestuurders dachten dat het concurrentie was. Ook denken mensen nog het iets sektarisch is omdat yogadocenten nog wel eens de ashrams in India bezoeken. Ik kan jullie gerust stellen dat is het allemaal niet

Wat is yoga wel?

Nu in 2021 is het voor mij  “naar binnen toegaan” . De westerse mens zit veel in de materiële of uiterlijke wereld. Met yoga maken we contact met het lichaam, gevoelens en energie. In een yogales  ervaar je ook meer dan wat de yogahoudingen je geven. Door de mudra’s, mantra’s, ademhaling en meditatie kun je spirituele ervaringen hebben.  Daarom is het mooi wanneer je gelovig bent om  yoga  te combineren met de kerk. Door  de yogaenergie word je gevoeliger en GOD komt niet binnen via het hoofd maar in je hart. In een yogales openen we het hart voor een beleving.

Wat zijn de yogacadeautjes?

Misschien ontvang je bij je eerste yogales al de de yogacadeautjes. Deze presentjes zijn dat je energie voelt stromen. Ook hoor ik vaak dat het denken rustiger wordt. Patanjali, degene die wat over yoga schreef had al een mooie tekst met  “yoga legt de wervelingen van de geest stil”. Ook verwerk je trauma’s en gevoelens in een yogasessie. Schrik dus niet wanneer er opeens een traantje over je wang loopt.

Welke yogavormen?

De laatste jaren verzorg ik in Deventer en omgeving de yogaberryyoga, grapje. Na 35 jaar yoga heb ik mijn eigen yogavorm ontwikkeld. Maar ik verzorg ook yogalessen met meditatie.